5 правил посту
1. Продумуйте раціон
Постити — не означає перейти на сухарі та горіхи. Церковний пост дуже строгий, але для активного способу життя необхідне збалансоване харчування.
Стежте, щоб у вашому раціоні були присутні каші: вівсяна, гречана, рисова, пшоняна, перлова. Каші — хороше джерело клітковини, яка сприяє правильному травленню, відновлює мікрофлору кишечника. Також каші багаті на вітаміни — В1, В2, В5 і РР та мінерали — К, Mg, Si, Cu, Mn.
Багаті на рослинний білок бобові, соя і гриби. Ці продукти стануть непоганою заміною м’ясу та рибі. І, звичайно, не можна забувати про фрукти й овочі. Свіжі салати, тушковані або приготовані на пару овочі — незамінне джерело вітамінів і мінералів.
Читайте також: Рецепти різдвяних страв
2. Заповнюйте дефіцит вітамінів і мікроелементів
Якщо під час посту правильно збалансувати й урізноманітнити своє харчування, то можна повністю задовольнити організм всіма необхідними поживними речовинами.
У період посту організм зазнає мало забезпечується залізом і вітаміном В12. Основне джерело цих незамінних компонентів їжі — морепродукти. Ті ж мідії, наприклад, містять велику кількість заліза. Також люди, які мають низький рівень гемоглобіну, можуть, порадившись з лікарем, приймати вітаміни та мікроелементи у вигляді лікарських препаратів.
3. Не переїдайте
Пам’ятайте, що піст — це, перш за все, стриманість, прагнення до помірності.
«У піст необхідно харчуватися регулярно — 5-6 разів на день і збалансовано, не переїдаючи. Особливо слід стежити за вживанням горіхів, насіння, рослинної олії, солодких продуктів і фруктів. Адже їх надлишок може порушити нормальну роботу органів травлення, погіршити стан шкіри та призвести до збільшення ваги», — каже дієтолог Світлана Фус.
4. Не пропускайте «рибні» дні
Не нехтуйте «рибними» днями. Обов’язково зробіть свій раціон різноманітним і заповніть нестачу корисних речовин в організмі, вибираючи жирні сорти риби. Чудово підійде норвезька сьомга, оселедець, форель, скумбрія. Саме риба північних морів є джерелом таких важливих для організму омега-3 жирних кислот і вітаміну D. У період посту ці елементи просто незамінні.
5. Виходьте з посту плавно
Різдвяний піст закінчується 6 січня і супроводжується урочистим застіллям, на яке потрібно подати на стіл 12 пісних різдвяних страв. Під час застілля головне — не переїдати. А виходити з посту слід дуже обережно. «Заходьте» у свій звичний режим поступово. Небажано відразу налягати на м’ясо та ковбаси. Краще почніть з тієї ж риби, кисломолочних продуктів, невеликої кількості нежирної птиці та яєць.
Перші два тижні поступово додавайте до пісного раціону 1 страву із риби, птиці, яєць і 1 страву із кисломолочних продуктів на день. І, поступово, до кінця місяця, виходьте на звичайний режим вживання цих продуктів.
Читайте також: рецепти на Різдвяний піст 2018.