Як харчуватися під час і після посту: 5 правил

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Здорове харчуванняРіздвяний піст 2017
Різдвяний піст - це прекрасна можливість розвантажити і очистити організм. Однак відмова від тваринної їжі часто призводить до цілого ряду змін в організмі. Підтримати його під час посту й уникнути неприємних наслідків допоможуть кілька правил. Ми розповімо які!
Зберегти в кулінарну книгу

5 правил посту

1. Продумуйте раціон

Постити – не означає перейти на сухарі й горіхи. Церковний пост дуже строгий, але для активного способу життя необхідно збалансоване харчування.

Слідкуйте, щоб у вашому раціоні були присутні каші: вівсяна, гречана, рисова, пшоняна, перлова. Каші – хороше джерело клітковини, яка сприяє правильному травленню, відновлює мікрофлору кишечника. Також каші багаті вітамінами – В1, В2, В5 і РР і мінералами – К, Mg, Si, Cu, Mn.

Багаті рослинним білком бобові, соя і гриби, стануть непоганою заміною м’ясу та рибі. І, звичайно, не можна забувати про фрукти й овочі. Свіжі салати, тушковані або приготовані на пару овочі – незамінне джерело вітамінів і мінералів.

Читайте також: Рецепти різдвяних страв

2. Заповнюйте дефіцит вітамінів і мікроелементів

Якщо під час посту правильно збалансувати і урізноманітнити своє харчування, то можна повністю задовольнити організм всіма необхідними поживними речовинами.

У період посту організм зазнає труднощів із забезпеченням залізом і вітаміном В12. Основне джерело цих незамінних компонентів їжі – м’ясо та морепродукти. Ті ж мідії, наприклад, містять велику кількість заліза. Також люди, які мають низький рівень гемоглобіну, можуть, порадившись з лікарем, приймати вітаміни і мікроелементи у вигляді лікарських препаратів.

3. Не переїдайте

Пам’ятайте, що піст – це, перш за все, стриманість, прагнення до помірності.

«В пост необхідно харчуватися регулярно – 5-6 разів на день і збалансовано, не зловживаючи обсягами їжі. Особливо слід стежити за вживанням горіхів, насіння, рослинного масла, солодких продуктів і фруктів. Адже їх надлишок може порушити нормальну роботу органів травлення, погіршити стан шкіри і привести до збільшення ваги», – каже дієтолог Світлана Фус.

4. Не пропускайте «рибні» дні

Не нехтуйте «рибними» днями. Обов’язково зробіть свій раціон різноманітним і заповніть недостачу корисних речовин в організмі, вибираючи жирні сорти риби – наприклад, норвезьку сьомгу, оселедець, форель, скумбрію. Саме риба північних морів є незаперечним джерелом таких важливих для організму омега-3 жирних кислот і вітаміну D. У період посту ці елементи просто незамінні.

5. Виходьте з поста плавно

Різдвяний піст закінчується 6 січня і супроводжується урочистим застіллям, на яке потрібно подати на стіл 12 пісних різдвяних страв. Під час застілля головне – не переїдати. А виходити з посту слід дуже обережно. «Заходьте» в свій звичний режим поступово. Небажано відразу налягати на м’ясо і ковбаси. Краще почніть з тієї ж риби, кисломолочних продуктів, невеликої кількості нежирної птиці та яєць.

Перші два тижні поступово вводіть їх в раціон, додаючи в день до пісного раціону 1 блюдо з риби, птиці, яйця і 1 блюдо з кисломолочних продуктів. І, поступово, до кінця місяця, виходьте на звичайний режим вживання цих продуктів.

Читайте також: Пісні салати на новий рік 2018 – ТОП-3 рецепта

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Броколі з морквою
Домашні цукерки без цукру: 5 простих рецептів
Томатний сік зі шпинатом
Смачно та корисно: 3 заготовки на зиму
Як харчуватися влітку: 7 порад для здоров’я та краси
Який обід взяти на роботу влітку: меню на тиждень
Дієта №5
5 причин полюбити кабачок
Швидкий суп-пюре з кабачків
Як схуднути влітку: 5 порад
Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів
Вівсянка, сер: чим корисна вівсяна каша
Дієта №9: лікувальне харчування при цукровому діабеті
Як правильно харчуватися в пост — поради дієтолога
День святого Валентина: ТОП-5 продуктів для любові

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт глинтвейна от простуды, рецепт приготовления глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды, состав глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды
Глінтвейн від застуди — рецепт
рецепт гаспачо с авокадо, рецепт приготовления гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо, состав гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо
Гаспачо з авокадо