Скумбрія: 5 популярних рецептів

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Другі стравиЗдорове харчуванняДень народження
Дієтологи давно за рибу, особливо жирну — і для серця вона корисна, і для шкіри, і для мозку. Крім дорогих лосося і форель, є і більш бюджетний варіант жирної та смачної риби — це скумбрія.
Зберегти в кулінарну книгу

Чим корисна скумбрія?

М’ясо скумбрії містить до 16,5% жиру і багате на вітамін В12, а маленький шматочок вагою всього 50 г задовольняє добову потребу людини у вітаміні Д.

ГОТУЄМО З НАМИ
Скумбрія в пергаменті з прянощами на грилі

Як приготувати скумбрію?

Багато хто не любить страви з риби через її запах. Але є декілька хитрощів, які допоможуть впоратися з цією проблемою. Зменшити запах морської риби можна, якщо попередньо вимочити її в молоці. Ще один спосіб: протріть рибу оцтом або лимоном.

Якщо ж ви маєте намір посмажити рибу, то вимочувати її не потрібно: при смаженні покладіть в олію скибочку картоплі — вона допоможе прибрати специфічний запах.

І ще кілька секретів приготування риби:

  1. Заморожену рибу спочатку покладіть на кілька годин в верхню секцію холодильника, а потім розморожуйте при кімнатній температурі.
  2. Не розморожуйте рибу в теплій воді: вона втратить смак.
  3. Щоб необроблена морожена риба (за винятком наваги) швидше відтанула, залийте її холодною водою і киньте туди дрібку солі (чайна ложка на літр). Рибу розрізану і філе розморожувати таким чином не можна: вона втратить смак.
  4. Перш ніж відварювати рибу з сильним запахом, потримайте її годину в розчині оцту (2 ст.л. на 1 л води) або влийте в каструлю з рибою свіже молоко – запах зникне, а риба стане смачніше і м’якше.
  5. Для знищення запаху так само в рибний бульйон можна додати огірковий розсіл (0,5 склянки на літр).
  6. Цілу рибу відварюють, в залежності від її величини, 15-30 хвилин, а нарізану порційними шматками – 6-10 хвилин на слабкому вогні.
  7. При варінні рибу не слід піддавати тривалому і бурхливому кипінню, так як при цьому вона сильно виварюється, розварюється, погіршується її смак і зовнішній вигляд.
  8. Рибу запікають в сильно нагрітій духовці, тоді на поверхні соусу утвориться рум’яна скоринка та страва вийде соковитою.
  9. При запіканні риби посуд повиннен бути повний до країв, інакше волога швидко випарується і страва вийде сухою та несмачною.
  10. Шафран або луска цибулі, додані при варінні фаршированої риби, надають їй приємний смак.

Маринована скумбрія

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт
  • Стебло селери – 1 шт
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Апельсин – 2 шт
  • Коріандр в зернах – на смак
  • Перець – за смаком
  • Сіль за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Обробляємо скумбрію: видаляємо голову, нутрощі, хребет, кістки і відокремлюємо філе. Викладаємо філе (шкіркою вниз) в миску. Солимо, перчимо і заправляємо коріандром. Ми залишаємо на 30 хвилин.
Знімаємо цедру з апельсинів і віджимаємо сік. Цедру обдаємо окропом, щоб позбутися від гіркоти. Лук рубаємо і обсмажуємо на рослинне маслі до прозорості. Стебло селери нарізаємо тонкою соломкою і разом з цедрою додаємо до цибулі. Вливаємо сік, доводимо до кипіння і заливаємо гарячою сумішшю скумбрію. Ми залишаємо на 40 хвилин.


Рибний борщ

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Картопля, середній – 3 шт.
  • Морква, маленька – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Капуста – 150 г
  • Суміш заморожених овочів (помідор, цукіні, перець, стручкова квасоля) – 150 г
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Буряк варена, маленька – 1 шт.
  • Рибний бульйон або вода – 1000 мл
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Олія – ​​за смаком
  • Зелень – за смаком
  • Цукор – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сметана – за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Морква і буряк натираємо на крупній тертці. Капусту шаткуємо. Лук рубаємо. Картоплю нарізаємо шматочками середнього розміру. Скумбрію нарізаємо шматочками. Видаляємо кісточки.

Робимо зажарку: на розігрітій олії обсмажуємо до золотистого кольору цибулю з морквою. Після зажарку викладаємо на тарілку, а в цю ж каструлю або глибоку сковороду викладаємо папрікаш. Обсмажуємо до появи рум’яної скоринки і заливаємо овочі водою (приблизно 500 мл). Доводимо до кипіння, кладемо томатну пасту і, коли вона розчиниться, перебиваємо овочі в блендері. Заливаємо соусом рибу і тушкуємо 4-5 хвилин.

У каструлі доводимо до кипіння воду або рибний бульйон (1000 мл). Закладаємо в бульйон картоплю і варимо 5-7 хвилин. Після додаємо капусту і варимо до готовності овочів. В кінці додаємо в борщ лавровий лист, рибу з соусом, зажарку і буряк. Борщ солимо, перчимо, кладемо, при необхідності, трохи цукру (якщо борщ вийшов кислуватий). Знімаємо борщ з плити і даємо йому настоятися 30-60 хвилин.

Подаємо борщ зі сметаною, посипавши зеленню.


Фарширована скумбрія

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сир – 100 г
  • Часник – 1 зубчик
  • Сметана -1 ст.л.
  • Фенхель – за смаком
  • Майоран – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сіль за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Робимо у скумбрії на спині два надрізи: біля голови і біля хвоста. Потім робимо надріз вздовж хребта і через отвір видаляємо хребет і нутрощі. Добре промиваємо рибу, стежачи за тим, щоб пішла з черевця чорна плівочка. Натираємо рибу сумішшю рослинного масла, тиск часнику і солі.
Нарізаємо дрібними кубиками цибулю і перець. Натираємо на середній терці моркву. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо в ньому до прозорості цибулю. Додаємо нарізані скибочками гриби, морква і перець. Коли овочі трохи підсмажаться, додаємо сметану, сіль, насіння фенхелю і майоран. Доводимо овочі до напівготовності і потім залишаємо, щоб вони охололи.

Рибу розкриваємо “човником”, наповнюємо овочами і посипаємо тертим сиром. Запікаємо в розігрітій до 180 градусів 20 хвилин.


Скумбрія тушкована «А-ля консерва»

Складові:

  • Скумбрія с / м – 1 шт.
  • Оцет яблучний або винний – 3 ст.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чорний перець горошком – 3 шт.
  • Рослинна олія – ​​4 ст.л.
  • Цукор – 0,5 ст.л.
  • Сіль за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Зрізаємо з риби плавники, видаляємо голову, нутрощі, добре промиваємо та нарізаємо порційними шматочками. Розігріваємо в сковороді рослинне масло, викладаємо в масло шматочки риби і обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки. Коли риба обсмажиться, вливаємо воду (вона повинна покрити рибу). Кладемо спеції і сіль

До спецій можна додати гвоздику

Вливаємо оцет, додаємо цукор і тушкуємо рибу на маленькому вогні 1,5-2 години.

Час від часу підливайте воду.

Готову рибу можна використовувати в стравах замість рибної консерви або подати її як самостійну страву з гарніром з картоплі.


Скумбрія в томаті з овочами

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Корінь селери – 10 г
  • Томатний соус – за смаком
  • Олія – ​​за смаком
  • Цукор – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Зелень – за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Рибу чистимо, видаляємо голову, ретельно промиваємо та нарізаємо порційними шматочками. Овочі нарізаємо дрібному кубиком. У каструлі з подвійним дном розігріваємо олію і обсмажуємо в ньому овочі хвилину. Додаємо шматочки риби, заливаємо водою (вона повинна повністю покрити рибу), додаємо сіль і перець. Тушкуємо, поки не википить на половину. Додаємо за смаком томатний соус, доводимо до кипіння й тушкуємо 5 хвилин. Пробуємо на сіль і балансуємо смак цукром. Перед подачею посипаємо страву рубаною зеленню.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Сніданок на День закоханих
Що приготувати на День святого Валентина
Що приготувати із заморожених овочів
Цікаві страви на Старий Новий рік
Меню на Старий Новий рік
Тісто для вареників на кефірі
Щедра кутя: 3 рецепти
5 ситних і корисних сніданків для всієї родини
Страви на Старий Новий рік
Стіл на Старий Новий рік
Післясвяткове розвантаження: ТОП-5 легких страв
Обряди та ворожіння по їжі на Старий Новий рік
Вареники з сюрпризом — традиційне ворожіння на Старий Новий рік
Ворожіння на судженого на Різдво 2019
Що повинно бути на столі на Різдво 2019

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік