Як приготувати штоллен
Інгредієнти:
Для опари:
незбиране молоко – 100 мл;
сухі дріжджі – 25 г;
борошно для хліба – 110 г.
Для тіста:
вершкове масло розм’якшене – 150 г;
борошно для хліба – 230 г;
цукор – 45 г;
цедра 1/2 апельсина;
цедра 1/2 лимона;
сіль – 1 ч. л .;
родзинки – 225 г;
мигдаль – 50 г;
цукати з апельсинової кірки – 35 г;
волоські горіхи – 30 г;
лісові горіхи – 30 г;
яйце – 1 шт .;
вода – 30 мл;
сіль – дрібка.
Для прикрашення:
ванільний цукор – 55 г;
цукрова пудра – 55 г;
топлене вершкове масло – 115 г.
Спосіб приготування
1. Змішайте молоко та дріжджі з борошном. Накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в тепле місце, щоб опара піднялася. Це займе близько 10 хвилин — маса повинна збільшитися в об’ємі вдвічі.
2. Як слід збийте масло, а потім додайте до нього опару, борошно, цукор, апельсинову та лимонну цедри, сіль і все ретельно змішайте. Тісто повинне вийти еластичним і м’яким.
3. Перекладіть тісто в миску, змащену маслом, і накрийте харчовою плівкою. Приберіть в тепле місце на 20 хвилин. Злегка перемішайте тісто, щоб випустити повітря, яке утворилося, і знову накрийте миску харчовою плівкою. Ще раз приберіть в тепле місце на 20 хвилин.
4. Розкрийте тісто та обережно перекладіть його на робочу поверхню. Обімніть тісто, викладіть родзинки, мигдаль, цукати з апельсинової кірки, горіхи та замісіть їх у тісто руками. Незважаючи на те, що руками тісто замішувати складніше, але таким чином всі горіхи і цукати збережуть свою цілісність.
5. Коли фрукти та горіхи будуть добре вмішані, розділіть тісто на 2 половини та залиште на 5 хвилин, прикривши харчовою плівкою. Потім руками розімніть шматки тіста на 2 великі коржі.
Тепер зігніть коржі, ніби підгортаючи тісто по краях: складіть один край до центру коржа, потім другий край до центру коржа, притисніть злегка. Складіть навпіл так, щоб згорнуті кінці опинилися у середині. Відкриті краї защипніть. Вийде невеликий батончик. З другим коржем зробіть так само. І знову залиште відпочити 5 хвилин, прикривши харчовою плівкою.
6. Тепер формуємо кожен штоллен по черзі. Беремо один батончик швом до себе, і розкачуємо в плоский корж, тиснемо качалкою і формуємо 2 борозни та 3 “піднесення” (2 по краях і 1 в центрі).
Одним товстим краєм накриваємо “піднесення”, яке знаходиться посередині. Вийде коржик, складений навпіл зі зміщенням країв. З верхньої частини коржа формуємо гребінь, характерний для штолленів. Надаємо штоллену овальної форми. З другим штолленом чинимо так само і залишаємо на 45 хвилин, прикривши харчовою плівкою або вологим рушником.
7. Яйце змішайте з водою і сіллю, змастіть сумішшю штоллени. Випікайте близько 40 хвилин при температурі 175 градусів. Готові штоллени змастіть за допомогою пензлика розтопленим вершковим маслом, а потім обсипте і гарненько натріть сумішшю з цукрової пудри та цукру.
Загорніть штоллени в пергаментний папір і зберігайте при кімнатній температурі. Також їх можна обернути харчовою плівкою і заморозити на строк до 3 місяців.
Читайте також, що приготувати на Різдво.
ГОТУЄМО З НАМИ
Різдво 2019: що приготувати в Святвечір і 7 січня