8 новорічних страв з усього світу

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
У всьому світі на Різдво та Новий рік готують страви, які вважаються найкращими та найсмачнішими. Вони перевірені вже не одним поколінням, і їх обожнюють всі без винятку

Соковита індичка з журавлинним соусом із Великобританії

Вам знадобляться:

  • індичка
  • оливкова олія (або розтоплене вершкове масло)
  • цибуля – 1 шт.
  • лимон – 1 шт.
  • сіль і перець – за смаком
  • свіжі або сушені трави: петрушка, розмарин, чебрець, шавлія

 

Як приготувати:

  1. Вимийте та ретельно обсушіть індичку. Зігніть хвіст і натріть її зсередини сіллю і перцем. Покладіть всередину трави (якщо у вас сухі — щедро натріть м’ясо), цибулину та лимон, нарізані на четвертинки. Відкладіть по одній четвертинці на потім.
  2. Проштовхніть хвіст усередину, щоб під час запікання із неї не випаровувався сік. Максимально ретельно закрийте отвір на животі, закріпивши шкірку зубочистками (можна зашити). Стягніть ніжки мотузкою.
  3. Підніміть шкірку на шиї і засуньте в горло четвертинки цибулі та лимона. Закрийте отвір шкіркою.
  4. Поверхню індички натріть сіллю, перцем і спеціями, змастіть повністю олією (можна обмежитися сіллю, теж буде смачно). Покладіть на деко грудкою вниз, а крильця загорніть на спину — так вони будуть менше підгорати.
  5. Поставте індичку в духовку, розігріту до 200 градусів. Через годину зменште температуру до 150 градусів. За бажанням на цьому етапі її можна накрити фольгою, але не забудьте прибрати фольгу за півгодини до готовності, щоб птиця підрум’янилася. Ще через годину вийміть індичку, переверніть її грудкою вгору, поверніть у духовку та доведіть до готовності.

    Як розрахувати потрібний час? Близько години на кожні 2 кілограми ваги, тобто 6-кілограмова птиця буде готуватися близько 3 годин

  6. І останній етап: дістаємо індичку з духовки, проте не поспішаємо подавати її на стіл. Дайте птиці відпочити протягом півгодини, накривши її фольгою. Так вона буде соковитішою і смачнішою.

 

Для журавлинного соусу потрібно:

  • журавлина — 200 г
  • червона цибуля — 2 шт.
  • яблуко — 1 шт.
  • часник — 3 зубчики
  • корінь імбиру — 3 см
  • рослинна олія — 3 ст. л.
  • цукор і соль — за смаком
  • холодна вода — 1/2 склянки

 

Як приготувати:

  1. Яблуко очистіть від шкірки та видаліть серцевину. М’якоть наріжте дрібними кубиками. Цибулю наріжте пір’ям, часник — тонкими скибочками. Подрібніть імбир.
  2. Розігрійте в сотейнику рослинну олію. Покладіть у нього цибулю і обсмажте, додайте часник, імбир і яблуко. Готуйте ще 5 хвилин.
  3. Додайте журавлину, влийте воду. На сильному вогні доведіть соус до кипіння і готуйте, помішуючи, до загусання близько 10 хвилин.
  4. Приправте цукром і сіллю за смаком. Перед подачею охолодіть.

Ароматний гусак з яблуками. Німеччина

Вам знадобиться:

  • гусак – 3,5-4 кг
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • морква – 1 шт.
  • яблука ароматні – 2-3 шт.
  • кмин – 1 ч. л.
  • сіль і мелений перець – за смаком
  • міцний ароматний алкоголь (бренді, ром, коньяк) – 1 чарка
  • борошно – 2 ст. л.
  • перець – за смаком

 

Як приготувати:

  1. Краще замочити гусака з вечора в міцносолоній воді — так він буде м’якшим. Зрізаємо з тушки надлишки жиру (із шиї і гузки), відрізаємо останню фалангу крил, потрошимо. Миємо й обсушуємо.
  2. Для начинки крупно ріжемо 1 цибулину та яблука, додаємо кмин, перемішуємо.
  3. З усіх боків натираємо тушку сіллю і меленим перцем (сіль не потрібна, якщо ви попередньо замочили гусака). За допомогою дерев’яних шпаг або зубочисток закрийте горло гусака шкірою. Начиняємо гусака яблуками та цибулею з кмином і зашиваємо отвір (підійдуть шпажки або зубочистки). Ніжки пов’язуємо несинтетичною ниткою.
  4. За допомогою шпажки або іншого гострого предмета робимо проколи в шкірі тушки, щоб з неї краще виділявся жир. Відправляємо гусака з яблуками в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 50-70 хвилин. Гусак повинен лежати на грудях, спинкою вгору.
  5. Через зазначений час обережно перевертаємо тушку та смажимо ще стільки ж, періодично поливаючи гуску жиром. Далі доводимо до готовності (під час проколу м’яса сік із тушки повинен витікати прозорим) у залежності від духовки і розмірів птиці.
  6. Поки готується гусак з яблуками, можна зайнятися соусом. Спочатку бульйон. Кладемо в каструлю відрізані крила, потрошки, зрізаний жир, спеції, обсмажені на сухій пательні, нарізані моркву та другу цибулину. Заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо 10 хвилин.
  7. Близько 10 столових ложок гусячого жиру, що виділився у процесі запікання птиці, змішуємо з двома ложками борошна, ставимо на вогонь, додаємо чарку алкоголю, сіль, кілька половников гусячого бульйону і готуємо разом, помішуючи, поки соус не загусне.
  8. Готовій птиці даємо постояти 10-15 хвилин, прикривши її фольгою, щоб вона стала соковитішою.
  9. Подаємо до столу з соусом, а начинку можна використовувати як гарнір.

Запечена окіст. Фінляндія

Вам знадобиться:

  • солоний окіст — 5-8 кг
  • гірчиця — 2-4 ст. л.
  • жовтий цукровий пісок — 2-4 ст. л.
  • панірувальні сухарі — 2-4 ст. л.
  • гвоздика для прикрашення

 

Як приготувати:

  1. Покласти окіст на деко шкірно-жировим шаром догори, поставити в духовку. Запікати близько 40-45 хвилин при температурі 150 градусів.
  2. Дістати з духовки та дати постояти. Видалити шкіру та підшкірний жир, скільки вважаєте за потрібне.
  3. Перемішати складові частини панірування і змастити сумішшю окіст. Повернути в духовку при температурі 225 градусів на 10 хвилин, або поки окіст весь не підрум’яниться. Прикрасити поверхню окосту гвоздиками.

 

Варіант 2. У тісті

  1. Багато хто вважає, що найсмачнішим виходить окіст, приготований у тісті. Тісто не тільки не дає випаровуватися соку, але і вбирає зайву сіль.
  2. Змішати 800 г житнього борошна з водою, щоб вийшло м’яке тісто. Потім розкачати до товщини в 1,5 сантиметра та покрити ним поверхню окосту. У тісто не рекомендується додавати сіль. Якщо окіст дуже солоний, то шар тіста вбере в себе зайву сіль.

М’ясний бульйон, який накопичується на декові, можна використовувати для приготування смачного соусу. Є випробуваний спосіб — додати в бульйон трохи яблучної есенції, імбиру, гірчиці та подати до окосту

Запіканка із зеленої квасолі та грибів по-американськи

Вам знадобиться:

  • оливкова олія – 3 ст. л.
  • квасоля стручкова – 200 г
  • печериці свіжі – 300 г
  • цибуля ріпчаста – 1 шт. (і ще 1 — для смаженої у фритюрі цибулі, за бажанням)
  • цибуля зелена – 1 пучок
  • петрушка – половина пучка
  • яйця курячі – 4 шт.
  • вершки – 150 мл
  • сир – 70 г
  • сіль – за смаком
  • трави сухі – 1/2 ч. л.

 

Як приготувати:

  1. Квасолю відварюємо в підсоленій воді до напівготовності — близько 7 хвилин. Ріпчасту цибулю і білу частину зеленої цибулі ріжемо й обсмажуємо на оливковій олії. Печериці миємо, ріжемо та відправляємо до цибулі. Обсмажуємо, поки не википить майже вся рідина. Квасолю відкидаємо на друшляк і обдаємо холодною водою.
  2. Додаємо квасолю до цибулі і грибів, перемішуємо і тушкуємо на повільному вогні 5-7 хвилин.
  3. Яйця розбиваємо в миску та збиваємо вінчиком, додаємо вершки, сіль, спеції, дрібно нарізану зелень і натертий сир. Все добре перемішуємо.
  4. Кладемо в одну велику форму або порційні формочки квасолю з цибулею і грибами, рівномірно покриваємо яєчно-вершковою сумішшю. Відправляємо в духовку при температурі 180 градусів до утворення рум’яної скоринки.
  5. Американці часто посипають запіканку хрусткою цибулею, підсмаженою у фритюрі (як на фото). Але ж можна цього і не робити, правда? Якщо все ж хочеться зробити як годиться, то нарізаємо цибулину півкільцями й опускаємо в розігріту олію. Смажимо, поки цибуля не стане золотого кольору, а потім дістаємо шумівкою і прикрашаємо запіканку.

Апетитний картопляний салат. Чехія

Вам знадобиться:

  • картопля — 2 кг
  • морква — 2 шт.
  • корінь селери — половина
  • корінь петрушки — 1 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • мариновані огірки — 2-3 шт.
  • яйця — 2 шт.
  • несолодкий йогурт (або сметана) — 100 г
  • майонез — 100 г
  • яблука кисло-солодкі — 2 шт.
  • гірчиця — 1 ст. л.
  • сіль, перець — за смаком

 

Як приготувати:

  1. Відварюємо всі коренеплоди. Уважно стежимо, щоб вони розварилися. Охолоджуємо.
  2. Нарізаємо все дрібними кубиками. Майонез у пропорції 1:1 перемішуємо з йогуртом (сметаною) і додаємо в заправку ложку не гострої гірчиці. Солимо та перчимо до смаку, і як фінальний акорд — терте яблучко.

Баниця з бринзою. Болгарія

Вам знадобиться:

Для тіста:

  • борошно — 300-400 г
  • яйця — 1 шт.
  • рослинна олія — 1/2 ст. л.
  • оцет — 1 ч. л.
  • сіль — 1/2 ч. л.
  • вода
  • або замість цього — упаковка готового листкового тіста

 

Для начинки:

  • бринза — 250 г
  • цибуля-порей — 4 шт.
  • паприка — дрібка
  • яйця — 3 шт.
  • сметана (або краще зціджене кисле молоко) — 100 г

 

Як приготувати:

  1. Борошно всипати в глибокий посуд, зробити в ньому поглиблення у вигляді воронки, влити збите з невеликою кількістю води яйце, 4 ст. л. рослинної олії, оцет і посолити.
  2. Замісити тісто середньої твердості, підливаючи поступово воду, викласти його на посипаний борошном стіл і місити ще 10 хвилин. Залишити на годину.
  3. Приготувати начинку. Бринзу подрібнити в блендері, цибулю підсмажити до легкого зарум’янювання. Яйця збити в піну, додати сметану (або кисле молоко) і все з’єднати. Всипати паприку.
  4. Із готового тіста сформувати кілька кульок, розкачати їх у тонкі коржі (якщо використовуєте готове тісто, то його потрібно розморозити та розкачати кожен лист окремо). Покласти начинку, скрутити в трубочки, формуючи равлика, викласти на деко.
  5. Випікати в сильно нагрітій духовці до рум’янцю — 30-40 хвилин при температурі 200 градусів. Потім вийняти, скропити водою, накрити рушником і дати постояти півгодини.

Різдвяне поліно. Франція

Вам знадобиться:

Для тіста:

  • яйце – 5 шт.
  • цукор – 1/4 склянки
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • борошно – 1 склянка
  • вершкове масло – 2 ст. л. (і ще трохи для змащування)

 

Для крему:

  • сирий каштан – 2 склянки
  • мед – 1 ст. л. (в ідеалі акацієвий, але можна і будь-який інший)
  • молоко – 2/3 склянки
  • жовток – 2 шт.
  • цукор – 4 ст. л.
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • картопляний крохмаль – 1 ч. л.
  • темний ром – 1 ст. л.
  • вершки 33% – 1 склянка
  • какао-порошок, цукрова пудра, білий і темний шоколад, лісові горіхи або мигдаль – для прикрашення

 

Як приготувати:

  1. На каштанах збоку зробіть хрестоподібні надрізи. Залийте їх холодною водою, доведіть до кипіння, варіть до м’якості 20 хвилин, злийте воду, охолодіть, очистіть від шкірки і протріть через металеве сито. Пюре змішайте з медом.
  2. У каструлі з товстим дном змішайте молоко з крохмалем, додайте жовтки, цукор, ванільний цукор, поставте на слабкий вогонь і варіть до загустіння при безперервному помішуванні віночком. Зніміть з вогню, додайте каштанове пюре з медом і ром, перемішайте до однорідності. Поставте в холодильник на 2 години.
  3. Збийте охолоджені вершки в міцну піну міксером. Поступово, невеликими порціями введіть їх в охолоджений крем, розмішуючи зверху вниз. Поставте крем в холодильник ще на 2 години.
  4. Для тіста в глибокій жароміцній мисці змішайте яйця з цукром і ванільним цукром, поставте миску на водяну баню над каструлею зі слабокиплячою водою і збивайте міксером, поки маса не стане теплою. Зніміть миску з каструлі і продовжуйте збивати, поки маса не збільшиться вдвічі і охолоне. Додайте борошно і обережно перемішайте, потім покладіть розтоплене й охолоджене масло.
  5. Прямокутну форму або деко вистеліть пергаментом, змащеним маслом, налийте тісто. Поставте в розігріту до 180-190 градусів духовку і випікайте 5-7 хвилин.
  6. Дістаньте форму з духовки і відразу ж переверніть бісквітний корж на металеву решітку. Через 5 хвилин, не знімаючи пергамент, дуже обережно згорніть бісквіт в рулет і залиште в такому положенні на 5-10 хвилин. Потім розгорніть. Це дозволить потім згорнути охолоджений просочений рулет так, щоб він не зламався.
  7. Викладіть на бісквіт близько склянки крему, розрівняйте лопаткою і скрутіть рулетом, поступово відокремлюючи пергамент. Загорніть щільно рулет у фольгу і покладіть в холодильник на годину.
  8. Варіантів прикрашення торта кілька. Можна покрити рулет кремом і викласти його лісовими горіхами (як на фото) або посипати мигдалем. А можна зобразити справжнє «поліно». Для цього зріжте краї рулету скибочками завтовшки 2 см і приклейте їх до нього зверху кремом, щоб створити «сучки» поліна. Покрийте весь рулет зверху кремом, що залишився, залишаючи відкритими лише зрізи по кінцях і верхівки «сучків». Нанесіть хвилясті візерунки вилкою, присипте какао та цукровою пудрою.

Грецький пиріг Василопіта з мигдалем і апельсиновим соком

Вам знадобиться:

  • масло вершкове – 250 г
  • яйца – 4 шт.
  • цукор – 300 г
  • мигдаль – 100 г
  • апельсиновий сік – 125 мл (приблизно з одного великого апельсина)
  • апельсинова цедра – 1 ч. л.
  • ванілін – 1 г
  • кориця – 1 ч. л.
  • молоко – 125 мл
  • борошно – 400 г
  • розпушувач – 1,5 ч. л.
  • цукрова пудра – 2 ст. л

 

Як приготувати:

  1. Розм’якшене масло збиваємо з цукром до кремоподібного стану. По одному додаємо яйця і кожен раз збиваємо до однорідності. Не припиняючи збивання, додаємо свіжовичавлений апельсиновий сік і молоко.
  2. Додаємо ванілін, апельсинову цедру і корицю, а потім — борошно з розпушувачем. У готове тісто всипаємо подрібнений мигдаль і перемішуємо.
  3. Випікаємо в формі, змащеній маслом, при 180-190 градусів 40-50 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною лучиною. Якщо пиріг ще не готовий, а верх занадто рум’яниться, накрийте форму папером для випічки.
  4. Охолодіть готовий пиріг і присипте цукровою пудрою.

Пряний і густий егг-ніг. США та Канада

Вам знадобиться:

  • жовток яєчний – 6 шт.
  • цукор – 0,9 склянки
  • ром або бренді – 1,5 склянки
  • молоко – 2 склянки
  • вершки 30% – 2 склянки
  • гвоздика – 2 шт.
  • кориця і мускатний горіх – за смаком
  • ванільна есенція – 4 ч. л.

 

Як приготувати:

  1. Змішати в каструлі молоко з корицею, гвоздикою і ванільною есенцією (1/4 чайної ложки). Поставити на слабкий вогонь і зняти з плити незадовго до точки кипіння.
  2. В окремій мисці змішати жовтки з цукром і сильно збити вінчиком до стану пишної піни. Невеликими порціями влити в яєчну масу молоко, продовжуючи безперервно збивати вінчиком.
  3. Перелити яєчно-молочну суміш в каструлю і поставити на помірний вогонь. Нагрівати, не доводячи до кипіння і безперервно помішуючи вінчиком, поки маса не почне бути схожою на крем. Видалити з суміші гвоздику, перелити в великий глек і поставити в холодильник на 2 години.
  4. Ретельно помішуючи, додати в суміш вершки, ванільну есенцію, що залишилася, мускатний горіх і світлий ром. Поставити ємність з егг-ногом на ніч у холодильник. Щоб алкоголь не випарувався, щільно накрити кришкою або обгорнути харчовою плівкою.
  5. Перед подачею розлити по склянках і злегка присипати корицею або какао.

 

Джерело: AdMe.ru

ГОТУЄМО З НАМИ
Новорічний фуршет: кращі рецепти

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Рулетні тістечка від Лізи Глинської
Як приготувати тісто для вареників
Вареники з картоплею, грибами та засмажкою
Як правильно ліпити хачапурі?
Рецепт: відкритий грибний пиріг
Ліниві вареники
3 швидкі піци
Пивна піца – рецепт
Як приготувати чебуреки
Глінтвейн — новорічний рецепт
Імбирні пряники
Піца від Вінченцо Барба і Олександра Кривошапко (Все буде смачно)
Штоллен — рецепт різдвяного пирога
Сациві від Мікаеля Арояна
Пиріг з капустою

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці
рецепт постного пирога с яблоками, рецепт приготовления постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками, состав постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками
Пісний пиріг з яблуками