Як вибрати твердий сир?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Твердий сир зберігається набагато довше інших видів сирів (наприклад, м’яких, розсольних, з цвіллю або напівтвердих). Чим більше витриманий сир, тим більш насичений і яскравіший його смак. Термін дозрівання сиру складає від 3 місяців до 3 років.

Етикетка

Коли вибираєте сир в упаковці, завжди звертайте увагу на написи. Якщо помітите позначку «сирний продукт» – це значить, виробники заощадили і додали рослинні жири, барвники та загусники. Важливо, щоб були вказані: сорт, найменування виробника, дата виробництва та склад. Ідеальний твердий сир повинен виготовлятися лише з трьох інгредієнтів: молока, закваски та солі.

Цікаво: для виробництва 1 кг сиру потрібно 10 літрів молока

iStock-523691536

Найважливіші критерії при виборі сиру це: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах і колір.

Зовнішній вигляд. Зверху тверді сири покриті скоринкою – восковою або натуральною. Якщо скоринка місцями спучилася, сир зіпсований. Білий наліт на твердому сирі свідчить про порушення правил зберігання.

Скоринка товщиною 5 мм говорить про те, що сир вже старий, його довго зберігали. Свіжа якісна головка сиру завжди має рівну гладку корочку товщиною 2 мм, вона однорідного жовтого кольору і без всякого нальоту.

iStock-120049074

Завжди звертайте увагу на колір сиру. Якщо сир нерівномірного кольору з цятками – значить, він не дозрів. Якщо сир яскраво-жовтого кольору, швидше за все, до складу входить барвник. Колір хорошого сиру молочний з легким жовтуватим відтінком.

Смаку потрібно приділити особливу увагу. Якщо ви пробуєте сир і він скрипить на зубах – значить, в складі є крохмаль. Смачний якісний натуральний сир в міру солоний і має приємний вершковий смак.

Про запах теж краще не забувати. У сиру повинен бути виражений, але не надто насичений молочний запах. Якщо у продукту різкий запах, який прямо стріляє в ніс, – сир зіпсувався.

Важливо: в домашніх умовах тверді сири зберігаються від 7 до 10 днів

Домашній тест для перевірки сиру на якість

Потрібно відрізати шматочок сиру товщиною 0,5 см. Зігнути його навпіл, тримаючи за краєчки. Якщо сир ламається у вас в руках – він не якісний. Якісний сир пластичний і легко гнеться.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Сырная лазанья

Сырное фондю

Осетинский пирог с сыром

Video: Як вибрати якісний сир?

Консистенція, смак, запах і колір - дізнайтеся, як за цими критеріями вибрати смачний і натуральний сир...
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Штоллен — рецепт різдвяного пирога
Сациві від Мікаеля Арояна
Пиріг з капустою
Пиріг з броколі
Хінкалі: 3 кращих рецепти
Тефтелі з рисом
Круасани та листкові конверти від Тетяни Литвинової
Полуничні капкейки
Рогалики з повидлом
Попкорн із курки від Сергія Калініна (відеорецепт)
Класичні деруни від Тетяни Литвинової
Млинці на молоці: ТОП-7 рецептів
Як зварити яйця за хвилину?
Торт Мурашник від Наталі Кротової
Каннеллоні з м’ясним фаршем

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт глинтвейна от простуды, рецепт приготовления глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды, состав глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды
Глінтвейн від застуди — рецепт
рецепт гаспачо с авокадо, рецепт приготовления гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо, состав гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо
Гаспачо з авокадо