Кутя із рису
Інгредієнти:
- Рис – 200 г
- Мак – 100 г
- Родзинки – 50 г
- Волоські горіхи – 50 г
- Ягоди з варення (малина, полуниця, вишня) – 100 г
- Розведене водою варення – 100 мл
- Цукор – за смаком
- Сіль – за смаком
Як приготувати кутю із рису
- Перебираємо і промиваємо рис, заливаємо водою, доводимо до кипіння.
- Знімаємо рис з вогню, промиваємо під проточною водою, потім знову кладемо його в каструлю, заливаємо великою кількістю води, додаємо цукор і варимо до готовності 15-20 хвилин. У кінці солимо.
- Готовий рис промиваємо в друшляку холодною кип’яченою водою.
- Миємо та запарюємо родзинки на 30 хвилин, потім зливаємо воду. Мак запарюємо на 30 хвилин і розтираємо з цукром у блендері або ступці.
- Змішуємо рис, мак, родзинки та ягоди.
- Кутю подають охолодженою.
Читайте також: Що приготувати на Різдво 2019
Узвар
Інгредієнти:
- Сушені груші – 200 г
- Сушені яблука – 200 г
- Чорнослив – 200 г
- Родзинки – 100 г
- Мед – 200 г
- Вода – 3 л
Як приготувати узвар
- Миємо сухофрукти теплою водою, на 10 хвилин заливаємо їх холодною водою.
- Наливаємо в каструлю воду, кладемо яблука та груші, варимо 15 хвилин на повільному вогні. Додаємо чорнослив і родзинки, варимо ще 10-15 хвилин. У самому кінці додаємо мед, даємо узвару закипіти, а потім знімаємо його з вогню.
- Залишаємо на 2-3 години, щоб узвар настоявся, потім проціджуємо та подаємо його до столу.
Качка, запечена з грушами та цитрусовими
Інгредієнти:
- Качка – 2 кг
- Груша – 2 шт.
- Апельсин – 2 шт.
- Лимон – 2 шт.
- Грейпфрут – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Імбир – за смаком
- Вершкове масло – 50 г
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Коньяк – 100 мл
- Цукор – 2 ст. л.
- Чорний мелений перець – за смаком
- Сіль – за смаком
Як приготувати качку, запечену з грушами та цитрусовими
- 1. Чистимо цитрусові від шкірки та плівок, ріжемо їх на шматочки. Груші ріжемо кубиками. Натираємо імбир на дрібній тертці.
- Дрібно ріжемо цибулю, обсмажуємо на вершковому маслі 5 хвилин. Додаємо пропущений через часникодавку часник, обсмажуємо ще 2 хвилини. Потім додаємо на сковорідку імбир, цитрусові та груші. Посипаємо все цукром, заливаємо коньяком, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні 5 хвилин.
- Обробляємо качку, промиваємо і обсушуємо її паперовою серветкою. Обтираємо її зсередини і зовні сіллю і перцем, фаршируємо тушкованими фруктами і зашиваємо.
- Викладаємо птицю на змащене оливковим маслом деко, поливаємо сиропом і випікаємо в розігрітій до 180°С духовці півтори-дві години. У процесі готування відкриваємо духовку і поливаємо качку сиропом.
- Готову качку прикрашаємо лимонними і апельсиновими скибочками.
Сьомга, запечена в духовці
Інгредієнти:
- Стейк сьомги – 400 г
- Лимон – 1/2 шт.
- Йогурт – 100 мл
- Оливкова олія – 1 ч. л.
- Розмарин – 1 гілочка
- Коріандр мелений – за смаком
- Червоний перець – за смаком
- Чорний мелений перець – за смаком
- Сіль – за смаком
Як приготувати сьомгу, запечену в духовці
- Миємо і обсушуємо сьомгу, скроплюємо її лимонним соком і залишаємо на 5 хвилин.
- Викладаємо її у фольгу, змащену оливковою олією. Змащуємо стейк йогуртом, посипаємо спеціями, кладемо розмарин і солимо.
- Загортаємо фольгу кишенькою, щоб з неї не витікав сік, і на деку ставимо в духовку, розігріту до 200°С на 20 хвилин.
- Відкриваємо фольгу і залишаємо сьомгу в духовці ще на 5 хвилин, щоб вона підрум’янилася згори.
- Подаємо з рисом, картоплею або овочами.
Вареники з капустою
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г
- Вода – 250 мл
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Капуста – 600 г
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Лавровий лист
- Сіль – за смаком
Як приготувати вареники з капустою
- Просіюємо борошно з сіллю, додаємо воду і рослинну олію. Вимішуємо круте тісто, накриваємо і залишаємо на годину.
- Дрібно ріжемо цибулю, моркву натираємо на крупній тертці, обсмажуємо їх разом на рослинному маслі.
- Шинкуємо капусту, додаємо її на сковорідку до засмажки. Тушкуємо, помішуючи, все разом на повільному вогні 20 хвилин. В кінці кладемо лавровий лист і солимо. Охолоджуємо начинку.
- Ліпимо вареники, варимо їх 5-7 хвилин.
- Готові вареники заправляємо засмажкою з цибулі і моркви.
Заливне із риби
Інгредієнти:
- Судак – 1 кг
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Селера – 1 шт.
- Зелень – 1 пучок
- Лимон – за смаком
- Лавровий лист – 2 шт.
- Чорний перець – 5 горошин
- Запашний перець – 2 горошини
- Желатин – 30 г
- Сіль – за смаком
- Вода – 1,5 л
Як приготувати заливне з риби
- Чистимо, потрошимо і миємо рибу. Відокремлюємо від неї голову, хвіст, плавники, кістки і шкіру. Складаємо їх у каструлю разом з овочами і спеціями. Заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь. Знімаємо піну і варимо бульйон півтори години на слабкому вогні.
- Рибне філе ріжемо на шматки. Кладемо їх в бульйон, солимо, варимо на повільному вогні 30 хвилин. Після цього шумівкою дістаємо рибу з бульйону і розкладаємо її по порційних посудинах.
- Бульйон проціджуємо через марлю. Його в’язкість перевіряємо так: затискаємо краплю бульйону в пальцях. Якщо ті добре злипаються, значить, холодець застигне. Якщо клейкості немає, додаємо желатин: розводимо пакетик в малій кількості теплого бульйону до повного розчинення, а потім вливаємо масу в бульйон.
- Заливаємо рибу бульйоном, прикрашаємо шматочками вареної моркви і зеленню. Ставимо заливне в холодне місце, а потім в холодильник. За 4-5 годин воно буде готове.
Фарширований підчеревок
Інгредієнти:
- Підчеревок – 1 кг
- Печериці – 400 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Зелень
- Яйце – 3 шт
- Рослинна олія – 1 ст. л.
- Часник – 2 зубчики
- Лавровий лист – 1 шт.
- Чорний мелений перець – за смаком
- Мелений коріандр – за смаком
- Сіль – за смаком
Як приготувати фарширований підчеревок
- Обробляємо, зачищаємо і миємо підчеревок. Обсушуємо його серветкою, розрізаємо на дві частини не до кінця.
- Відварюємо яйця круто, дрібно ріжемо їх.
- Дрібно нарізаємо цибулю, гриби, часник і зелень. Натираємо моркву на крупній тертці.
- Обсмажуємо моркву і цибулю 5 хвилин, потім додаємо гриби і смажимо ще 7-10 хвилин, поки не зникне рідина.
- З’єднуємо засмажку, яйця, часник і зелень, солимо, перчимо, перемішуємо.
- Підчеревок зовні солимо, перчимо і посипаємо будь-якими спеціями. Всередину кладемо начинку, зшиваємо ниткою і щільно обертаємо фольгою. Викладаємо на деко і запікаємо в розігрітій до 180°С духовці до готовності приблизно 2 години.
- Готовий підчеревок охолоджуємо, знімаємо з нього фольгу і прибираємо нитки. Перед подачею нарізаємо скибочками.
Салат з беконом і розмарином
Інгредієнти:
- Спаржа – 200 г
- Бекон – 150 г
- Лимон – 1 чверть
- Розмарин – кілька гілочок
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Чорний мелений перець – за смаком
- Сіль – за смаком
Як приготувати салат з беконом і розмарином
- Зрізаємо з митої спаржі жорсткі кінці, бланшуємо 2-3 хвилини і ріжемо на невеликі шматочки.
- Бекон ріжемо невеликими пластинками, обсмажуємо до золотистої скоринки.
- Змішуємо спаржу, бекон, додаємо подрібнений розмарин, сіль і перець. Заправляємо оливковою олію, скроплюємо лимонним соком.
Гранатовий браслет
Інгредієнти:
- Куряче філе – 300 г
- Гранат – 2 шт.
- Буряк – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Яйце – 3 шт.
- Волоські горіхи – 70 г
- Майонез – 200 г
- Оцет 9% – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Чорний мелений перець – за смаком
- Сіль – за смаком
Як приготувати гранатовий браслет
- Відварюємо буряк і картоплю, варимо яйця. Охолоджуємо, чистимо і натираємо все на крупній тертці по окремих тарілках.
- Відварюємо куряче філе в солоній воді. Охолодуємо, нарізаємо невеликими кубиками.
- Дрібно ріжемо цибулю, маринуємо її в солі, цукрі і оцті 15 хвилин.
- Натираємо моркву на дрібній тертці. Підсушуємо волоські горіхи, очищаємо їх від шкірки і подрібнюєо
- На середину широкого блюда ставимо склянку, щоб надати салату форму браслета. Викладаємо інгредієнти навколо склянки шарами в такій послідовності: картопля, буряк, морква, волоські горіхи, куряче філе, цибуля, яйця, куряче філе, буряк. Кожен шар солимо і перчимо до смаку.
- Обережно дістаємо стакан, обмазуємо салат майонезом. Зверху весь салат прикрашаємо зернами граната. Затягуємо блюдо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 4-5 годин, щоб салат просочився.
Кекс із сухофруктами та горіхами
Інгредієнти:
- Борошно – 200 г
- Яйце – 4 шт.
- Вершки – 50 мл
- Горіхи – 300 г
- Курага – 200 г
- Родзинки – 150 г
- Цукор – 100 г
- Цукрова пудра – 50 г
- Коньяк – 100 мл
- Прянощі – за смаком (кориця, мускатний горіх, імбир)
- Рослинна олія – 1 ст. л.
- Розпушувач – 10 г
- Сіль – дрібка
Як приготувати кекс з сухофруктами і горіхами
- Промиваємо і обсушуємо сухофрукти. Дрібно ріжемо курагу, змішуємо її з родзинками, заливаємо ромом і залишаємо настоятися на добу.
- Очищуємо горіхи, обсушуємо їх 5 хвилин в духовці і охолоджуємо.
- Збиваємо яйця з цукром і вершками. Вмішуємо в отриману пухку масу просіяне борошно і розпушувач.
- Викладаємо тісто в змащену маслом форму для випікання. Накриваємо тісто, залишаємо його в теплому місці на 30 хвилин.
- Викладаємо тісто в змащену маслом форму для випікання. Накриваємо тісто, залишаємо його в теплому місці на 30 хвилин.
- Випікаємо кекс в духовці, розігрітій до 180°С 40-50 хвилин. Перевіряємо готовність зубочисткою: якщо вона суха, кекс готовий.
Булочки з корицею
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г
- Молоко – 200 мл
- Вершкове масло – 100 г
- Дріжджі – 10 г
- Цукор – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Кориця – 2 ст. л.
- Сіль – дрібка
Як приготувати булочки з корицею
- У теплому молоці розводимо по столовій ложці цукру і борошна, додаємо дріжджі і залишаємо на 15-20 хвилин.
- Додаємо в опару борошно, сіль і 75 г вершкового масла, замішуємо тісто. Воно повинно вийти м’яким і ніжним. Накриваємо його і залишаємо в теплому місці на годину-півтори.
- Готове тісто розкатуємо в прямокутник. Рівномірно змащуємо його розтопленим маслом, посипаємо цукром, змішаним з корицею.
- Згортаємо тісто в рулет, скріплюємо край маслом. Нарізаємо його на однакові за товщиною булочки.
- Застеляємо деко папером для випікання, змащуємо його маслом. Викладаємо булочки на відстані 5 см одна від одної, щоб вони не злиплися. Даємо їм 20-30 хвилин, щоб підійти.
- Змащуємо булочки збитим яйцем, випікаємо в духовці, розігрітій до 200°С до золотистого кольору – приблизно 20-25 хвилин.
Фруктовий салат
Інгредієнти:
- Хурма – 3 шт.
- Мандарини – 5 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Груша – 1 шт.
- Виноград – 200 г
- Лимон – 1/2 шт.
- Мед або рідке варення – 3 ст. л.
- Коньяк – 1 ч. л.
Як приготувати фруктовий салат
- Очищуємо фрукти від шкірки і кісточок. Мандарини, крім того, очищаємо від білих плівок.
- Розрізаємо виноградини навпіл, виймаємо кісточки.
- Ріжемо фрукти на однакові кубики. Скроплюємо яблука лимонним соком.
- Змішуємо мед з лимонним соком і коньяком.
- Заправляємо і перемішуємо салат.