Березовий сік: чим корисний, як збирати


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
приготовлено 0 раз

Посмотреть отзывы

Зараз час березового соку. Що це за диво-напій, як його оримати? З цими питанніми я на вихідних звернувся до всезнаючого пана Гугла, і ось що цікавенького знайшов. 1. Березовий сік, або березовиця, як його називають в народі, — дуже цінний продукт, що чинить благотворний вплив на весь організм людини. Не дарма на Русі завжди так […]

Найти рецепт из моих ингредиентов

Зараз час березового соку. Що це за диво-напій, як його оримати? З цими питанніми я на вихідних звернувся до всезнаючого пана Гугла, і ось що цікавенького знайшов.

1. Березовий сік, або березовиця, як його називають в народі, — дуже цінний продукт, що чинить благотворний вплив на весь організм людини. Не дарма на Русі завжди так любили і поважали білокоре дерево, присвячуючи йому так багато душевних пісень і віршів.

2. Коли збирати? Точний період виділення березового соку встановити важко, тому що воно залежить від погодних умов. Наприклад, якщо під час березневої відлиги сік вже почав текти, і несподівано ударили морози, він може на якийсь час припинити виділятися. Проте, як правило, сік починає бігти, коли тане сніг і набухають бруньки, приблизно у середині березня. Збирати сік припиняють, коли вже розпускається листя, в другій половині квітня.

3. Чи потрібен дозвіл? Дозволу для збору березового соку не вимагається, якщо одна людина бере не більш як 50 літрів. Збирати «березові сльози» потрібно тільки в екологічно чистих лісах, тому що дерево здатне вбирати шкідливі речовини і вихлопні гази.

4. Як саме збирати? Краще всього вибрати березу, діаметр якої не менш як 20 см, з добре розвиненою кроною. На відстані 20 см від землі в стовбурі дерева акуратно проробляють маленький отвір. Важливо знати, що, в основному, сік йде в поверхневому шарі між корою і деревиною, тому глибоку дірку робити зовсім не потрібно. У зроблений отвір або під ним прикріплюють лоток з берести або інше напівкругле пристосування, по якому стікатиме сік. Жолобок повинен бути направлений в пляшку, банку або пакет.

Кращим часом для збору соку вважається проміжок між 12 і 18 год., коли він тече найсильніше. Від діаметру дерева залежить кількість отворів, які можна зробити: якщо 20-25 см — то тільки один, при об`ємі 25-35 см — два, при 35-40 — три, а якщо діаметр більш як 40 см — допустимо зробити чотири отвори.

Після того, як зберете сік, не забудьте допомогти дереву видужати: потрібно туго закрити отвір воском, пробкою або мохом, щоб в стовбур не потрапили бактерії, які можуть нести серйозну загрозу для життя дерева.

5. Як зберігати? Зберігати березовий сік можна в холодильнику трохи більше 2 діб.

6. Чим корисний? Медичні дослідження показали, що прийом хоч би однієї склянки в день протягом 2-3 тижнів (оптимально випивати три рази на день по склянці за півгодини до їжі) допоможе організму впоратися з весняною слабкістю, авітамінозом, неуважністю, втомою і депресією. Протипоказаний березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези.

У березовому соці містяться органічні кислоти, дубильні речовини, мінеральні речовини, залізо, калій, кальцій, глюкоза, фруктоза, фітонциди. Вживання березового соку сприяє розщеплюванню каменів в сечовому міхурі і нирках, очищенню крові, посиленню обмінних процесів. Корисно пити сік і при виразці шлунку, захворюваннях печінки, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, зниженій кислотності, радикуліті, ревматизмі, артриті, бронхіті, туберкульозі, цинзі, головному болі і венеричних захворюваннях.

До того ж, березовий сік підвищує опірність організму до застудних, інфекційних і алергічних захворювань, має глистогінну, сечогінну, протипухлинну дію. Також соком берези корисно протирати шкіру при екземі, вугрях, для зволоження і очищення сухої шкіри. Дуже добре нанести на шкіру обличчя наступну маску: змішати 1 ст. л. сметани з 2 ст. л. березового соку і 1 ч. л. меду. Тримати таку маску потрібно близько 15 хвилин, змити прохолодною водою, шкіра після неї матиме красивий матовий відтінок.

А ще березовим соком корисно мити волосся при лупі, для посилення їх росту і появи блиску і м`якості (ту ж властивість має настій березового листя).

7. Квас з березового соку. Щоб зберегти березовий сік, з нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний, газований напій!

Квас можна приготувати дещо по-іншому: до 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. У описаних вище випадках квас може бути готовий вже через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується: його можна зберегти на все літо.

Наші предки пили березовицю без додавання цукру — це був традиційний слабкоалкогольний напій на застіллях. Можна настояти березовий сік на сухофруктах, в банці, прикритій марлею, теж приблизно 2 тижні. А ще можна додавати в «березові сльози» сік ягід, настої їх на травах, загалом, використовуйте на здоров`я цей чудовий весняний подарунок природи!



У меня получилось!
Сохранить в кулинарную книгу

Попробуй еще
Хрустящее тесто из кокосовой стружки
Огуречный сендвич с рыбой и ветчиной
Яичница в форме сердечка на День святого Валентина
Валентинки из блинов к 14 февраля
Салат оливье: классический рецепт
Салат Мимоза: классический рецепт
Манник
Телятина в кофе
Кофе с алкоголем
Кофе ристретто
Кофе с сыром
Нежная телятина тушеная в кофейном соусе
Кутья на Рождество и Старый Новый год — рецепт
Бутерброды к старому новому году — изысканно, дешево и сердито!
На какой воде готовить пищу?



Добавление в кулинарную книгу
Отправить рецепт на почту

ВВЕРХ

ВОЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕГИСТРАЦИЯ

Имя
e-mail
Пароль

ВОЙТИ ЧЕРЕЗ:

или войти при помощи e-mail

Потерялся пароль?

Потерялся пароль?

На какой e-mail отправить
новый пароль?
Отмена
что приготовить из авокадо, рецепт блюд из авокадо, рецепт приготовления блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, состав блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, салат с креветками и авокадо, тартар из тунца и авокадо, такос с курицей и авокадо, роллы со скумбрией и авокадо
Что приготовить из авокадо: 5 рецептов
рецепт быстрой шарлотки с яблоками и корицей, рецепт приготовления быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей, состав быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей
Быстрая шарлотка с яблоками и корицей