Як вибрати твердий сир?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Твердий сир зберігається набагато довше інших видів сирів (наприклад, м’яких, розсольних, з цвіллю або напівтвердих). Чим більше витриманий сир, тим більш насичений і яскравіший його смак. Термін дозрівання сиру складає від 3 місяців до 3 років.

Етикетка

Коли вибираєте сир в упаковці, завжди звертайте увагу на написи. Якщо помітите позначку «сирний продукт» – це значить, виробники заощадили і додали рослинні жири, барвники та загусники. Важливо, щоб були вказані: сорт, найменування виробника, дата виробництва та склад. Ідеальний твердий сир повинен виготовлятися лише з трьох інгредієнтів: молока, закваски та солі.

Цікаво: для виробництва 1 кг сиру потрібно 10 літрів молока

iStock-523691536

Найважливіші критерії при виборі сиру це: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах і колір.

Зовнішній вигляд. Зверху тверді сири покриті скоринкою – восковою або натуральною. Якщо скоринка місцями спучилася, сир зіпсований. Білий наліт на твердому сирі свідчить про порушення правил зберігання.

Скоринка товщиною 5 мм говорить про те, що сир вже старий, його довго зберігали. Свіжа якісна головка сиру завжди має рівну гладку корочку товщиною 2 мм, вона однорідного жовтого кольору і без всякого нальоту.

iStock-120049074

Завжди звертайте увагу на колір сиру. Якщо сир нерівномірного кольору з цятками – значить, він не дозрів. Якщо сир яскраво-жовтого кольору, швидше за все, до складу входить барвник. Колір хорошого сиру молочний з легким жовтуватим відтінком.

Смаку потрібно приділити особливу увагу. Якщо ви пробуєте сир і він скрипить на зубах – значить, в складі є крохмаль. Смачний якісний натуральний сир в міру солоний і має приємний вершковий смак.

Про запах теж краще не забувати. У сиру повинен бути виражений, але не надто насичений молочний запах. Якщо у продукту різкий запах, який прямо стріляє в ніс, – сир зіпсувався.

Важливо: в домашніх умовах тверді сири зберігаються від 7 до 10 днів

Домашній тест для перевірки сиру на якість

Потрібно відрізати шматочок сиру товщиною 0,5 см. Зігнути його навпіл, тримаючи за краєчки. Якщо сир ламається у вас в руках – він не якісний. Якісний сир пластичний і легко гнеться.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Сырная лазанья

Сырное фондю

Осетинский пирог с сыром

Video: Як вибрати якісний сир?

Консистенція, смак, запах і колір - дізнайтеся, як за цими критеріями вибрати смачний і натуральний сир...
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Консервовані огірки (Все буде смачно)
Сирна запіканка, суфле і львівський сирник від Алли Ковальчук та Альоші (Все буде смачно)
Полуничний шейк від Лізи Глинської
Парфе з полуницею та медом від Лізи Глинської
Яблучний пиріг від Лізи Глинської
Желейний торт від Лізи Глинської
Чебуреки від Сергія Калініна та Бориса Барського
Азербайджанська долма від Хаяла Алекперова
Варення із соснових шишок
Окрошка від Ігоря Місевича
Пряна окрошка на кефірі
Рецепти торта Наполеон від Тетяни Литвинової (Все буде смачно!)
Шашлик з баранини від Мікаеля Арояна та Діми Коляденка (Все буде смачно)
Буженина у винному маринаді від Влади Литовченко
ТОП-5 рецептів кабачків
Новини партнерів
ВГОРУ

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
Как приготовить варенье из черной смородины - пошаговый рецепт с фото от победителя кулинарного шоу «МастерШеф-5» Евгения Клопотенко
Варення з чорної смородини з перцем від Євгена Клопотенко (фото)
шоколадный торт с вишней, шоколадный торт с вишней рецепт, шоколадный торт с вишней рецепт приготовления, как приготовить шоколадный торт с вишней, состав шоколадного торта с вишней
Шоколадний торт з вишнею