Кава ристретто


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
приготовлено 0 разів

Переглянути відгуки

Знайти рецепт із моїх інгредієнтів

Рістретто – це вид еспресо, обов’язково приготований в кавомашині, так як необхідна спеціальна технологія. Рістретто відрізняється від еспресо тим, що кавоварка вимикається трохи раніше, ніж необхідно для приготування еспрессо. Така кава завжди має щільну пінку, консистенція досить густа, кава міцна і ароматна. Для ристретто необхідно використовувати тільки свіжомелені зерна.

Проведені дослідження показали, що в Італії середній житель випиває за день близько 5-7 чашок кави, а така кількість кави шкідлива для здоров’я. Що стосується еспресо, то він готується 15-20 секунд і за цей час виварюється і смак, і аромат, але кофеїн випаруватися не встигає. Рістретто ж випивається італійцями по 10 чашок у день і, при цьому, всі відчувають себе чудово. Хоча, на перший погляд може здатися, що ця кава дуже міцна і гірка – італійці готують ристретто з додаванням не більше 15-20 мл води.

Підбираємо зерна

Для того, щоб приготувати каву ристретто або еспрессо, професійні барісти радять брати кавові зерна середнього або темного обсмаження. Перед тим, як використовувати ріжок, потрібно його вийняти з кавоварки і ретельно витерти, щоб на ньому не залишалося ні грама води. Якщо готуєте ристретто в кавомашині, то для цього найкраще підбирати середній помел кавових зерен.

Якщо для приготування ристретто використовується арабіка, то найкраще брати зерна середнього помелу, а ось робуста вимагає більш дрібного. Якщо ж ви готуєте каву з суміші арабіки й робусти, то краще за все поекспериментувати і вибрати практичну добірку.

Ті, хто пив каву ристретто, описують її як концентрований напій, але, в той же час, який має незначну гіркоту. Консистенція ристретто трохи в’язка, а аромат дуже виразний, кавовий. Навіть така маленька кількість рідини насичує енергією і бадьорістю. Це відбувається не тому, що ристретто наповнена великою кількістю кофеїну. Насправді кофеїну в ристретто набагато менше, ніж в еспрессо, але він має таку велику кількість кавових ефірних масел, що цього вистачає для створення яскравого й насиченого смаку і аромату.

Як зварити ристретто правильно

Щоб приготувати ристретто, потрібно взяти 15-20 мл води і 7 г кави. Каву добре спресувати і варити під тиском 9 бар в кавомашині протягом 15-20 секунд.

Напій повинен подаватися в чашці для еспресо або ж в дуже маленькій чашці, призначеній саме для ристретто. Маленька чашка найчастіше виготовляється зі скла.

Є ще одна хитрість – разом з чашечкою ристретто повинен подаватися стакан води. Італійці вважають, що перед тим, як пити ристретто, всі смакові рецептори повинні бути чистими. Тому, перед вживанням кави, потрібно випити трохи чистої води. Можна випивати ковток води перед кожним ковтком ристретто.

Італійці також вважають поганим тоном, якщо хтось додає в ристретто цукор або молоко.

Рецепт приготування ристретто

Щоб приготувати ристретто в домашніх умовах слід використовувати такі інгредієнти:

  • свіжа кава середнього помелу – 7-9 г
  • вода холодна – 30 мл
  • цукровий пісок – за смаком

Як готувати ристретто:

Каву спочатку потрібно перемолоти рівномірно в кавомолці. Після цього ріжок від кавоварки слід обперти об стіл, а каву запресувати за допомогою темпера. Кава повинна бути добре запресована.

Для приготування ристретто не потрібно дуже дрібно молоти кавові зерна, найкраще для цього напою підійде середній помел.

Щоб відновити потрібний температурний режим, потрібно нагріти чашку для кави. Потім ріжок треба закріпити в кавоварку і включити на 2-3 секунди протік води.

Каву потрібно замочити на 2-5 секунд. Існують автоматичні кавомашини зі спеціальною функцією попереднього замочування. Після замочування кава краще розкриється, і напій стане ароматним. Процес екстракції кавової емульсії займе секунд 15-30, таким чином, кількість кавового напою має бути 15-30 мл.



Мені вдалося!
Зберегти в кулінарну книгу

Спробуй ще
Хрустке тісто з кокосової стружки
Огірковий сендвіч з рибою і шинкою
Яєчня в формі сердечка на День святого Валентина
Валентинки з млинців до 14 лютого
Салат олів’є: класичний рецепт
Салат Мімоза: класичний рецепт
Манник
Телятина в каві
Кава з алкоголем
Кофе с сыром
Нежная телятина тушеная в кофейном соусе
Кутья на Рождество и Старый Новый год — рецепт
Бутерброды к старому новому году – изысканно, дешево и сердито!
На какой воде готовить пищу?
Квашеная капуста: самая вкусная



Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
пирог с красной и черной смородиной, пирог с красной и черной смородиной рецепт, пирог с красной и черной смородиной рецепт приготовления, как приготовить пирог с красной и черной смородиной, пирог с красной и черной смородиной состав
Пиріг з червоною і чорною порічкою
тертый пирог с вишней, тертый пирог с вишней рецепт, тертый пирог с вишней пошаговый рецепт приготовления, как приготовить тертый пирог с вишней, рецепт тертого пирога с вишней, состав тертого пирога с вишней, тертый пирог с вишней состав
Тертий пиріг з вишнею