квасоля (біла) – 330 г
квасоля (червона) – 330 г
яловичина (лопатка) – 350 г
свинячі реберця (копчені) – 250 г
сало – 100 г
біле сухе вино – 40 мл
томатний сік – 125 мл
вода – 125 мл
морква – 1 шт.
цибуля – 3 шт.
часник – 6 зубчиків
гвоздика – 5 шт.
лавровий лист – 2 шт.
петрушка – 2 гілочки
чебрець – 2 гілочки
панірувальні сухарі – 45 г
олія – 40 мл
чорний перець горошком – 4 шт.
чорний мелений перець – 6 г
сіль – 10 г
Обсмажте в олії до прозорості подрібнену цибулю, додайте біле сухе вино. Витопіть у казані жир з кубиків сала, додайте шматочки яловичини та смажте до рум’яності.
Додайте дрібно порізане м’ясо з копчених реберець, перемішайте. Влийте томатний сік та воду. Додайте подрібнений часник та обсмажену цибулю. Влийте яловичий бульйон і тушкуйте 30 хв.
Зробіть цибулю «клуте»: нашпигуйте цибулину гвоздикою. Підготуйте букет «гарні»: покладіть у марлю гілочки чебрецю, петрушку, лавровий лист, чорний перець горошком. Зав’яжіть мішечком.
Відваріть впродовж 20 хв. до напівготовності червону та білу квасолю разом з морквою, часником, цибулею «клуте» та букетом «гарні».
Сформуйте касуле: Форму змастіть часником. Викладіть половину квасолі. Посоліть та поперчіть. Зверху викладіть шар тушкованого м’яса, знову присипте сіллю та перцем. Викладіть решту квасолі та залийте страву бульйоном з тушкованого м’яса.
Присипте поверхню панірувальними сухарями. Запікайте касуле 1 год. за температури 180°C.