Скумбрія: 5 популярних рецептів

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Другі стравиЗдорове харчуванняДень народження
Дієтологи давно за рибу, особливо жирну — і для серця вона корисна, і для шкіри, і для мозку. Крім дорогих лосося і форель, є і більш бюджетний варіант жирної та смачної риби — це скумбрія.
Зберегти в кулінарну книгу

Чим корисна скумбрія?

М’ясо скумбрії містить до 16,5% жиру і багате на вітамін В12, а маленький шматочок вагою всього 50 г задовольняє добову потребу людини у вітаміні Д.

ГОТУЄМО З НАМИ
Скумбрія в пергаменті з прянощами на грилі

Як приготувати скумбрію?

Багато хто не любить страви з риби через її запах. Але є декілька хитрощів, які допоможуть впоратися з цією проблемою. Зменшити запах морської риби можна, якщо попередньо вимочити її в молоці. Ще один спосіб: протріть рибу оцтом або лимоном.

Якщо ж ви маєте намір посмажити рибу, то вимочувати її не потрібно: при смаженні покладіть в олію скибочку картоплі — вона допоможе прибрати специфічний запах.

І ще кілька секретів приготування риби:

  1. Заморожену рибу спочатку покладіть на кілька годин в верхню секцію холодильника, а потім розморожуйте при кімнатній температурі.
  2. Не розморожуйте рибу в теплій воді: вона втратить смак.
  3. Щоб необроблена морожена риба (за винятком наваги) швидше відтанула, залийте її холодною водою і киньте туди дрібку солі (чайна ложка на літр). Рибу розрізану і філе розморожувати таким чином не можна: вона втратить смак.
  4. Перш ніж відварювати рибу з сильним запахом, потримайте її годину в розчині оцту (2 ст.л. на 1 л води) або влийте в каструлю з рибою свіже молоко – запах зникне, а риба стане смачніше і м’якше.
  5. Для знищення запаху так само в рибний бульйон можна додати огірковий розсіл (0,5 склянки на літр).
  6. Цілу рибу відварюють, в залежності від її величини, 15-30 хвилин, а нарізану порційними шматками – 6-10 хвилин на слабкому вогні.
  7. При варінні рибу не слід піддавати тривалому і бурхливому кипінню, так як при цьому вона сильно виварюється, розварюється, погіршується її смак і зовнішній вигляд.
  8. Рибу запікають в сильно нагрітій духовці, тоді на поверхні соусу утвориться рум’яна скоринка та страва вийде соковитою.
  9. При запіканні риби посуд повиннен бути повний до країв, інакше волога швидко випарується і страва вийде сухою та несмачною.
  10. Шафран або луска цибулі, додані при варінні фаршированої риби, надають їй приємний смак.

Маринована скумбрія

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт
  • Стебло селери – 1 шт
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Апельсин – 2 шт
  • Коріандр в зернах – на смак
  • Перець – за смаком
  • Сіль за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Обробляємо скумбрію: видаляємо голову, нутрощі, хребет, кістки і відокремлюємо філе. Викладаємо філе (шкіркою вниз) в миску. Солимо, перчимо і заправляємо коріандром. Ми залишаємо на 30 хвилин.
Знімаємо цедру з апельсинів і віджимаємо сік. Цедру обдаємо окропом, щоб позбутися від гіркоти. Лук рубаємо і обсмажуємо на рослинне маслі до прозорості. Стебло селери нарізаємо тонкою соломкою і разом з цедрою додаємо до цибулі. Вливаємо сік, доводимо до кипіння і заливаємо гарячою сумішшю скумбрію. Ми залишаємо на 40 хвилин.


Рибний борщ

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Картопля, середній – 3 шт.
  • Морква, маленька – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Капуста – 150 г
  • Суміш заморожених овочів (помідор, цукіні, перець, стручкова квасоля) – 150 г
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Буряк варена, маленька – 1 шт.
  • Рибний бульйон або вода – 1000 мл
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Олія – ​​за смаком
  • Зелень – за смаком
  • Цукор – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сметана – за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Морква і буряк натираємо на крупній тертці. Капусту шаткуємо. Лук рубаємо. Картоплю нарізаємо шматочками середнього розміру. Скумбрію нарізаємо шматочками. Видаляємо кісточки.

Робимо зажарку: на розігрітій олії обсмажуємо до золотистого кольору цибулю з морквою. Після зажарку викладаємо на тарілку, а в цю ж каструлю або глибоку сковороду викладаємо папрікаш. Обсмажуємо до появи рум’яної скоринки і заливаємо овочі водою (приблизно 500 мл). Доводимо до кипіння, кладемо томатну пасту і, коли вона розчиниться, перебиваємо овочі в блендері. Заливаємо соусом рибу і тушкуємо 4-5 хвилин.

У каструлі доводимо до кипіння воду або рибний бульйон (1000 мл). Закладаємо в бульйон картоплю і варимо 5-7 хвилин. Після додаємо капусту і варимо до готовності овочів. В кінці додаємо в борщ лавровий лист, рибу з соусом, зажарку і буряк. Борщ солимо, перчимо, кладемо, при необхідності, трохи цукру (якщо борщ вийшов кислуватий). Знімаємо борщ з плити і даємо йому настоятися 30-60 хвилин.

Подаємо борщ зі сметаною, посипавши зеленню.


Фарширована скумбрія

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сир – 100 г
  • Часник – 1 зубчик
  • Сметана -1 ст.л.
  • Фенхель – за смаком
  • Майоран – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сіль за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Робимо у скумбрії на спині два надрізи: біля голови і біля хвоста. Потім робимо надріз вздовж хребта і через отвір видаляємо хребет і нутрощі. Добре промиваємо рибу, стежачи за тим, щоб пішла з черевця чорна плівочка. Натираємо рибу сумішшю рослинного масла, тиск часнику і солі.
Нарізаємо дрібними кубиками цибулю і перець. Натираємо на середній терці моркву. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо в ньому до прозорості цибулю. Додаємо нарізані скибочками гриби, морква і перець. Коли овочі трохи підсмажаться, додаємо сметану, сіль, насіння фенхелю і майоран. Доводимо овочі до напівготовності і потім залишаємо, щоб вони охололи.

Рибу розкриваємо “човником”, наповнюємо овочами і посипаємо тертим сиром. Запікаємо в розігрітій до 180 градусів 20 хвилин.


Скумбрія тушкована «А-ля консерва»

Складові:

  • Скумбрія с / м – 1 шт.
  • Оцет яблучний або винний – 3 ст.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чорний перець горошком – 3 шт.
  • Рослинна олія – ​​4 ст.л.
  • Цукор – 0,5 ст.л.
  • Сіль за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Зрізаємо з риби плавники, видаляємо голову, нутрощі, добре промиваємо та нарізаємо порційними шматочками. Розігріваємо в сковороді рослинне масло, викладаємо в масло шматочки риби і обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки. Коли риба обсмажиться, вливаємо воду (вона повинна покрити рибу). Кладемо спеції і сіль

До спецій можна додати гвоздику

Вливаємо оцет, додаємо цукор і тушкуємо рибу на маленькому вогні 1,5-2 години.

Час від часу підливайте воду.

Готову рибу можна використовувати в стравах замість рибної консерви або подати її як самостійну страву з гарніром з картоплі.


Скумбрія в томаті з овочами

Складові:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Корінь селери – 10 г
  • Томатний соус – за смаком
  • Олія – ​​за смаком
  • Цукор – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Зелень – за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Рибу чистимо, видаляємо голову, ретельно промиваємо та нарізаємо порційними шматочками. Овочі нарізаємо дрібному кубиком. У каструлі з подвійним дном розігріваємо олію і обсмажуємо в ньому овочі хвилину. Додаємо шматочки риби, заливаємо водою (вона повинна повністю покрити рибу), додаємо сіль і перець. Тушкуємо, поки не википить на половину. Додаємо за смаком томатний соус, доводимо до кипіння й тушкуємо 5 хвилин. Пробуємо на сіль і балансуємо смак цукром. Перед подачею посипаємо страву рубаною зеленню.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Рагу з грибами
Їжа в школу
Що приготувати школяреві в школу на обід
Перекуси в школу
Ланч-бокс: ідеї
Що готувати на Горіховий Спас
Горіховий Спас – рецепти
Маковей рецепти – що приготувати
Коржі на Маковея – кращі рецепти
Що приготувати на Медовий Спас
7 смачних історій для пікніка з гірчицею Торчин
Як приготувати морозиво вдома
Харчування у Петрів піст 2019
Що можна і що заборонено їсти в Петрів піст
Сніданок на День матері

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці
рецепт постного пирога с яблоками, рецепт приготовления постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками, состав постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками
Пісний пиріг з яблуками