Як харчуватися під час і після посту: 5 правил

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Здорове харчуванняРіздвяний піст 2018
Різдвяний піст — це чудова можливість розвантажити й очистити організм. Однак відмова від тваринної їжі часто призводить до цілого ряду змін в організмі. Підтримати його під час посту й уникнути неприємних наслідків допоможуть кілька правил. Ми розповімо які!
Зберегти в кулінарну книгу

5 правил посту

1. Продумуйте раціон

Постити — не означає перейти на сухарі та горіхи. Церковний пост дуже строгий, але для активного способу життя необхідне збалансоване харчування.

Стежте, щоб у вашому раціоні були присутні каші: вівсяна, гречана, рисова, пшоняна, перлова. Каші — хороше джерело клітковини, яка сприяє правильному травленню, відновлює мікрофлору кишечника. Також каші багаті на вітаміни — В1, В2, В5 і РР та мінерали — К, Mg, Si, Cu, Mn.

Багаті на рослинний білок бобові, соя і гриби. Ці продукти стануть непоганою заміною м’ясу та рибі. І, звичайно, не можна забувати про фрукти й овочі. Свіжі салати, тушковані або приготовані на пару овочі — незамінне джерело вітамінів і мінералів.

Читайте також: Рецепти різдвяних страв

2. Заповнюйте дефіцит вітамінів і мікроелементів

Якщо під час посту правильно збалансувати й урізноманітнити своє харчування, то можна повністю задовольнити організм всіма необхідними поживними речовинами.

У період посту організм зазнає мало забезпечується залізом і вітаміном В12. Основне джерело цих незамінних компонентів їжі — морепродукти. Ті ж мідії, наприклад, містять велику кількість заліза. Також люди, які мають низький рівень гемоглобіну, можуть, порадившись з лікарем, приймати вітаміни та мікроелементи у вигляді лікарських препаратів.

3. Не переїдайте

Пам’ятайте, що піст — це, перш за все, стриманість, прагнення до помірності.

«У піст необхідно харчуватися регулярно — 5-6 разів на день і збалансовано, не переїдаючи. Особливо слід стежити за вживанням горіхів, насіння, рослинної олії, солодких продуктів і фруктів. Адже їх надлишок може порушити нормальну роботу органів травлення, погіршити стан шкіри та призвести до збільшення ваги», — каже дієтолог Світлана Фус.

4. Не пропускайте «рибні» дні

Не нехтуйте «рибними» днями. Обов’язково зробіть свій раціон різноманітним і заповніть нестачу корисних речовин в організмі, вибираючи жирні сорти риби. Чудово підійде норвезька сьомга, оселедець, форель, скумбрія. Саме риба північних морів є джерелом таких важливих для організму омега-3 жирних кислот і вітаміну D. У період посту ці елементи просто незамінні.

5. Виходьте з посту плавно

Різдвяний піст закінчується 6 січня і супроводжується урочистим застіллям, на яке потрібно подати на стіл 12 пісних різдвяних страв. Під час застілля головне — не переїдати. А виходити з посту слід дуже обережно. «Заходьте» у свій звичний режим поступово. Небажано відразу налягати на м’ясо та ковбаси. Краще почніть з тієї ж риби, кисломолочних продуктів, невеликої кількості нежирної птиці та яєць.

Перші два тижні поступово додавайте до пісного раціону 1 страву із риби, птиці, яєць і 1 страву із кисломолочних продуктів на день. І, поступово, до кінця місяця, виходьте на звичайний режим вживання цих продуктів.

Читайте також: рецепти на Різдвяний піст 2018.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
12 страв на Різдво 2019
Олів’є по-новому: як зробити салат корисним
Білокачанна капуста, запечена з сиром
Броколі з морквою
Домашні цукерки без цукру: 5 простих рецептів
Томатний сік зі шпинатом
Смачно та корисно: 3 заготовки на зиму
Як харчуватися влітку: 7 порад для здоров’я та краси
Який обід взяти на роботу влітку: меню на тиждень
Дієта №5
5 причин полюбити кабачок
Швидкий суп-пюре з кабачків
Як схуднути влітку: 5 порад
Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів
Вівсянка, сер: чим корисна вівсяна каша

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік