Як правильно вибрати згущене молоко? Відповідає експерт
За останніми лабораторним дослідженням, майже 90% цих солодощів виготовляють з пальмової або кокосової олії. Але це ще не найгірше, що може бути всередині баночки зі згущеним молоком. Ще з радянських часів все згущене молоко робиться по ГОСТу, в сучасній Україні – по ДСТУ, і повинна складатися тільки з молока і цукру. Але іноді буває, що в ній немає і краплі молока. Замість вона складається з цього – пальмового масла.
Навіщо в згущене молоко додають пальмову олію?
Робити згущенку традиційним способом – дорого і довго, адже цільне коров’яче молоко псуватися дуже швидко. Багатьом виробникам легше і дешевше взяти сухе молоко, а щоб якось розбавити його до стану звичного згущеного молока, туди часто додають пальмову молоко.
Адже пальмовий або кокосовий жир – це дешевий замінник натуральних жирів. Пальмова олія довго не псується, але корисним його не назвеш – постійне вживання олії може призвести до хвороб судин і навіть онкологічних захворювань.
На жаль, така неякісна згущене молоко не відрізняється від натуральної, якщо не заглядати до складу. У чому ж секрет?
Пальмова олія має сірий колір, тому для згущеного молока його потрібно трохи відбілити. У цьому допомагають титанові білила або діоксид титану (Е171). Це барвник, неорганічний пігмент, білий порошок без смаку і кольору. Використовується як пігмент і наповнювач у виробництві гуми, лакофарбових матеріалів, паперу.
Також в згущене молоко можуть додати модифікований крохмаль для штучного згущення молока та поліпшення виду, але з його присутністю псується смак згущеного молока. Тому туди додають ароматизатори, підсолоджувачі, цукрозамінники, і ту карбоксиметилцеллюлозу. Така згущене молоко обійдеться виробнику в половину дешевше, а вид і смак матиме той же, що і натуральна.
Варене згущене молоко – чи варто купувати?
Справжнє згущене молоко ніхто з виробників не варить, так як вже через місяць вона засахариться. Варити справжню цельномолочную згущене молоко на заводах просто невигідно. Тому варене згущене молоко також роблять з пальмового масла та просто підфарбовують.
Як купити справжнє згущене молоко?
На згущеному молоці має бути написано:
- ДСТУ 4274 2003 – це ГОСТ української згущенки
- За ГОСТом згущене молоко повинне бути в жерстяній банці! Банка повинна бути цілою, без вм’ятин, інакше туди можуть потрапити шкідливі компоненти із заліза.
- Термін придатності згущеного молока в банці – 12 місяців, в пластику – два або три місяці.
Як НЕ попастися на несправжню згущене молоко?
- Дивимося на назву. Правильно згущене молоко звучить так: «Молоко згущене з цукром» або «Молоко незбиране згущене з цукром», а не «Згущене молоко», «Згущене молоко» або навіть «Сгущеночка».
- Не беремо згущене молоко, якщо там є E950 – ацесульфам калію. Це підсолоджувач, підмішується до решти підсолоджувачів, особливо підсилювачем смаку аспартамом (E951). Компонент протипоказаний деяким людям із захворюваннями і його не можна давати дітям до 7 років.
- Також не беремо, якщо в складі є Е171 – діоксид титану. Це барвник, неорганічний пігмент, аморфний білий порошок без смаку і кольору. Використовується як пігмент і наповнювач у виробництві гуми, лакофарбових матеріалів, паперу. Використовується, щоб підкоригувати колір пальмового або соевоего молока, яке саме по собі сіре.
- Не беремо згущене молоко з крохмалем, так як його додають для штучного згущення молока та поліпшення виду, але з його присутністю псується смак згущеного молока.
Якщо я сумніваюся в складі або він не вказаний, як перевірити згущене молоко «на око»?
Крім етикетки, коли ви вже прийшли додому, ви можете подивитися і на вигляд самої згущеного молока – вона повинна бути густої консистенції, стікати з ложки рівною смужкою, а не капати згустками. Також можна крапнути на неї йод, якщо згущене молоко посиніє – в її складі є крохмаль.
ГОТУЄМО З НАМИ
Як приготувати домашнє згущене молоко (фоторецепт)