Краще за всіх у виборі стиглих, солодких і ароматних літніх фруктів та ягід розбираються, звичайно, самі ж фермери, які вирощують ці вітамінні бомби, перетворюючи літо на найсмачнішу пору року.
Полуниця
У стиглої полуниці рівномірний червоний колір без цяток і вкраплень.
Хвостик зелений, тримається міцно.
Ягода пружна і ароматна – саме на смачний запах варто орієнтуватися при виборі полуниці.
Диня
Диня повинна пахнути динею, а не травою.
Якщо натиснути на диню пальцем – з’явиться вм’ятина, яка швидко зникне.
Якщо шльопнути диню долонею, звук повинен бути глухим.
Плодоніжка у стиглої дині зів’яла, але не суха.
Інжир
Інжир повинен бути сухим, гладким, без пошкоджень шкірки.
На дотик якісний інжир, як кінчик носа, – потрібно просто торкнутися спершу свого носа, а потім – плода.
У інжиру не повинно бути кислуватого запаху.
Малина
Ягоди малини повинні бути цілими, без соку від тисняви.
Запах у свіжої стиглої малини приємний і яскраво виражений, без кислятини.
Кожна малинка повинна бути одного кольору, без вкраплень і червоточин.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Холодний вівсяний торт з малиною
Авокадо
Колір стиглого плода – блискучий від зеленого до коричневого.
Якщо надавити на авокадо, з’явиться вм’ятина, яка зникне через кілька секунд.
Якщо потрясти авокадо – почується звук кісточки.
Ананас
Стиглий і якісний ананас завжди пружний, без вм’ятин і тріщин.
Підстава ананаса має бути вологою.
Якщо клацнути по ананасу пальцем – звук повинен бути дзвінким.
Верхній лист “шапочки” легко відділяється від плода.
Виноград
Ягоди повинні бути без нальоту і пропускати світло, якщо через них подивитися на сонце.
Гроно якісного винограду велике і важке, без лисин.
Якщо струсити гроно, кілька ягід повинні відпасти. Це означає, що виноград стиглий.
Абрикоси
На рівномірному забарвленні абрикоса допустимі червонуваті вкраплення.
Фрукт повинен бути без зморшок і западин, тріщин і плям.
Кісточка стиглого абрикоса легко відділяється від плоду, не вириваючи м’якоть.
Манго
Ознака ідеальної стиглості манго – темні цятки на блискучій шкірці.
Плід манго сухий, важкий, тугий, щільний.
Запах стиглого манго посилюється ближче до хвостика.
Персики
Якщо стиснути стиглий персик в долоні, він буде пружинити.
Занадто яскрава шкірка – ознака використання хімікатів при вирощуванні.
М’якоть у стиглих персиків рожева і біла – це ознака солодощі. Якщо м’якоть жовта – це запашна ознака.
Біля стиглих персиків завжди літають бджоли і оси.
Апельсини
З двох апельсинів більш стиглий той, який відчутно важчий.
У солодких апельсинів є специфічний “пупок” в підставі.
Велика кількість пір на кірці – ознака стиглості.
Шкірка стиглого апельсина легко чиститься.
Кавун
Хвостик стиглого кавуна сухий і жовтуватий, а шкірка блискуча – без нальоту і пошкоджень.
Якщо пляма на кавуні жовта або помаранчева – він стиглий.
При постукуванні кавун видає дзвінкий звук.
Ознака ідеально стиглого кавуна – так звана “бджолина павутинка”.