Дієта №6

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Дієта №6 - з категорії 15 лікувальних дієт, розроблених радянським лікарем-дієтологом Михайлом Певзнером. Цю дієту призначають людям, що страждають на подагру і сечокам'яною хворобою. Лікувальне харчування робить упор на молочні продукти, овочі та фрукти і обмежує кількість м'яса і риби
Зберегти в кулінарну книгу

Показання до призначення дієти – подагра і сечокам’яна хвороба з утворенням каменів з солей сечової кислоти (уратурія).

Суть дієти
Дієта виключає продукти, багаті пуринами (м’ясо, особливо молоде, ковбасні вироби, м’ясні бульйони, жирні супи, бобові, горіхи) і щавлевої кислотою (ревінь, шпинат, полуницю, шоколад, пшеничні висівки, горіхи, буряк, чай).

У раціоні слід обмежити кількість солі і збільшити кількість молочних продуктів, овочів і фруктів. Слід також кілька обмежити кількість білкової їжі і жирів, а якщо є ожиріння – то і вуглеводів.

Харчуватися слід 4 рази на день. Приготування страв – звичайне.

Дієта №6

Можна
Хліб і борошняні вироби
• пшеничний і житній хліб з борошна 1-го і 2-го сорту;
• різна випічка, в тому числі і з висівками.

Супи
• вегетаріанські борщ, щі;
• овочеві супи;
• картопляні супи і з додаванням круп;
• холодні супи (окрошка, борщ);
• молочні супи;
• фруктові.

М’ясо, птиця, риба – відварні, не більше 3 разів на тиждень по 150 г м’яса або 160-170 г риби

• нежирні види і сорти;
• після відварювання – тушковані, запечені, смажені вироби з котлетної маси.

Молочні продукти
• молоко;
• кисломолочні напої;
• сир і страви з нього;
• сметана;
• сир.

Яйця – 1 яйце в день в будь-якій кулінарній обробці.

Крупи – в помірній кількості, будь-які страви.

Овочі – в підвищеній кількості, сирі і в будь-якій кулінарній обробці

• страви з картоплі.

Закуски
• салати зі свіжих і квашених овочів, фруктів;
• вінегрети;
• ікра овочева, кабачкова, баклажанна.

Фрукти і ягоди – в підвищеній кількості

• свіжі і в будь-якій кулінарній обробці;
• сухофрукти.

Солодкі страви та солодощі
• креми і киселі молочні;
• мармелад, пастила;
• нешоколадні цукерки;
• варення, мед, меренги.

Соуси і прянощі
• на овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний;
• лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист;
• кріп, зелень петрушки.

Напої
• чай з лимоном, молоком;
• кава неміцний з молоком;
• фруктові, ягідні та овочеві соки, морси, вода з соками, кваси;
• відвари шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів.

Жири
• вершкове, коров’яче топлене масло;
• рослинна олія.

Обмеження
• вироби із здобного тіста;
• свинячий жир.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Дієта №5


Не можна
• м’ясні, рибні та грибні бульйони, з щавлю, шпинату, бобових;
• печінку, нирки, язик, мізки, м’ясо молодих тварин і птахів, ковбаси, копченості, солону рибу, м’ясні і рибні консерви, ікру;
• солоні сири;
• бобові;
• гриби, свіжі стручки бобових, шпинат, щавель, ревінь, цвітну капусту, портулак; обмежують – солоні і мариновані;
• солоні закуски, копченості, консерви, ікру риб;
шоколад, інжир, малину, журавлину;
• соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах, перець, гірчицю, хрін;
• какао, міцні чай і каву;
• яловичий, баранячий, кулінарні жири.

Зразкове меню дієти № 6

1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, яйце всмятку, пудинг з моркви з яблуками і пшоном, чай.

2-й сніданок: відвар шипшини.

Обід: суп-локшина молочний, котлети картопляні смажені, кисіль.

Полудень: яблука свіжі.

Вечеря: голубці, фаршировані овочами з рисом, сирники, чай.

На ніч: відвар пшеничних висівок.


ЧИТАЙТЕ ТАКож:

Дієта №3


Ольга ЗАЙЦЕВА,
Smachno.ua

Поділитися рецептом
Спробуй ще
12 страв на Різдво 2019
Олів’є по-новому: як зробити салат корисним
Білокачанна капуста, запечена з сиром
Як харчуватися під час і після посту: 5 правил
Броколі з морквою
Домашні цукерки без цукру: 5 простих рецептів
Томатний сік зі шпинатом
Смачно та корисно: 3 заготовки на зиму
Як харчуватися влітку: 7 порад для здоров’я та краси
Який обід взяти на роботу влітку: меню на тиждень
Дієта №5
5 причин полюбити кабачок
Швидкий суп-пюре з кабачків
Як схуднути влітку: 5 порад
Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік