Чим замінити інгредієнти у випічці
Яйця
Заміна яєць у випічці пройде непомітно, якщо рецепт вимагає не більше 2-х яєць.
- Оцет+сода
Шипуча комбінація оцту та соди відмінно піднімає випічку і робить повітряними пироги, брауні та кекси. Візьміть 1 ст.л. білого винного або яблучного оцту й 1 чайну ложку соди — цього вистачить для заміни 1 яйця в рецепті. Погасіть соду і замішайте в готове тісто прямо перед відправкою випічки в духовку.
- Бананове пюре
Щоб приготувати бананове пюре, просто розімніть банан вилкою. Він дасть тісту необхідну солодкість, тому цим способом можна сміливо користуватися тим, хто хоче обмежити споживання цукру.
Якщо ви з якихось причин не любите банани, замінити пюре можна яблучним соусом — максимально нейтральним яблучним пюре для дитячого харчування. Також пам’ятайте, що в тісто не можна додавати більше 1 склянки пюре, інакше воно не підніметься. Щоб отримати пишну випічку, разом з пюре додайте в тісто соду або пекарський порошок
- Крохмаль
Крохмаль діє як в’язка речовина, тому суміш з 1-2 ст.л. крохмалю і такої ж кількості води може замінити в тісті 1 яйце. Крохмаль не впливає на підняття випічки, тому з ним теж потрібно використовувати соду або пекарський порошок.
Читайте також: Вегетаріанські млинці
Масло
Масло і маргарин — компоненти, що легко замінюються одне одним. Якщо хочете зробити випічку більш бюджетною, але такою ж смачною, візьміть рівні пропорції масла і маргарину. Наприклад, якщо рецепт вимагає 300 г масла, можна взяти 150 г маргарину і 150 г масла.
Крім того, щоб приготувати дріжджове тісто можна використовувати будь-які види жирів, як рослинного, так і тваринного походження. Крім маргарину і вершкового масла, можна взяти спред та олії: соняшникову, оливкову, гірчичну та інші.
До речі, якщо вирішили готувати тісто на олії, борошна беріть трохи більше, ніж потрібно за рецептом.
Щоб приготувати здобне тісто, беріть вершкове, топлене масло й маргарин. Якщо вершкове масло хочеться замінити на топлене, притримуйтеся пропорцій: 1 кг вершкового масла = 850 г топленого.
Читайте також: Дієтичний торт Наполеон
Розпушувач
Розпушувач в випічці можна спокійно замінити пекарським порошком або содою з оцтом / лимонним або іншим фруктовим соком в тих же пропорціях.
Цукор
Білий цукор в випічці можна замінити на кокосовий. Також в якості підсолоджувача в тісто можна додати мед або кленовий сироп (враховуйте співвідношення «вологих» інгредієнтів). Також замість цукру можна покласти в випічку патоку мальтози – цукристий крохмалопродукт, який отримують з кукурудзяного борошна.
Кокосовий цукор кладуть у пропорції 1:10 – тобто, корисніше покласти в страву 10 г кокосового цукру замість 1 г рафінованого цукру
Борошно
Замість пшеничного борошна для приготування тіста можна використовувати суміші з пшеничного та гречаного борошна або пшеничного та рисового. Так, ви отримаєте більш дієтичний продукт з тим же чудовим смаком і властивостями.
Алкоголь
У випічку іноді додають алкоголь: він підсилює присмак тісту та робить його пишнішим, а при смаженні – більш хрустким. Якщо в рецепті вказані ром або віскі, їх спокійно можна замінити звичайною горілкою або коньяком. Якщо ж додавати алкоголь в випічку не хочеться чи немає можливості, можна пошукати рецепти з окропом – він дає майже той же ефект.
Читайте також: рецепти на Великдень 2018