Рецепти на Різдво 2019: що приготувати на Святвечір

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Рецепты на Рождество 2019
Новий рік приводить з собою одне із найсвітліших релігійних свят — Різдво Христове. 6 січня 40-денний різдвяний піст закінчується Святим вечором, під час якого сім'я збирається за столом для святкової вечері. Страви подаються все ще пісні, але вже дозволяється риба та олія
Зберегти в кулінарну книгу

Головна страва Святого вечора — це кутя. Всі її інгредієнти мають символічне значення: зерно — символ воскреслого життя, мед — здоров’я і солодке життя, мак — достаток у родині.

Чим смачніша та ситніша кутя, тим солодше та благополучніше буде життя. Також на столі обов’язково повинні стояти ще 11 страв: капусняк, горох, рибні страви, голубці з рисом, пісний борщ з грибами, каша гречана, вареники з капустою, пісні млинці, гриби, пироги. Святий вечір починається разом з першою зіркою, яка знаменує народження Божого сина. Трапеза проходить без алкоголю, а всі страви подаються злегка розігрітими, щоб господиня будинку постійно перебувала за столом, а не відволікалася на готування. Вважається, що потрібно спробувати кожну страву, але не з’їдати її повністю — щоб у домі завжди був достаток.

Різдвяне гуляння продовжується 7 січня, але з певними змінами — до пісних страв додаються м’ясо та вино.

Страви на Святвечір

Кутя

Інгредієнти:

  • Пшениця — 1 склянка
  • Мак — 100 г
  • Горіхи волоські (ядра) — 100 г
  • Родзинки — 100 г
  • Мед — 1,5 ст. л.
  • Цукор — за смаком

 

Спосіб приготування

  1. Чисте зерно промиваємо, просушуємо та відварюємо в підсоленій воді до готовності
  2. Кашу охолоджуємо та заправляємо медом. Мак промиваємо та запарюємо гарячою водою на 2-3 години.
  3. Зливаємо воду і за допомогою ручної кавомолки розтираємо мак до отримання макового молочка. Додаємо в суміш мед або цукор і кладемо в кашу
  4. Ядра волоських горіхів підсмажуємо на пательні та додаємо в кашу. За бажанням в кутю можна додати узвар.

Узвар

Інгредієнти:

  • Сухофрукти — 500 г
  • Цукор — 150 г

 

Спосіб приготування

Сухофрукти промиваємо, заливаємо водою (вона повинна бути на 2-3 см вище від сухофруктів) і доводимо до кипіння. Потім додаємо цукор і варимо на повільному вогні до готовності фруктів.

Карасі смажені

Інгредієнти:

  • Карась — 300 г
  • Олія рослинна — за смаком
  • Борошно — за смаком
  • Сіль — за смаком

 

Спосіб приготування

Підготовлену рибу нарізаємо на порційні шматочки та густо посипаємо сіллю. У пательні розігріваємо олію. Шматочки риби обвалюємо в борошні й обсмажуємо в розігрітій олії до золотистої скоринки.

Судак заливний

Інгредієнти: 

  • Судак — 1 кг
  • Морква — 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Петрушка (корінь) — 1 шт.
  • Желатин — за смаком
  • Лимон — 1 шт.
  • Огірок свіжий — 1 шт.
  • Журавлина — за смаком
  • Оцет — за смаком
  • Сіль — за смаком

 

Спосіб приготування

  1. Рибу очищуємо, видаляємо нутрощі, зябра, відрізаємо голову та хвіст. Заливаємо голову та хвіст риби холодною водою, доводимо до кипіння, додаємо оцет, сіль, нарізані цибулю, моркву (1 шт.), корінь петрушки та варимо 15-20 хвилин.
  2. Для того, щоб надати колір бульйону, обсмажуємо, без додавання жиру, нарізану кільцями цибулю і кладемо в бульйон.
  3. Рибне філе нарізаємо на шматочки, кладемо в невисоку каструлю, заливаємо процідженим рибним бульйоном і варимо до готовності риби.
  4. Бульйон зливаємо, а рибу охолоджуємо і викладаємо на тарілку, чергуючи шматочки риби з кільцями відвареної моркви, свіжим огірком, шматочками лимона, журавлиною і зеленню.
  5. Замочуємо желатин у холодній воді (40 г желатину на 1 л води) на 2 години. Набряклий желатин кладемо в гарячий бульйон, перемішуємо й охолоджуємо. Потім в кілька прийомів заливаємо рибу.
  6. Ставимо рибу в холодне місце та залишаємо, поки бульйон не застигне.

Завиванець з яблуком

Інгредієнти:

  • Борошно — 3-4 склянки
  • Маргарин — 100 г
  • Цукор — 130 г
  • Дріжджі — 50 г
  • Сметана — 100 г
  • Яблуко — 1 кг
  • Сухарі (подрібнені) — 2 ст. л.
  • Варення із вишень (без кісточок) — 2 ст. л.
  • Родзинки — за смаком
  • Горіхи (подрібнені) — 100 г
  • Кориця — за смаком
  • Цедра апельсинова — за смаком

 

Спосіб приготування

  1. Борошно просіюємо та змішуємо з тертим маргарином, цукром (100 г) і розпущеними дріжджами. Всі інгредієнти «січемо» ножем, трохи вимішуємо і даємо тісту відпочити.
  2. Розкачуємо з тіста корж, посипаємо його тертими сухарями, викладаємо на нього очищені та нарізані яблука, знову посипаємо сухарями, цукром, корицею, подрібненими горіхами, викладаємо вишневе варення (без кісточок і без сиропу), родзинки, посипаємо подрібненою цедрою і закручуємо в рулет.
  3. Деко змащуємо рослинною олією і викладаємо на нього рулет так, щоб місце кріплення знаходилося внизу. Накриваємо рулет рушником і залишаємо в теплому місці, щоб тісто підійшло.
  4. Посипаємо цукром і випікаємо в духовці при температурі 220º С 45 хвилин.
  5. Готовий рулет охолоджуємо і нарізаємо на шматочки шириною 2-3 см.

 

Читайте також: Рецепти різдвяних страв

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Медові млинці
Рагу з грибами
Їжа в школу
Що приготувати школяреві в школу на обід
Ланч-бокс: ідеї
Що готувати на Горіховий Спас
Горіховий Спас – рецепти
Маковей рецепти – що приготувати
Коржі на Маковея – кращі рецепти
Що приготувати на Медовий Спас
Харчування у Петрів піст 2019
Що можна і що заборонено їсти в Петрів піст
Сніданок на День матері
Страви на День матері
Рецепти шашлику


Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
ІСПАНСЬКІ БУЛОЧКИ “ENSAIMADAS”
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці