Як приготувати кутю

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Українська кухняРецепти на Різдво 2019
Кутю традиційно подають напередодні Різдва (6 січня), а також на другий день після нього, напередодні Старого Нового року (13 січня) і Хрещення (18 січня)
Зберегти в кулінарну книгу

За старих часів вважали, що чим смачнішою буде кутя на Різдво, тим багатшим буде рік. Справжня різдвяна кутя складається з пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок і меду, але можна її приготувати і з рису, перловки (ячменю) або вівса.

Як приготувати кутю з пшениці

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Пшениця – 200 г
  • Вода – 2-3 склянки
  • Сіль – дрібка
  • Рослинна олія – ​​1 ст. л.
  • Мак – 100-125 г
  • Родзинки – 100 г
  • Обсмажені волоські горіхи – 100 г
  • Мед – 2 ст. л.

Узвар:

  • Сухофрукти (курага, яблука, груші, чорнослив, вишні або ін.) – 200 г
  • Вода – 2 склянки

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

1. Пшеницю перебираємо і промиваємо

Перед тим, як варити, краще попередньо замочити її на ніч або кілька годин. (Шліфовану пшеницю замочувати не потрібно, вона вариться досить швидко)

2. Заливаємо пшеницю водою, додаємо дрібку солі й 1 ст. ложку рослинної олії та варимо до м’якості в товстостінній каструлі (краще всього в чавунній)

3. Мак заливаємо окропом і залишаємо на 1 годину

4. Набряклий мак відкидаємо на сито або марлю, щоб стекла вся рідина. Перетираємо блендером (або в кавомолці, або з цукром в ступці, або перекручуємо кілька разів у м’ясорубці) до появи білого “молочка”

5. Родзинки заливаємо окропом на 20 хвилин, а потім зливаємо воду

6. Готуємо узвар: сухофрукти промиваємо, заливаємо водою, доводимо до кипіння і проварюємо 10 хвилин на маленькому вогні

7. Коли узвар стане теплим, всю рідину зливаємо, додаємо в неї мед і добре розмішуємо до розчинення

Сухофрукти не викидайте

8. Готову пшеницю перекладаємо в миску і охолоджуємо. Додаємо перетертий мак, обсмажені й трохи подрібнені волоські горіхи, родзинки та порізані сухофрукти з узвару

9. Наливаємо в кутю узвар з медом і перемішуємо. Перед подачею на стіл різдвяну кутю можна прикрасити цукатами і горіхами

Читайте також: Кутя із рису з маком

Поділитися рецептом
Спробуй ще
10 несподіваних порад приготування курки
Зимове меню: 5 рецептів страв, що зігрівають
Як прикрасити новорічний стіл 2019 — кращі ідеї
Як вибрати м’ясо індички: 7 правил
Кекси, мафіни, капкейки — у чому різниця?
Все про бісквіт: секрети приготування та оригінальні рецепти
10 хитрощів від шеф-кухарів
Як приготувати зефір: 3 рецепти
Що приготувати з кисломолочного сиру: 5 смачних варіацій
Як заготовити гриби на зиму: 4 популярних способи
Осінні рецепти: 5 незабутніх страв
Горіховий Спас 2018: що потрібно і не можна робити, щоб рік був хорошим
Латте і капучино: 5 відмінностей
Скільки випікати бісквіт в духовці?
5 неочевидних способів приготування риби, про які ви можете не знати

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт салата мимоза с картошкой и огурцом, рецепт приготовления салата мимоза с картошкой и огурцом, как приготовить салат мимоза с картошкой и огурцом, состав салата мимоза с картошкой и огурцом, как приготовить салат мимоза с картошкой и огурцом
Салат Мімоза з картоплею і огірком
рецепт правильного оливье, рецепт приготовления правильного оливье, как приготовить правильный оливье, состав правильного оливье, как приготовить правильный оливье
Правильний Олів’є — рецепт