Дієта №5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Дієтичні рецепти
Дієта №5 — це лікувальний раціон, розроблений радянським вченим-дієтологом Михайлом Певзнером. Призначена ця дієта для людей із захворюваннями печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Її мета — змусити відступити хворобу. Як правило, дієту №5 призначає лікар, але можна почати дотримуватися її і самому — якщо знаєте свій точний діагноз
Зберегти в кулінарну книгу

Дієта №5 або стіл №5 — один із 15 столів, розроблених дієтологом Михайлом Певзнером для лікування різних захворювань. Раціон №5, на думку лікаря, є найбільш підходящим для хворих, які страждають захворюваннями печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. І, треба сказати, так вважає не тільки він: в країнах колишнього СРСР ця дієта досі актуальна і в грамотному поєднанні з медпрепаратами цілком виправдовує себе.

Дієта №5 рекомендує вживати певні продукти, а інші – навпаки, виключити з раціону. Харчуватися слід 5 разів на день, а їжу бажано подрібнювати.

ГОТУЄМО З НАМИ
Диета №9: лечебное питание при сахарном диабете

Можна

  • Супи — овочеві з різними крупами, молочні, фруктові.
  • Нежирне м’ясо (яловичина, можна язик і шинку), птиця (курка) і риба (судак, лящ, хек, навага, тріска, чорна ікра) — відварені або приготовані на пару. Рибу і м’ясо після відварювання можна запікати, також можна заливну рибу.
  • Молоко, кефір, сир (не більше 200 г в день). Дозволяються також сирні страви – запіканки, суфле, ватрушки, ліниві вареники і м’який сир.
  • Каші — на воді або на воді з додаванням молока, парові й запечені пудинги, відварні макарони, вермішель.
  • Хліб — черствий білий і чорний (вчорашній), сухарі, сухе печиво, сухий бісквіт. 2 рази в тиждень дозволяється також з’їсти трохи добре випечених булочок або пирогів (але в тісті не повинно бути масла).
  • Яйця варені — не більше 1 в день, омлет (теж з 1 яйця).
  • Овочі та зелень — сирі та в вареному вигляді, різні овочеві страви й гарніри (особливо корисні морква і буряк).
  • Фрукти і ягоди (крім кислих сортів) в сиром, у запеченому і вареному вигляді.
  • Варення (із солодких фруктів і ягід), мед, цукор, мармелад, пастила, зефір (не більш 70 г в день);
  • Овочеві та фруктові соки, неміцний чай, кава з молоком, відвар шипшини.
  • Масло вершкове або рослинна олія додається в готові страви.
  • Соуси — молочні, фруктові та ягідні.
  • Прянощі — кріп, петрушка (листя), можна також додавати в страви трохи гвоздики, кориці, лаврового листа, ванілі.

ГОТУЄМО З НАМИ
Овочевий суп від Даші Малахової (фото)

Не можна

  • Алкоголь.
  • Смажені, гострі, копчені продукти і страви.
  • Жирні сорти м’яса, риби, печінку, мізки, шпик, консерви.
  • Бобові, гриби, шпинат, щавель, цибулю, часник, редьку, редиску, ріпу.
  • Здобу.
  • Морозиво, какао, шоколад.
  • Газовані напої.
  • Прянощі, оцет.

Також на дієті №5 слід обмежити споживання солі – не більше ніж 10 г в день.

Слово експерту

Олександр МАРТИНЧУК
«Центр здорового харчування»
Український НДІ Харчування:

“Стіл №5, як правило, призначають паралельно з основним лікуванням захворювань печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Прийняти рішення про додержання такого раціону можна і самому, але тільки в тому випадку, якщо ви знаєте свій точний діагноз.

Таке харчування дозволяє зняти загострення хвороби, нормалізувати стан органів травлення і добитися стану стійкої ремісії – зникнення симптомів хвороби.

Важливо не нехтувати забороненими продуктами і стравами – алкоголь, смажене, жирне, копчене і т.д. стимулюють вироблення жовчі. А оскільки при захворюваннях печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів страждають органи, що виробляють жовч, то вживання таких продуктів дає сильне навантаження на них. Що, в свою чергу, може викликати загострення хвороби”.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Броколі з морквою
Домашні цукерки без цукру: 5 простих рецептів
Томатний сік зі шпинатом
Смачно та корисно: 3 заготовки на зиму
Як харчуватися влітку: 7 порад для здоров’я та краси
Який обід взяти на роботу влітку: меню на тиждень
5 причин полюбити кабачок
Швидкий суп-пюре з кабачків
Як схуднути влітку: 5 порад
Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів
Вівсянка, сер: чим корисна вівсяна каша
Дієта №9: лікувальне харчування при цукровому діабеті
Як правильно харчуватися в пост — поради дієтолога
День святого Валентина: ТОП-5 продуктів для любові
Що взяти в офіс: дієтичне меню на тиждень

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
что приготовить из авокадо, рецепт блюд из авокадо, рецепт приготовления блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, состав блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, салат с креветками и авокадо, тартар из тунца и авокадо, такос с курицей и авокадо, роллы со скумбрией и авокадо
Що приготувати із авокадо: 5 рецептів
рецепт быстрой шарлотки с яблоками и корицей, рецепт приготовления быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей, состав быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей
Швидка шарлотка з яблуками та корицею