Як харчуватися під час і після посту: 5 правил


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
приготовлено 0 разів


простий рецепт

Різдвяний піст - це прекрасна можливість розвантажити і очистити організм. Однак відмова від тваринної їжі часто призводить до цілого ряду змін в організмі. Підтримати його під час посту й уникнути неприємних наслідків допоможуть кілька правил. Ми розповімо які!

Знайти рецепт із моїх інгредієнтів

5 правил посту

1. Продумуйте раціон

Постити – не означає перейти на сухарі й горіхи. Церковний пост дуже строгий, але для активного способу життя необхідно збалансоване харчування.

Слідкуйте, щоб у вашому раціоні були присутні каші: вівсяна, гречана, рисова, пшоняна, перлова. Каші – хороше джерело клітковини, яка сприяє правильному травленню, відновлює мікрофлору кишечника. Також каші багаті вітамінами – В1, В2, В5 і РР і мінералами – К, Mg, Si, Cu, Mn.

Багаті рослинним білком бобові, соя і гриби, стануть непоганою заміною м’ясу та рибі. І, звичайно, не можна забувати про фрукти й овочі. Свіжі салати, тушковані або приготовані на пару овочі – незамінне джерело вітамінів і мінералів.

Читайте також: Рецепти різдвяних страв

2. Заповнюйте дефіцит вітамінів і мікроелементів

Якщо під час посту правильно збалансувати і урізноманітнити своє харчування, то можна повністю задовольнити організм всіма необхідними поживними речовинами.

У період посту організм зазнає труднощів із забезпеченням залізом і вітаміном В12. Основне джерело цих незамінних компонентів їжі – м’ясо та морепродукти. Ті ж мідії, наприклад, містять велику кількість заліза. Також люди, які мають низький рівень гемоглобіну, можуть, порадившись з лікарем, приймати вітаміни і мікроелементи у вигляді лікарських препаратів.

3. Не переїдайте

Пам’ятайте, що піст – це, перш за все, стриманість, прагнення до помірності.

«В пост необхідно харчуватися регулярно – 5-6 разів на день і збалансовано, не зловживаючи обсягами їжі. Особливо слід стежити за вживанням горіхів, насіння, рослинного масла, солодких продуктів і фруктів. Адже їх надлишок може порушити нормальну роботу органів травлення, погіршити стан шкіри і привести до збільшення ваги», – каже дієтолог Світлана Фус.

4. Не пропускайте «рибні» дні

Не нехтуйте «рибними» днями. Обов’язково зробіть свій раціон різноманітним і заповніть недостачу корисних речовин в організмі, вибираючи жирні сорти риби – наприклад, норвезьку сьомгу, оселедець, форель, скумбрію. Саме риба північних морів є незаперечним джерелом таких важливих для організму омега-3 жирних кислот і вітаміну D. У період посту ці елементи просто незамінні.

5. Виходьте з поста плавно

Різдвяний піст закінчується 6 січня і супроводжується урочистим застіллям, на яке потрібно подати на стіл 12 пісних різдвяних страв. Під час застілля головне – не переїдати. А виходити з посту слід дуже обережно. «Заходьте» в свій звичний режим поступово. Небажано відразу налягати на м’ясо і ковбаси. Краще почніть з тієї ж риби, кисломолочних продуктів, невеликої кількості нежирної птиці та яєць.

Перші два тижні поступово вводіть їх в раціон, додаючи в день до пісного раціону 1 блюдо з риби, птиці, яйця і 1 блюдо з кисломолочних продуктів. І, поступово, до кінця місяця, виходьте на звичайний режим вживання цих продуктів.

Читайте також: Пісні салати на новий рік 2018 – ТОП-3 рецепта



Мені вдалося!

Рекомендуємо
Як правильно снідати: 5 варіантів від Світлани Фус
Швидкий суп-пюре з кабачків
Корисні оладки з кабачків в духовці
Запіканка із кабачків з сиром (Все буде добре, відеорецепт)
Простий салат з полуницею, шпинатом і горіхами
Дієтичні страви з кабачків: 3 простих рецепта
Дієтичний сирний десерт (Все буде добре) (відеорецепт)
Салат з овочів і курки під сметанним соусом
Як схуднути влітку: 5 порад
Дієта №5
Мільфей з кабачків з творожно-авокадовим кремом (відеорецепт)
Горіхове печиво з житнього борошна (Все буде добре, відео)
Дієтичні сирні кульки (фоторецепт)
Окрошка з редисом без м’яса


Новини партнерів

ВГОРУ

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити