Не можете обрати ефектну та смачну страву для різдвяного столу? Кухар Ігор Місевич радить приготувати фаршированого гусака. Читайте в нашому матеріалі покроковий рецепт гусака, фаршированого гречкою.
Інгредієнти:
- тушка гусака – 4 кг
- гречка – 300 г
- молоко – 750 мл
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- гусячий потрух (серце, шлунок, печінка)
- філе грудки
- печериці – 300 г
- батон – 250 г
- часник – 3 зубчики
- петрушка – 0,5 пучка
- соняшникова олія – 2 ст. л.
- оливкова олія – 2 ст. л.
- вода – 1 л + 50 мл
- вино – 0,75 л
- сіль – 2,5 ст. л.
- чорний мелений перець – 1 ст. л.
- соєвий соус – 1 ст. л.
- цукор – 1,5 ч. л.
- кукурудзяна мука – 80 г
Читайте також: Рулет з індички в апельсиновій глазурі: рецепт приготування
Спосіб приготування:
- Підготуйте тушку гусака. Видаліть каркас з кісток. Змішайте сіль і чорний перець – натріть тушку всередині і зовні. Налийте в миску воду і вино, покладіть туди гусака. Поставте в холодильник на 3–4 години.
- Приготуйте начинку. Серце, шлунок і печінку залийте молоком на 10–15 хв. На сухій сковороді посмажте гречку протягом 4 хвилин. Потім відваріть її до напівготовності протягом 8 хвилин. Цибулю наріжте півкільцями, а моркву натріть на крупній тертці. Помніть овочі, щоб пустили сік, і обсмажте їх на олії протягом 2–3 хвилин до пом’якшення.
- Часник розчавіть. Дрібні печериці залиште цілими, а великі поріжте на 4 частини. Петрушку дрібно наріжте. Потрух наріжте невеликими кубиками. Додайте до овочів гриби і смажте, помішуючи, протягом 3 хвилин. Додайте потрух і смажте ще протягом 5 хвилин.
- Посоліть і поперчіть начинку, додайте петрушку і часник, перемішайте і зніміть з вогню. Змішайте з гречкою і остудіть.
- Батон очистіть від скоринки, залийте молоком, а потім відіжміть. Збийте до однорідності яйця. Змішайте начинку з яйцями і батоном.
- Вийміть гусака з маринаду і обсушіть. Зашийте отвір у шиї і нещільно нафаршируйте начинкою, уклавши всередину смужки філе.
- Зашийте черевце і обв’яжіть ніжки. Зробіть кілька проколів голкою в тушці. Деко застеліть фольгою і налийте в нього води. Викладіть на деко крильця гусака, а зверху на них – тушку спинкою вниз. Загорніть гусака в фольгу. Поставте деко в духовку, розігріту до 200 градусів. Запікайте протягом 1,5 години. За 30 хвилин до готовності приберіть фольгу і змастіть гусака сумішшю соєвого соусу, води, цукру та оливкової олії.
- Через півгодини вийміть з духовки і приберіть нитки. Подавайте цілим, а на столі розріжте на порції.