Як засолити гриби гарячим способом
- Перебираємо та промиваємо гриби
- Проварюємо їх в кип’ятку 10 хвилин
- Відкидаємо на сито, щоб стекла вода
- Викладаємо гриби в чисті бочки та пересипаємо сіллю (4-4,5% від ваги грибів)
- Для смаку на дно бочки можна покласти листя смородини, перець та інші пряності
Для засолу найкраще підходять грузді, рижики та боровики. Різні види грибів потрібно солити окремо
Як засолити гриби холодним способом
- Перебираємо, чистимо та промиваємо гриби
- Складуємо їх в підходящу тару (краще в дерев’яні бочки) та заливаємо холодною водою
- На наступний день зливаємо воду та наливаємо нову
- Повторюємо процедуру від 2-х до 8-ми днів, залежно від того, скільки в грибах гіркоти
- Після відкидаємо гриби на сито, щоб стекла вода та укладаємо їх в чисту тару до країв шляпками вверх
- Кожен шар пересипаємо сіллю (4-4,5% від ваги грибів), можна додати прянощі
- Накрываємо гриби дерев’яним кружком, на який ставимо гніт
- Коли гриби осядуть, додаємо до них свіжі та пересипаємо сіллю. Закуполюємо бочку
- Вливаємо через шпунт солоний розчин (на кожні 10 кг грибів — 1 літр води та 50 грамів солі)
Зберігаємо гриби в прохолодному місці. Час від часу потрібно знімати з поверхні плісняву, а дерев’яне коло промивати та ошпарювати.
Як замаринувати гриби
Цей спосіб чудово підходить для тих, хто живе у місті – замаринувати гриби можна без бочок та гніту.
- Сортуємо гриби за розміром, вибираємо найбільш підходящі для банок
- Зрізаємо нижню частину ніжки, щоб прибрати бруд
- Двічі промиваємо гриби в холодній підсоленій воді
- Варимо: на кожні 10 кг грибів потрібно приготувати не менше 1,5-2 літрів води
- Додаємо сіль, лимонну кислоту, лавровий лист, душистий перець, корицю, гвоздику та бадьян
- Варимо до тих пір, поки розсол не стане прозорим, а гриби не осядуть на дно
Під час варки з грибів треба знімати піну
- Ближче до готовності грибів додаємо розбавлений в грибному відварі оцет
- Готові гриби разом з розсолом розливаємо в підготовлені банки, накриваємо кришками та стерилізуємо в киплячій воді. Закатуємо та охолоджуємо гриби.
Як заготувати гриби без оцету
Ті ж, хто полюбляє натуральний грибний смак, може замаринувати гриби без оцету.
- підготовлюємо гриьи: перебираємо, очищаємо від землі та моху, нарізаємо (дрібні гриби можна маринувати цілими)
- Миємо гриби – для цього багато разів опускаємо їх в холодну воду та виймаємо. даємо воді стікти
- Для варки грибів робимо розчин: 20 грамів солі і 5 грамів лимонної кислоти на 1 літр води
- Варимо гриби, постійно знімаючи піну, до тих пір, поки вони не опустяться на дно
- Знімаємо гриби з вогню, проціджуємо та розкладаємо по підготовленим баночкам
- Фільтруємо грибний відвар за допомогою марлі та заливаємо ним гриби. Накриваємо банки кришками та стерилізуємо
- Закатуємо гриби та охолоджуємо.