Як вибрати якісну згущенку?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Кожен з нас знає, з чого повинне бути зроблене згущене молоко — з молока та цукру. Але чи зберігають це правило сучасні виробники згущеного молока? Експерт-технолог проекту «Все буде добре» Андрій Бабаєв знає все про це, і ділитися порадами, як вибрати в магазині якісну згущенку

Як правильно вибрати згущене молоко? Відповідає експерт

За останніми лабораторним дослідженням, майже 90% цих солодощів виготовляють з пальмової або кокосової олії. Але це ще не найгірше, що може бути всередині баночки зі згущеним молоком. Ще з радянських часів все згущене молоко робиться по ГОСТу, в сучасній Україні – по ДСТУ, і повинна складатися тільки з молока і цукру. Але іноді буває, що в ній немає і краплі молока. Замість вона складається з цього – пальмового масла.

Навіщо в згущене молоко додають пальмову олію?

Робити згущенку традиційним способом – дорого і довго, адже цільне коров’яче молоко псуватися дуже швидко. Багатьом виробникам легше і дешевше взяти сухе молоко, а щоб якось розбавити його до стану звичного згущеного молока, туди часто додають пальмову молоко.

Адже пальмовий або кокосовий жир – це дешевий замінник натуральних жирів. Пальмова олія довго не псується, але корисним його не назвеш – постійне вживання олії може призвести до хвороб судин і навіть онкологічних захворювань.

На жаль, така неякісна згущене молоко не відрізняється від натуральної, якщо не заглядати до складу. У чому ж секрет?

Пальмова олія має сірий колір, тому для згущеного молока його потрібно трохи відбілити. У цьому допомагають титанові білила або діоксид титану (Е171). Це барвник, неорганічний пігмент, білий порошок без смаку і кольору. Використовується як пігмент і наповнювач у виробництві гуми, лакофарбових матеріалів, паперу.

Також в згущене молоко можуть додати модифікований крохмаль для штучного згущення молока та поліпшення виду, але з його присутністю псується смак згущеного молока. Тому туди додають ароматизатори, підсолоджувачі, цукрозамінники, і ту карбоксиметилцеллюлозу. Така згущене молоко обійдеться виробнику в половину дешевше, а вид і смак матиме той же, що і натуральна.

Варене згущене молоко – чи варто купувати?

Справжнє згущене молоко ніхто з виробників не варить, так як вже через місяць вона засахариться. Варити справжню цельномолочную згущене молоко на заводах просто невигідно. Тому варене згущене молоко також роблять з пальмового масла та просто підфарбовують.

Як купити справжнє згущене молоко?

На згущеному молоці має бути написано:

  • ДСТУ 4274 2003 – це ГОСТ української згущенки
  • За ГОСТом згущене молоко повинне бути в жерстяній банці! Банка повинна бути цілою, без вм’ятин, інакше туди можуть потрапити шкідливі компоненти із заліза.
  • Термін придатності згущеного молока в банці – 12 місяців, в пластику – два або три місяці.

Як НЕ попастися на несправжню згущене молоко?

  • Дивимося на назву. Правильно згущене молоко звучить так: «Молоко згущене з цукром» або «Молоко незбиране згущене з цукром», а не «Згущене молоко», «Згущене молоко» або навіть «Сгущеночка».
  • Не беремо згущене молоко, якщо там є E950 – ацесульфам калію. Це підсолоджувач, підмішується до решти підсолоджувачів, особливо підсилювачем смаку аспартамом (E951). Компонент протипоказаний деяким людям із захворюваннями і його не можна давати дітям до 7 років.
  • Також не беремо, якщо в складі є Е171 – діоксид титану. Це барвник, неорганічний пігмент, аморфний білий порошок без смаку і кольору. Використовується як пігмент і наповнювач у виробництві гуми, лакофарбових матеріалів, паперу. Використовується, щоб підкоригувати колір пальмового або соевоего молока, яке саме по собі сіре.
  • Не беремо згущене молоко з крохмалем, так як його додають для штучного згущення молока та поліпшення виду, але з його присутністю псується смак згущеного молока.

Якщо я сумніваюся в складі або він не вказаний, як перевірити згущене молоко «на око»?

Крім етикетки, коли ви вже прийшли додому, ви можете подивитися і на вигляд самої згущеного молока – вона повинна бути густої консистенції, стікати з ложки рівною смужкою, а не капати згустками. Також можна крапнути на неї йод, якщо згущене молоко посиніє – в її складі є крохмаль.

ГОТУЄМО З НАМИ
Як приготувати домашнє згущене молоко (фоторецепт)

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Все про абрикос: найкращі рецепти
Не для льоду: ТОП-7 варіантів використання формочок для льоду
Пряный кофе: как сделать напиток полезнее и вкуснее
Как выбирать помидоры для консервации: 3 правила («Все буде добре») (видео)
Сладкий перец: сага про овощ
Арбуз: круглое удовольствие
Баклажан: чудо-ягода
Как эффектно оформить блюдо: 7 способов
Смородина: мисс совершенство
Клубника: дамочка в красном
Вся правда о капусте («Все буде добре»)
Пасха: как выбирать яйца на рынке
Новая закваска, или секреты пасхального кулича
Блинный ликбез: ТОП-5 экзотических видов блинов
Сельдерей всемогущий: чем полезен, рецепты

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
Цукерки з яблук: рецепти приготування в домашніх умовах
что приготовить из яблок
Що приготувати з яблук: проста та смачна випічка