Як вибрати хороший мед: 5 способів перевірити якість

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Мед - смачний і корисний продукт. За запевненням фахівців, у ньому міститься 70 корисностей! Smachno.ua дізнався у експерта, чим цінний цей бджолиний дар, а також з'ясував, як вибрати якісний мед
Зберегти в кулінарну книгу

Що таке мед

Мед – смачний, корисний і пісний продукт, який отримують з нектару квітів, зібраного бджолами. У медовому зобі бджоли нектар змішується з секретом слинних залоз, до складу якого входять кислоти й ферменти – так виходить мед. Після цього він відкладається в воскові стільники.

Існує монофлерний мед – нектар, зібраний з квітів одного виду рослин, і поліфлерний мед – нектар з кількох видів рослин. Монофлерний мед – це мед з акації, липи, гречки й т.д. Поліфлерний мед – найчастіше перший, травневий. За запевненням бджолярів, такий мед – найбільш алергенний.

У чому користь меду

За словами лікаря-дієтолога Надії Мельничук, в меді багато різних речовин, але в основному глюкоза й фруктоза (35% і 40% відповідно). Загалом же до складу меду входить до 70 різних корисних речовин. Основні поживні речовини – цукри, білки, вітаміни, мінерали, ферменти.

Ферменти, що містяться в меді, сприяють травленню, стимулюють секреторну функцію шлунка й кишечника, покращують засвоєння їжі. У дітей, людей похилого віку, а також при різних захворюваннях в організмі мало виробляється фермент амілази. Тому в багатьох країнах мед широко використовують в харчуванні школярів, військових, спортсменів.

Органічні кислоти меду також позитивно впливають на процеси травлення. Вони покращують апетит, секреторну функцію слизової оболонки шлунка. Крім того, мед входить до складу багатьох ліків як в традиційній, так і в народній медицині.

Вітаміни: В2, РР, С, В6, пантотенова кислота, вітамін Н (біотин), фолієва кислота, вітаміни К і Е.
Мінерали: кальцій, натрій, магній, залізо, йод та ін.
Органічні кислоти: яблучна, винна, лимонна, молочна, щавлева.

Як вибрати хороший мед

Іноді мед буває не тільки з липового нектару, а й “липовий”. Бджолярі, намагаючись якомога швидше отримати мед, ставлять біля вуликів тарілочки з солодкою водою (щоб бджолам за їжею недалеко “ходити” було). Таким чином виходить цукровий мед. Користі від такого продукту – нуль. Тому натуральний мед радять купувати тільки у знайомих бджолярів.

Як відрізнити неякісний мед

Спосіб 1: зачерпнути мед ложкою і перелити його в іншу ємність. Якщо мед ллється рівною, непреривною “ниткою”, то він якісний. Також хороший мед “намотується” на ложку, а не стікає.

Спосіб 2: вмочити в мед простий м’який олівець. Якщо мед потемніє від графіту, значить, неякісний (мед з графітом потім краще, звичайно, не їсти).

Спосіб 3: розтерти мед між пальцями. Натуральний перетворюється на однорідну білясту масу, ненатуральний – залишає нерозчинні крупинки.

Спосіб 4: підігріти мед. Натуральний буде пахнути, підробка – ні.

Спосіб 5: заправити медом чай. Якщо мед – підробка, то залишить в чаї муть і осад.

Яка кількість меду корисна

Певної дози меду, яку можна було б радити з’їдати, не існує. Іноді достатньо 1-2 чайні ложки, іноді можна з’їсти і більше.

Слід лише враховувати, що мед – це висококалорійний продукт. У 100 г меду – 315 ккал.

Протипоказаний мед при алергічних реакціях на мед і продукти бджільництва, а також небажаний при цукровому діабеті.


Ольга Зайцева,
Smachno.ua

Поділитися рецептом
Спробуй ще
10 несподіваних порад приготування курки
Зимове меню: 5 рецептів страв, що зігрівають
Як прикрасити новорічний стіл 2019 — кращі ідеї
Як вибрати м’ясо індички: 7 правил
Кекси, мафіни, капкейки — у чому різниця?
Все про бісквіт: секрети приготування та оригінальні рецепти
10 хитрощів від шеф-кухарів
Як приготувати зефір: 3 рецепти
Що приготувати з кисломолочного сиру: 5 смачних варіацій
Як заготовити гриби на зиму: 4 популярних способи
Осінні рецепти: 5 незабутніх страв
Горіховий Спас 2018: що потрібно і не можна робити, щоб рік був хорошим
Латте і капучино: 5 відмінностей
Скільки випікати бісквіт в духовці?
5 неочевидних способів приготування риби, про які ви можете не знати

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт оливье с яблоком и свежим огурцом, рецепт приготовления оливье с яблоком и свежим огурцом, как приготовить оливье с яблоком и свежим огурцом, состав оливье с яблоком и свежим огурцом, как приготовить оливье с яблоком и свежим огурцом
Олів’є з яблуком і свіжим огірком
рецепт салата мимоза с картошкой и огурцом, рецепт приготовления салата мимоза с картошкой и огурцом, как приготовить салат мимоза с картошкой и огурцом, состав салата мимоза с картошкой и огурцом, как приготовить салат мимоза с картошкой и огурцом
Салат Мімоза з картоплею і огірком