Як вибрати свіжий та якісний хліб? Поради Жені Клопотенко

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Щоб приготувати смачні страви з черствого буханця, потрібно знати, як вибрати хороший і корисний хліб, адже якісний хліб старіє благородно! Якщо раніше на полицях магазинів можна було знайти лише білий хліб, чорний та цеглинку, то сьогодні від хлібної різноманітності розбігаються очі…

Зовнішній вид хліба

Зверніть увагу на зовнішній вигляд хліба, а саме — на його колір. У житніх сортів колір темно-коричневий. У пшеничного хліба і булочних виробів повинна переважати золотава скоринка. Якщо ж ви помітили білу кірку, то це або виробник порушив термін приготування тіста, або є помилка у самій технології виробництва. Крім цього, зверніть увагу, чи немає на хлібі чорного нагару. Він містить канцерогени, які шкідливі для здоров’я. Якщо кірка відшаровується — це явна ознака того, що хліб місили з тіста, яке не добродило, та ще й піч при випічці була дуже гарячою.

Пружність

Якщо зовнішній вигляд вас влаштував, перевіряємо хліб на пружність. Натисніть на булку: якщо вона швидко розправляється — значить, добре пропечена і м’якуш не липкий.

У старі часи господиню змушували сідати на хліб власної випічки — якщо потім коровай брав первісну форму, то господиня що треба.

М’якушка

Всередині хліб повинен бути рівномірно пористим. Якщо хліб продається в нарізці, огляньте його. Бульбашки повітря повинні розподілитися по м’якушці рівномірно і бути однакового розміру. Цілий буханець повинен добре різатися і залишати на столі якомога менше крихт. Якісний хліб всередині без порожнеч або грудок. Пустоти говорять про те, що тісто погано бродило, а грудки — про те, що тісто погано замісили.

Лайфхак:

Відріжте від буханця шматок хліба товщиною в 2 см і поставте його. Не падає – хороший хліб, тісто щільне, його замішували ретельно. Якщо хліб впав, це означає, що м’якушка в’яла, схожа на вату — в тісто додали «покращувачі», які захищають продукт від цвілі та продовжують термін зберігання. Такий хліб шкідливий для здоров’я.

Запах і смак

У хорошого свіжого хліба ні з чим не порівнянний приємний легкий аромат. А ось якщо відчули або розсмакували яскраву кислинку — значить, тісто перебродило. Прісний смак буває у випічки з тіста, яке не добродило, затхлий — свідчить про те, що зерно для борошна було несвіжим.

Термін зберігання

Хлібні вироби з пшеничного борошна (білий хліб) зберігають свої корисні властивості до 24 годин з моменту випікання. Житній і житньо-пшеничний хліб – вважаються свіжими протягом 36 годин з моменту випікання.

Лайфхак:

Якщо хліб загорнути в харчову плівку, він збереже свіжість до трьох діб.

Якщо на кірці з’явилися найменші ознаки цвілі, не вживайте такий хліб. Зовнішні прояви – це лише вказівка на те, що процеси псування тіста всередині вже давно набирають обертів. Для зберігання хлібобулочних виробів краще всього мати хлібник. В ньому обов’язково повинні бути вентиляційні отвори.

Дивіться рецепти десяти страв з хліба в нашому відео:

Video: Євген Клопотенко розповів, як вибрати свіжий та якісний хліб

Щоб купити смачний хліб, потрібно звернути увагу на його колір, пружність, м'якушку, запах та інші особливості - читайте поради Євгенія Клопотенко на сайті шоу Все Буде Смачно!

Video: Євген Клопотенко розповів, як вибрати свіжий та якісний хліб

Щоб купити смачний хліб, потрібно звернути увагу на його колір, пружність, м'якушку, запах та інші особливості - читайте поради Євгенія Клопотенко на сайті шоу Все Буде Смачно!

Поділитися рецептом
Рекомендуємо
Консервовані огірки (Все буде смачно)
Сирна запіканка, суфле і львівський сирник від Алли Ковальчук та Альоші (Все буде смачно)
Полуничний шейк від Лізи Глинської
Парфе з полуницею та медом від Лізи Глинської
Яблучний пиріг від Лізи Глинської
Желейний торт від Лізи Глинської
Чебуреки від Сергія Калініна та Бориса Барського
Азербайджанська долма від Хаяла Алекперова
Варення із соснових шишок
Окрошка від Ігоря Місевича
Пряна окрошка на кефірі
Рецепти торта Наполеон від Тетяни Литвинової (Все буде смачно!)
Шашлик з баранини від Мікаеля Арояна та Діми Коляденка (Все буде смачно)
Буженина у винному маринаді від Влади Литовченко
ТОП-5 рецептів кабачків
Новини партнерів
ВГОРУ

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт икры из кабачков, рецепт приготовления кабачковой икры, как приготовить кабачковую икру рецепт, состав кабачковой икры, как приготовить кабачковую икру
Кабачкова ікра як у магазині
маффины с черешней, рецепт маффинов с черешней пошагово, состав маффинов с черешней, как готовить маффины с черешней, как приготовить маффины с черешней пошагово, маффины с черешней рецепт
Апетитні мафіни з черешнею