Що приготувати на щедрий вечір 13 січня


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
приготовлено 0 разів



Що готують на щедрий вечір 13 січня читайте в матеріалі Smachno.ua

Знайти рецепт із моїх інгредієнтів

У старого Нового року є давніша назва – свято Маланки і Василя. В старих міфах Маланка була дочкою богині Лади, яку викрав злий змій і замкнув у темному підземеллі. Богатир Безпальчик-Василь звільнив її, і вони одружилися. На їхню честь і відзначають зміну року, початок нового циклу, звільнення від усього злого, що було раніше.

Маланка починається ввечері 13 січня, а на світанку наступного дня її змінює Василь. Цей святковий вечір називають Щедрим, тому що для нього готують рясний багатий стіл. На Маланку обов’язково має бути 9 основних страв. Серед них завжди є особлива щедра кутя – її заправляють маслом або смальцем – узвар і пироги.

Меню щедрого вечора відрізняється від регіону до регіону, але деякі страви на маланку все ж зустрічаються частіше, ніж інші.

Кров’янка

Інгредієнти:

  • кров – 1500 мл
  • сало – 500 г
  • молоко – 500 мл
  • гречана крупа – 200 г
  • сіль – 2 ст. л.
  • перець – 1 ч. л.

Як приготувати кров’янку

1. Чистимо кишки: замочуємо їх на ніч в підсоленій воді, потім вискоблюємо за допомогою ножа, ретельно миємо.

2. Варимо сало і дрібно ріжемо його. Змішуємо його з кров’ю і вареною гречкою, солимо і перчимо. Вливаємо молоко.

Кров’янку, яку готують на це свято, іноді так і називають – “маланка”

3. Зав’язуємо один кінець кишок на тугий вузол і наповнюємо їх начинкою. У ковбасі повинно залишитися приблизно 2 см порожнечі.

4. Кладемо кров’янку в окріп, проколюємо в декількох місцях голкою. Варимо 15 хвилин, в середині варіння робимо ще кілька проколів.

5. Перекладаємо варену ковбасу на деко і ставимо в духовку, розігріту до 250 С на 20-30 хвилин.

Млинці

Млинці на Маланку – це символ сонця. Існує особлива приказка, яку примовляють, замішуючи тісто для них: “Щоб усі так росло в Новому році, як млинці на дріжджах”.

Ось наш топ-7 рецептів млинців для щедрого столу.

Вареники

Маланка – це свято, на яке ворожать. Одне з традиційних і найстаріших ворожінь в щедрий вечір – ворожіння на варениках.

За тим, з якою начинкою трапиться вареник за святковим столом, можна дізнатися, чого чекати від майбутнього року.

Свинина

Православні християни в щедрий вечір згадують святих Меланію і Василя. Святий Василій вважається покровителем свинарства, саме тому на Маланку часто готують свинину.

Наприклад, можна приготувати свинину з яблуками або свинину з хурмою за рецептом Ектора Хіменеса-Браво.



Мені вдалося!

Рекомендуємо
Як стерилізувати банки для консервації (відео)
Такі пироги: 3 рецепта випічки з полуницею
Меню для пікніка: 12 смачних ідей
Штрейзель: як приготувати кондитерську крихту
Як зацукрувати квіти
Як приготувати окрошку
Бестселер французької кухні: 15 найкращих рецептів рагу
Що загорнути в лаваш: 8 смачних варіацій
Страви з кабачків в духовці: 3 святкових рецепта
5 кращих страв із редису
Майстер бутербродів: що взяти на пікнік
Як вибрати кабачки, цукіні і патисони — відеопорада
Як вибрати м’ясо для шашлику: 10 правил
Як смажити зефір на багатті


Новини партнерів

ВГОРУ

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити