Як вибрати якісну згущенку?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Кожен з нас знає, з чого повинне бути зроблене згущене молоко — з молока та цукру. Але чи зберігають це правило сучасні виробники згущеного молока? Експерт-технолог проекту «Все буде добре» Андрій Бабаєв знає все про це, і ділитися порадами, як вибрати в магазині якісну згущенку

Як правильно вибрати згущене молоко? Відповідає експерт

За останніми лабораторним дослідженням, майже 90% цих солодощів виготовляють з пальмової або кокосової олії. Але це ще не найгірше, що може бути всередині баночки зі згущеним молоком. Ще з радянських часів все згущене молоко робиться по ГОСТу, в сучасній Україні – по ДСТУ, і повинна складатися тільки з молока і цукру. Але іноді буває, що в ній немає і краплі молока. Замість вона складається з цього – пальмового масла.

Навіщо в згущене молоко додають пальмову олію?

Робити згущенку традиційним способом – дорого і довго, адже цільне коров’яче молоко псуватися дуже швидко. Багатьом виробникам легше і дешевше взяти сухе молоко, а щоб якось розбавити його до стану звичного згущеного молока, туди часто додають пальмову молоко.

Адже пальмовий або кокосовий жир – це дешевий замінник натуральних жирів. Пальмова олія довго не псується, але корисним його не назвеш – постійне вживання олії може призвести до хвороб судин і навіть онкологічних захворювань.

На жаль, така неякісна згущене молоко не відрізняється від натуральної, якщо не заглядати до складу. У чому ж секрет?

Пальмова олія має сірий колір, тому для згущеного молока його потрібно трохи відбілити. У цьому допомагають титанові білила або діоксид титану (Е171). Це барвник, неорганічний пігмент, білий порошок без смаку і кольору. Використовується як пігмент і наповнювач у виробництві гуми, лакофарбових матеріалів, паперу.

Також в згущене молоко можуть додати модифікований крохмаль для штучного згущення молока та поліпшення виду, але з його присутністю псується смак згущеного молока. Тому туди додають ароматизатори, підсолоджувачі, цукрозамінники, і ту карбоксиметилцеллюлозу. Така згущене молоко обійдеться виробнику в половину дешевше, а вид і смак матиме той же, що і натуральна.

Варене згущене молоко – чи варто купувати?

Справжнє згущене молоко ніхто з виробників не варить, так як вже через місяць вона засахариться. Варити справжню цельномолочную згущене молоко на заводах просто невигідно. Тому варене згущене молоко також роблять з пальмового масла та просто підфарбовують.

Як купити справжнє згущене молоко?

На згущеному молоці має бути написано:

  • ДСТУ 4274 2003 – це ГОСТ української згущенки
  • За ГОСТом згущене молоко повинне бути в жерстяній банці! Банка повинна бути цілою, без вм’ятин, інакше туди можуть потрапити шкідливі компоненти із заліза.
  • Термін придатності згущеного молока в банці – 12 місяців, в пластику – два або три місяці.

Як НЕ попастися на несправжню згущене молоко?

  • Дивимося на назву. Правильно згущене молоко звучить так: «Молоко згущене з цукром» або «Молоко незбиране згущене з цукром», а не «Згущене молоко», «Згущене молоко» або навіть «Сгущеночка».
  • Не беремо згущене молоко, якщо там є E950 – ацесульфам калію. Це підсолоджувач, підмішується до решти підсолоджувачів, особливо підсилювачем смаку аспартамом (E951). Компонент протипоказаний деяким людям із захворюваннями і його не можна давати дітям до 7 років.
  • Також не беремо, якщо в складі є Е171 – діоксид титану. Це барвник, неорганічний пігмент, аморфний білий порошок без смаку і кольору. Використовується як пігмент і наповнювач у виробництві гуми, лакофарбових матеріалів, паперу. Використовується, щоб підкоригувати колір пальмового або соевоего молока, яке саме по собі сіре.
  • Не беремо згущене молоко з крохмалем, так як його додають для штучного згущення молока та поліпшення виду, але з його присутністю псується смак згущеного молока.

Якщо я сумніваюся в складі або він не вказаний, як перевірити згущене молоко «на око»?

Крім етикетки, коли ви вже прийшли додому, ви можете подивитися і на вигляд самої згущеного молока – вона повинна бути густої консистенції, стікати з ложки рівною смужкою, а не капати згустками. Також можна крапнути на неї йод, якщо згущене молоко посиніє – в її складі є крохмаль.

ГОТУЄМО З НАМИ
Як приготувати домашнє згущене молоко (фоторецепт)

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Все про абрикос: найкращі рецепти
Не для льоду: ТОП-7 варіантів використання формочок для льоду
Пряный кофе: как сделать напиток полезнее и вкуснее
Как выбирать помидоры для консервации: 3 правила («Все буде добре») (видео)
Сладкий перец: сага про овощ
Арбуз: круглое удовольствие
Баклажан: чудо-ягода
Как эффектно оформить блюдо: 7 способов
Смородина: мисс совершенство
Клубника: дамочка в красном
Вся правда о капусте («Все буде добре»)
Пасха: как выбирать яйца на рынке
Новая закваска, или секреты пасхального кулича
Блинный ликбез: ТОП-5 экзотических видов блинов
Сельдерей всемогущий: чем полезен, рецепты

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
что приготовить из авокадо, рецепт блюд из авокадо, рецепт приготовления блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, состав блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, салат с креветками и авокадо, тартар из тунца и авокадо, такос с курицей и авокадо, роллы со скумбрией и авокадо
Що приготувати із авокадо: 5 рецептів
рецепт быстрой шарлотки с яблоками и корицей, рецепт приготовления быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей, состав быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей
Швидка шарлотка з яблуками та корицею