Ми часто купуємо готове тісто для приготування тортів. Але всі ми знаємо, що з домашнім тістом випічка буде більш повітряною та апетитною.
ГОТУЄМО З НАМИ
Як приготувати тісто для Наполеона?
Бісквітне тісто для торта
Інгредієнти:
- 1 стакан борошна
- 1 стакан цукру
- 4 яйця
- 1/2 пакетика розпушувача
- 1 пакетик ванільного цукру
Спосіб приготування:
- Відокремлюємо білки від жовтків. Яйця повинні бути свіжими та холодними. Стежте за тим, щоб у миску з білками не потрапляли вода та жовток, адже таким чином ви не зможете добре збити білки. Білки збиваємо в стійку піну, додавши до них щіпку солі. Жовтки збиваємо з цукром і ванільним цукром, поки цукор не розчиниться. Додаємо в отриману масу половину білків і обережно перемішуємо ложкою.
- Невеликими порціями додаємо просіяне борошно, перемішане з розпушувачем. Потім обережно вводимо в тісто залишилися збиті білки.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів. У форму, вистелену пергаментом, виливаємо бісквітне тісто і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин.
- Готовий бісквіт виймаємо з форми, трохи охолоджуємо і розрізаємо вздовж на 2 або 3 коржі. Бісквітні коржі бажано просочити сиропом, кавою з коньяком або солодким чаєм. Крем для такого торта можна приготувати будь-який — масляний, заварний або сметанний. Залишається лише прикрасити торт і подавати до столу.
Бісквітне тісто на окропі
Інгредієнти:
- 4 яйця
- 190 г цукру
- 130 г борошна
- 1 ч. л. розпушувача
- 3 ст. л. рослинної олії
- 3 ст. л. оцту
- ванілін
Спосіб приготування:
- Дуже добре збиваємо яйця з цукром до густоти (до подвійного збільшення, близько 10 хвилин).
- В окремій мисці змішуємо борошно з розпушувачем і обережно додаємо їх до яєчної сумішші (це можна робити на мінімальній швидкості міксером).
- Додаємо киплячу воду, потім рослинне масло і ванілін.
- Виливаємо тісто в форму і випікаємо в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці. Час залежить від духовки. Готовність можна перевірити зубочисткою.
- Після випічки бісквіт потрібно прямо в формі перевернути догори дном, поставити на решітку, щоб не запарився, і дати йому охолонути.
Бісквіт на білках
Інгредієнти:
- 5 білків
- 90 г цукрової пудри
- 40 г дрібного цукру
- ванілін
- 60 г борошна
- дрібка солі
- 1/2 ч. л. лимонної кислоти
Спосіб приготування:
- Білки збиваємо до густоти, додаємо лимонну кислоту, сіль і цукор, збиваємо ще приблизно пару хвилин. Маса повинна бути м’якшою, ніж для безе. Додаємо борошно, змішане з цукровою пудрою, і обережно перемішуємо.
- Тісто викладаємо в невелику прямокутну форму 10 × 20 см, або в круглу 16 × 18 см. Стінки форми нічим не змащуємо. Випікаємо в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 20 – 30 хвилин.
- Коли бісквіт буде готовий, не витягуючи його з форми, ставимо охолонути догори дном. Після того, як він зовсім охолоне, можна просто вдарити його об стіл, і він випаде сам. Посипаємо цукровою пудрою. Подаємо з сиропом, вершками або морозивом.
Пісочне тісто для торта
Інгредієнти:
- 250 г маргарину чи вершкового масла
- 2-3 яйця
- 1 стакан цукру
- 400 г борошна
- 1/2 ч. л. соди, гашеної оцтом
- 1 пакетик ванільного цукру
Спосіб приготування:
- Яйця збиваємо з цукром до появи піни, додаємо маргарин, соду, ванільний цукор. Все ретельно і швидко перемішуємо.
- Замішуємо м’яке тісто, поступово додаючи борошно. Можливо, кількість борошна доведеться збільшити або, навпаки, зменшити. Замішане тісто скочуємо в колобок, обгортаємо харчовою плівкою і кладемо в холодильник на півгодини.
- Можна робити по-іншому з тих же інгредієнтів. Спочатку потрібно розтерти вінчиком м’який маргарин з цукром, поступово додаючи яйця, а в останню чергу додати борошно.
- Швидко замішуємо тісто. Наступні дії такі ж, як і в попередньому рецепті. Перед тим, як розкочувати пісочне тісто для торта, намочіть руки холодною водою. Пам’ятайте, що коржі з такого тіста необхідно розкочувати товщиною не більше 8 мм, оптимальна температура для випічки — 220 градусів.
Листкове тісто для торта
Інгредієнти:
- 1 стакан борошна
- 150 г води (можна навпіл з молоком)
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. лимонної кислоти
- 250 — 300 г вершкового масла
Спосіб приготування:
- У воді розчиняємо сіль і лимонну кислоту, додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто: спочатку ложкою, потім руками. Тісто не повинно бути занадто крутим, інакше воно буде жорстким.
- Після того, як тісто замісили, загортаємо його в харчову плівку і кладемо на півгодини в холодильник. Потім дістаємо і розкачуємо у вигляді прямокутника. В середину потрібно покласти тонкий пласт вершкового масла. Масло має бути не застиглим, але і не м’яким.
- Масло накриваємо з усіх боків шарами тіста, а тісто розкачуємо. Потім кладемо тісто в холодильник на 30 хвилин. Потім знову розкачуємо в прямокутник, звертаємо у вигляді конверта і кладемо в холод ще на 30 хвилин. Так потрібно робити не менше 7-10 разів: чим більше підходів, тим більше шарів і тим краще тісто. Готове тісто можна помістити в морозилку.
ГОТУЄМО З НАМИ
Як зробити крем для торта Тірамісу?
Коржі-безе (як для Київського торта)
Інгредієнти:
- 9 білків, вагою близько 200 г
- 230 г цукру
- 2 ч. л. ванільного цукру
- 50 г борошна
- 180 г ледь обсмаженого фундука
Спосіб приготування:
- Відокремлюємо жовтки від білків. Білки виливаємо в ємність, яку можна закрити, і ставимо на добу в холодильник. Або ж їх можна заморозити, а за добу до збивання дістати і поставити в холодильник відмерзати.
- Білки збиваємо міксером в пишну піну на найменшій швидкості. Коли білки добре збиті, додаємо 50 г цукру і ванільний цукор. Знову збиваємо.
- Фундук подрібнюємо на шматочки середнього розміру (пил з горіхів робити не потрібно). Змішуємо фундук, борошно і цукор, що залишився, і додаємо до білків за допомогою лопатки.
- Викладаємо пергамент на дві форми, діаметром 24 і 26 см. Виливаємо в них наше білкове тісто. Потрібно постаратися зробити так, щоб висота коржів була однакова, тобто в форму 26 см нам потрібно налити більше тіста, ніж у форму, яка менша за розмірами.
- Ставимо форми на різні рівні в розігріту духовку і випікаємо близько 1,5-2 години при температурі 150 градусів.