Коржі з маком на Маковея
Складові:
- Кефір – 1 склянка;
- Цукор – 2,5 ст. л .;
- Борошно – 500 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Сіль -1 дрібка;
- Сода – 0,5 ч. л .;
- Мак – 100 г;
- Кип’ячена вода – 2 ст. л .;
- мед
Як готувати коржі з маком на Маковея
1. У посудині змішати кефір, яйце, сіль і 2 столових ложки цукру. Потім додати 3 столових ложки борошна ще раз добре перемішати. Потім додаємо соду і знову мішаємо, ще трохи борошна поки тісто не стане повітряним.
2. Додати борошно, що залишилося і вимісити тісто, яке може трохи липнути до рук. Головне – воно не повинно бути рідким.
3. Розділити тісто для коржів на дві частини, розкачати їх (але не надто тонко), поставити виделкою дірочки і викласти на деко. Заздалегідь ножем намалювати поверх тесту клітку, щоб після випікання їх було зручно ламати.
4. Випікати коржі для Маковея 10-15 хвилин при температурі 180 градусів, до золотистої скоринки. Залишити коржі охолоджуватися.
5. Тепер приступаємо до маку – його потрібно залити окропом, дати настоятися протягом 2 годин. Потім злити воду і розтерти мак (можна скористатися допомогою блендера), поступово додаючи в нього воду. Додати мед за смаковими уподобаннями.
6. Корж, що остигнув для Маковея поламати на шматочки, скласти в глибоку миску і залити макової сумішшю. Дати коржам час просочитися, щоб вони стали м’якими і соковитими.
Шуліки на Маковея
Складові:
- Борошно – 800 г;
- Сироватка – 300 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Сіль – дрібка;
- Цукор -1 ст. л .;
- Сода -1 ч. л.
Як приготувати коржі з маком
- Перш за все з борошна, кислого молока, солі й соди готуємо тісто для коржа. Після цього тісто потрібно вимісити, розкачати, викласть на деко і ножем намалювати клітку, щоб потім було зручніше ламати (можна і не малювати – тоді коржі вийдуть неправильної форми). Проколюємо коржі виделкою і випікаємо.
Приготування макової заливки (макове молоко):
- Мак потрібно залити окропом, дати постояти 2 години, злити воду і розтерти мак (колись його розтирали в макітрі, але якщо макітри немає – підійде і блендер), потроху додаючи холодну кип’ячену воду, поки вся суміш не придбає білий колір. Додати мед за смаком.
- Готовий корж остудити, поламати шматочками, скласти в глиняний горщик або глибоку миску і залити маковим молочком. Перемішати і дати просочитися, щоб коржі стали м’якими і соковитими.