10 правил поводження з сиром
- Сир не слід довго зберігати на холоді, так як він втрачає вологу і стає занадто твердим.
- У холодильнику сир потрібно класти подалі від морозилки.
- Сир нарізають не раніше, ніж за годину до подачі до столу, інакше він обвітритися і стане несмачним.
- Щоб уберегти сир від висихання, покладіть поруч з ним шматочок цукру і накрийте тарілкою. Цілий тиждень сир буде абсолютно свіжим.
- Повернути свіжість підсохлому сиру можна, якщо ненадовго покласти його в молоко.
- При нарізанні м’яких сирів, ніж потрібно змочувати гарячою водою.
- Щоб бринза придбала приємний смак, її попередньо потрібно вимочити в холодній воді 1-2 дня.
- Щоб краъ плавлених сирків НЕ засихали, зберігати їх потрібно в фользі.
- Бринзу можна зберігати тривалий час в розсолі (15% солі), накривши посуд з бринзою білою тканиною, змоченою у воді і добре викрученою.
- Якщо бринза набула неприємного запаху, з неї потрібно зняти верхній шар, протерти тканиною, змоченою в оцті, покласти в чистий посуд і залити розсолом.
ГОТУЄМО З НАМИ
Колекція рецептів сирних супів, які зігріють вас цієї осені
Маринований сир
СКЛАДОВІ
- Сир «Емменталь» – 115 г;
- Моцарелла – 115 г;
- Вино рожеве – 1 склянка
- Портвейн – 60 мл
- Лікер з чорної смородини – 30 мл
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Для маринаду змішуємо рожеве вино, портвейн і лікер. Розміщуємо в маринад кубики емменталь і моцарелли. Перемішуємо, щоб маринад повністю покрив сир і маринуємо 4-7 днів.
- Готовий сир відкидаємо на друшляк, викладаємо на тарілку і подаємо.
Блакитний сир з портвейном
СКЛАДОВІ
- Сир блакитний – 60 г;
- Шпинат – 0,5 стакан;
- Портвейн – 120 мл;
- Перець мелений – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- На 4 тарілки для салату викладаємо по 1 скибочці блакитного сиру. З одного боку викладаємо нашаткований шпинатом. За бажанням перчимо.
- Сир скроплюємо портвейном. Потім розминаємо його виделкою.
Курка, запечена з сиром
СКЛАДОВІ
- Курка – 500 г;
- Сир твердий – 150 г;
- Майонез – за смаком;
- Олія – за смаком;
- Сіль – за смаком;
- Перець – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Куряче філе нарізаємо тонкими пластинками, солимо, перчимо і в кожну пластинку загортаємо кубик сиру.
- Сколюємо рулетики зубочистками і викладаємо на змащене маслом деко. Поливаємо майонезом (або сметаною) і запікаємо до готовності.
- Готові рулетики подаємо з відвареною картоплею.
Слойка з твердим сиром
СКЛАДОВІ
- Сир твердий – 300 г;
- Тісто листкове – 500 г;
- Яйце – 1 шт.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Тісто розгортаємо товщиною 3-4 мм. Зверху змащуємо його яйцем, посипаємо тертим сиром і нарізаємо дрібними квадратиками.
- Викладаємо квадратики на лист і випікаємо в гарячій духовці до готовності.
Порада:
- Під час роботи з листковим тістом не можна допускати його тривалого контакту з повітрям, інакше на ньому утворюється суха скориночка.
- Готовність слойки можна визначити по сиру: коли сир розплавиться, слойка готова.
Салат з волоськими горіхами і сиром
СКЛАДОВІ
- Родзинки (світлі) – 25 г;
- Морква – 0,5 шт.;
- Сир твердий – 50 г;
- Часник – 1 зубчик;
- Буряк – 0,5 шт.;
- Горіхи волоські – 50 г;
- Салат зелений – за смаком;
- Майонез – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Відварюємо буряк, охолоджуємо, очищаємо її від шкірки і натираємо на крупній тертці. Ізюм заливаємо гарячою водою і залишаємо на 10 хвилин.
- Морква очищаємо і натираємо. Сир натираємо на тертці і змішуємо з подрібненим часником.
- Викладаємо на тарілку салатні листя. Робимо зверху шар з підготовленого родзинок, на нього кладемо шар з тертої моркви, а на нього наносимо шар з майонезу. На майонез кладемо сир з часником.
- Зверху робимо шар з натертого буряка, який знову покриваємо майонезом. На майонез кладемо шар з подрібнених горіхів і «вкриваємо» його майонезом.
Порада:
- Овочі краще терти, роблячи шари, – так салат буде більш “пухнастим”.
- Буряк краще очищається, якщо вийняти його з окропу і остудити в холодній воді.
- Буряк не рекомендується варити в підсоленій воді, так як від цього погіршується її смак і колір.
Рисовий пиріг з сиром гауда
СКЛАДОВІ
- Рис довгозернистий – 200 г;
- Маринований перець (гіркий), стручки – 8 шт.;
- Консервована кукурудза – 200 г;
- Маслини (без кісточок) – 110 г;
- Кукурудзяне борошно – 100 г;
- Розпушувач – 0,5 ч.л.;
- Молоко – 30 мл;
- Яйця – 2 шт.;
- Олія – 40 мл;
- Сир гауда (тертий) – 300 г;
- Сіль за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Рис відварюємо в підсоленій воді, цибулю дрібно нарізаємо кубиками, стручки перцю і маслини нарізаємо кільцями.
- У ємність закладаємо борошно, розпушувач, сіль і все компоненти добре перемішуємо. Потім додаємо молоко, яйця, олію і замішуємо не дуже круте тісто.
- Тепер приготоване тісто змішуємо з підготовленими інгредієнтами: цибулею, перцем, кукурудзою, маслинами, рисом і сиром. Після чого закладаємо отриману суміш у форму і ставимо в духовку на 45-50 хвилин, запікаємо пиріг при температурі 180 ° С.
- Готовий пиріг нарізаємо порційними шматками і прикрашаємо маслинами.
Смажений сир
СКЛАДОВІ
- Сир «Адигейський» – 250 г;
- Масло вершкове – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Нарізаємо сир скибочками середньої товщини і обсмажуємо у вершковому маслі до золотистої скоринки.
- Готовий сир викладаємо на тарілку і подаємо з зеленню.
Порада: замість адигейського сиру можна взяти бринзу. Тільки перед приготуванням занадто солону бринзу потрібно вимочити.