Католицьке Різдво: що приготувати
Католицьке Різдво відмічається 25 грудня. Це сімейне свято, що збирає за столом всю рідню. Як і в православних традиціях, на столі має бути 12 страв — по числу апостолів. Але є й одна важлива відмінність — все ж, на католицьке Різдво не прийнято подавати м’ясо, тільки рибні страви.
Що повинно бути на столі в католицьке Різдво
Традиційно, кожен продукт символічний. Так, хліб символізує благополуччя, пшениця — живильну силу, а риба — християнство. Капуста, яблука та горіхи оберігають сім’ю від хвороби, гриби відповідають за зв’язок із помершими родичами, мак символізує родючість та багатство, а мед — допомогу сил природи.
12 страв на католицьке Різдво
Суп
Це може бути пісний борщ, журек, рибний суп або капусняк.
Рекомендуємо приготувати:
Рибна страва
Традиційно подають карпа чи щуку: їх запікають, варять чи заливають.
Рекомендуємо приготувати: Карп зі щавелем
Тушкована капуста з горохом
Готується така страва з віджатої квашеної капусти, яку тушкують у сметані чи кефірі та додають розварений горох і смажену цибулю.
Рекомендуємо приготувати: Квашена капуста нашвидкоруч
Кутя
Кутю варять з пшеничних зерен, додають мак, волоські горіхи, родзинки та мед.
Рекомендуємо приготувати: Кутя
Вареники
Традиційно до столу подають вареники з картоплею, капустою, сиром.
Рекомендуємо приготувати:
Мачка
Мачка — це підлива до інших страв. Варять її із сушених грибів, борошна та сметани.
Голубці
Голубці готуються з капустяних листів, у які завертають начинку із сирої тертої картоплі, смаженої цибулі та манки. Запікають у соусі із томатної пасти та сметани.
Рекомендуємо приготувати: Пісні голубці з рибою
Пироги
Випікаються пироги із дріжджового тіста та начиняються гречкою або картоплею.
Маковий рулет
Мак символізує багатство, тому уявити собі різдвяний стіл без страви із маку не можна.
Рекомендуємо приготувати: Рулет з маком
Пряники
Це можуть бути як традиційні пряники, так і пряне печиво.
Рекомендуємо приготувати: Пряники від Алли Ковальчук та Дмитра Танковича
Каша
Пшенична чи гречана каша — обов’язкова страва на різдвяному столі.
Узвар чи компот
Оскільки яблука оберігають від хвороб, компот чи узвар із яблук та інших фруктів вважається обов’язковим на різдвяному столі.
Рекомендуємо приготувати: Узвар із сухофруктів