Інгредієнти:
Для опари:
картопляний відвар – 400 мл;
борошно першого сорту – 350 г;
сухі дріжджі – 2 ч. л.
цукор – 1 ст. л. без гірки
Для тіста:
борошно першого сорту – 400 г;
сіль – 2 ч. л.;
соняшникова олія – 70 г
молоко
Дивіться також: Селянський житній хліб
Покроковий спосіб приготування:
- Приготуйте опару. Розчиніть дріжджі в теплому відварі картоплі, додайте цукор, борошно і ретельно вимішайте до однорідної консистенції.
- Накрийте миску рушником і залиште на 30 хв. для бродіння при кімнатній температурі.
- Замісити тісто. Частинами додайте до опари другу порцію борошна, ретельно вимішуючи. Додайте сіль і масло.
Вимішуйте тісто ще 20 хв. (До пружності). Покладіть його в змащений маслом глибокий посуд, накрийте рушником і поставте на 1,5 години в тепле місце. - Після цього обімніть тісто і викладіть на посипаний борошном стіл.
- Сформуйте хліб. Покладіть його швом вниз на пергамент, накрийте рушником і залиште приблизно на 30 хв., Поки обсяг тесту не збільшиться вдвічі.
- Нагрійте духовку до 230 градусів. Змастіть поверхню хліба молоком.
- Дуже гострим ножем зробіть надрізи глибиною 1,5-2 см. Перенесіть хліб на гаряче деко і поставте в духовку. Зробіть в духовці пар.
- Випікайте хліб при температурі 230 ° C протягом 5 хв. Потім зменшіть жар до 180 ° C і продовжуйте випікати ще приблизно 30 хв.