Зірка проекту «Майстер Шеф» Самвел Адамян відшукав рецепт лимонних тістечок в бабусиному блокноті і удосконалив його власними кулінарними відкриттями
Інгредієнти:
Тісто:
борошно – 500 г
розпушувач 1,5 ч. л.
цукор – 150 г
сіль – щіпка
вершкове масло – 100 г
сметана (20%) – 200 г
яйця – 2 шт.
Крем:
яєчні білки – 4 шт.
цукор – 200 г
вода – 100 мл
лимонний сік – 2,5 ст. л.
Лимонна заливка:
цукор – 380 г
вершкове масло – 200 г
яєчні жовтки – 4 шт.
лимони – 2 шт.
Покроковий рецепт приготування
Приготуйте тісто
- Яйця розітріть з цукром, додайте м’яке вершкове масло, а потім сметану. Змішайте все до однорідності.
- Борошно змішайте з розпушувачем та сіллю. Додайте частинами суху суміш до рідкої. Тісто буде трохи липнути до рук. Змастіть руки рослинним маслом і розділіть тісто навпіл. Кожну частину загорніть в харчову плівку і притисніть, щоб вийшов корж.
- Поставте тісто в морозилку на 10 хвилин. Потім розкачайте його на пергаменті в пласт товщиною 2-3 см. Обріжте краї тіста за розміром аркуша А4, надаючи йому форму прямокутника.
- Перенесіть тісто на деко з пергаментом. Те ж саме зробіть з другою частиною. Наріжте кожен пласт на однакові прямокутники меншого розміру.
- Щоб коржі не підгоріли, накрийте їх пергаментом, а на нижній ярус духовки поставте деко з тонким шаром солі.
- Коржі разом з обрізками тіста випікайте приблизно 15 хвилин при температурі 200°C до легкого золотистого відтінку.
Приготуйте крем
1. Воду з цукром доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть сироп 5-7 хвилин. Готовий сироп у холодній воді утворює м’яку кульку. Зніміть його з вогню, додайте сік лимона та інтенсивно перемішайте.
2. До білків додайте лимонний сік і збийте їх міксером протягом 5-7 хвилин до густої стійкої піни. Тонкою цівкою влийте сироп в білкову масу. Збивайте ще близько 5 хвилин до повного застигання крему.
Приготуйте лимонну заливку:
1. Зніміть цедру з одного лимона. Вичавіть сік з двох лимонів. Змішайте його з половиною цукру і доведіть до кипіння на середньому вогні. Жовтки розітріть з цукром, що залишився.
2. Залийте жовтки гарячим соком, ретельно розмішайте і прогрівайте на невеликому вогні, помішуючи до загустіння маси. Процідіть заливку через сито і додайте порціями м’яке масло. Розмішайте. Накрийте плівкою і охолодіть в холодильнику.
Сформуйте тістечка
1. Розподіліть остиглу заливку шаром 2-3 мм по одній частині прямокутників на пергаменті. Зверху нанесіть крем шаром 1,5 см. Впритул викладіть на крем прямокутники тіста з другого коржа.
2. Зверху так само нанесіть заливку і крем. Спечені обрізки тіста розітріть качалкою на крихти і посипте ними поверхню десерту. Розділіть тістечка на окремі порції за допомогою нитки. Поставте в холодильник мінімум на 30 хвилин.