Круасани з мигдальною начинкою та начинкою із шоколаду та апельсинової цедри
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно — 500 г;
- вершкове масло — 50 г;
- вода — 280 мл;
- сіль — 12 г;
- цукор — 75 г;
- свіжі дріжджі — 20 г;
- вершкове масло для шарування — 300 г;
- борошно — для підсипання;
- яйце — 1 шт.
Для начинки з мигдальним кремом:
- мигдаль — 0,5 склянки;
- цукор — 3/4 склянки;
- вершкове масло — 1 ст. л.;
- борошно — 1 ст. л.;
- яйце — 1 шт.;
- мигдальні пластівці.
Для начинки із шоколаду й апельсинової цедри
- чорний шоколад — 100 г;
- апельсин — 1 шт.
Спосіб приготування
- Готуємо тісто. Масло розтоплюємо в духовці до рідкого стану. У теплу воду додаємо цукор і перемішуємо (вода не повинна бути гарячою!). Додаємо дріжджі, розмішуємо. Потім додаємо розтоплене вершкове масло. Поступово, але швидко підмішуємо просіяне борошно.
- У процесі додавання борошна додаємо сіль. Робимо швидкий заміс — за 2-3 хвилини. Формуємо з тіста кулю, кладемо його в миску, накриваємо плівкою. Ставимо тісто в тепле місце до збільшення в об’ємі вдвічі.
- Коли тісто підійде, викладаємо його на пергамент і розрізаємо глибоким хрестом. Розгортаємо руками за кінці. Формуємо квадрат. Посередині тісто має бути товстішим — це буде платформа для масла.
- Прибираємо пергамент з тістом у холодильник на 30 хвилин.
- Готуємо вершкове масло для шарування: обертаємо масло плівкою і відбиваємо качалкою в коло такої ж форми, як потовщення в центрі тіста.
- Через 30 хвилин дістаємо тісто з холодильника, на платформу в центрі кладемо масло, накриваємо його тонкими краями квадрата. Перевертаємо швом вниз і починаємо розкачування тіста — від себе вгору і вниз до товщини в 1 см.
- Повертаємо тісто 90 градусів проти годинникової стрілки, складаємо втричі, спочатку праву частину, потім ліву — край до краю.
- Обертаємо плівкою, кладемо на 15 хвилин у морозилку, потім на 15 хвилин у холодильник.
- З моменту розкачування тіста повторюємо процес ще тричі. Після останнього загортаємо тісто в плівку, кладемо в холодильник на 30 хвилин. Потім ділимо тісто на частини.
Готуємо мигдальну начинку
- Масло з борошном підсмажуємо до золотистого кольору на пательні. У блендері подрібнюємо мигдаль разом з цукром і яйцем.
- Додаємо борошно з маслом, добре перемішуємо.
Готуємо шоколадну начинку
- Шоколад ламаємо на невеликі однакові шматочки. З апельсина знімаємо цедру, нарізаємо тонкими смужками.
- Тісто розгортаємо в коло, гострим ножем розрізаємо на сегменти. Робимо надрізи біля основи трикутників, розкладаємо начинку: мигдальну по 1 ч. л. або шоколад з цедрою.
- Звертаємо круасани, викладаємо на деко з пергаментом. Залишаємо в теплому місці на 30-40 хвилин.
- Розігріваємо духовку до 200 ° С. Потім зменшуємо жар до 170 ° С. Змащуємо круасани яйцем і за бажанням прикрашаємо мигдальними пластівцями.
- Бризкаємо на деко воду та випікаємо до рум’яної скоринки близько 15 хвилин.
Листкові конверти з сьомгою і сиром
Інгредієнти:
- твердий сир — 200 г;
- яйце — 1 шт.;
- яйце, зварене круто — 1 шт.;
- слабосолона сьомга — 50 г;
- зелена цибуля — 2-3 пера.
Спосіб приготування
- Для конвертів використовуємо те ж тісто, що і для круасанів.
- Готуємо начинку для конвертів. Сир і варене яйце натираємо на крупній тертці. Зелену цибулю дрібно нарізаємо, все це змішуємо.
- Сире яйце злегка збиваємо. Додаємо до нього сир та інші інгредієнти. Рибу нарізаємо тонкими смужками шириною 1,5-2 см.
- Тісто розкачуємо в квадрат, розрізаємо на трикутники з широкою основою. Викладаємо на тісто сьомгу, зверху сирну начинку. Краї тіста злегка змочуємо водою Звертаємо конвертом, закріплюємо виделкою. Конверти повинні підійти в теплому місці.
- Змащуємо конверти яйцем, деко змащуємо водою і ставимо випікатися в добре розігріту духовку на 15-20 хвилин при температурі 170 ° С.