12 доводів на користь сала
1. Сало зміцнює імунітет
Насамперед, сало багате на селен – власне, саме цей елемент і забезпечив салу його корисну репутацію, – розповідає лікар-дієтолог Наталія Самойленко. – За рахунок селену сало зміцнює імунітет. Тому в холодну пору року корисно щодня з’їдати 1-2 шматочки сала.
Ще краще їсти сало з часником: часник також містить селен, і подвійна доза цього елемента не залишить шансів бактеріям і вірусам.
2. Сало додає енергії
Сало додає енергії та чудово тонізує. Сало – це своєрідний калорійний тонік – джерело енергії, яка поступово витрачається протягом усього дня.
3. Сало протистоїть раку
Сало багате на антиоксиданти, поліненасичені жирні кислоти та селен, тому воно захищає від утворення ракових клітин в організмі. Це пояснює той факт, чому наші предки, які регулярно їли сало, не хворіли на рак.
4. Сало зігріває
Сало – зігрівальний продукт, тому буде дуже доречним у холодну пору.
Коли організм мерзне, сало допомагає краще протистояти вірусам і бактеріям. За рахунок цього воно також підвищує імунітет, про що йшлося вище.
5. Сало покращує обмін речовин
За рахунок жирних кислот – фосфоліпідів – сало покращує обмін речовин і впливає на баланс холестерину в організмі. Також жирні кислоти сала покращують детоксикаційну функцію печінки (допомагають знешкоджувати токсини).
6. Сало – хороший жовчогінний засіб
Сало також має хорошу жовчогінну властивість. Причому, його дія на печінку як жовчогінного ефективніша, ніж маслинової олії, – і той, і інший жир сприяють скороченню жовчного міхура, внаслідок чого жовчний міхур звільняється від застою.
У разі застою жовчі дуже добре їсти сало натщесерце.
7. Сало корисне для травлення
За рахунок свого жовчогінного ефекту і стимуляції травних залоз сало покращує травлення. Це в цілому сприятливо позначається на функції травлення.
8. Сало захищає судини
Арахідонова та лінолева жирні кислоти, які є в салі, захищають судини від відкладень. Тому сало рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу.
9. Сало покращує стан шкіри
Поліненасичені жирні кислоти сала впливають на ліпідну мантію шкіри, покращують місцевий імунітет шкіри; також це необхідний будівельний матеріал для клітинних мембран шкіри.
10. Сало підвищує потенцію
У салі, як уже говорилося раніше, міститься багато селену. За рахунок вмісту селену сало підвищує потенцію.
11. Сало – хороший перекус
Шматочок сала – прекрасний перекус у робочий час. Воно добре засвоюється, і це набагато корисніше, ніж найдорожча ковбаса.
12. Сало допомагає худнути
Також за допомогою сала можна худнути. Якщо з’їдати натщесерце кілька шматочків, то швидко відчуєте ситість. Це вбереже від переїдання і допоможе зберегти гарну фігуру.
Схуднення відбувається за рахунок оптимізації травлення, поліпшення балансу жирів і контролю за апетитом.
Слово експерту
Наталія САМОЙЛЕНКО,
лікар-дієтолог, ендокринолог:
Найкорисніше – несолоне сире сало. Його можна їсти щодня, але зловживати салом не варто: норма сала на день до 20-25 г – це 1-2 прозорих шматочки 5 на 5 см. Замість шматочка сала з хлібом можна приготувати бутерброд із чорного хліба й перемеленого сала з часником.Не слід їсти старе сало – у такому салі (жовтого кольору) можуть міститися канцерогени та токсини. Це окислені жири, які дуже шкідливі для організму.Не можна вживати сало за будь-яких загострень і гострих запалень органонів травлення – панкреатиту, гепатиту, холециститу, жовчнокам’яної хвороби.
Світлана ФУС,
лікар-дієтолог:
У тваринних жирах, зокрема й у салі, містяться насичені жирні кислоти. Безумовно, їх надлишок може стати причиною розвитку атеросклерозу, ожиріння, проблем із печінкою.Водночас нестача жирних кислот призводить до того, що в організм не надходить холестерин тваринного походження. Він, своєю чергою, бере участь у синтезі гормонів, зокрема статевих. І якщо людина повністю позбавляє себе жирів тваринного походження, то може страждати від безпліддя. Можливо, саме любов’ю до сала пояснюється і живучість української нації.
Сало, за словами Світлани Фус, слід врівноважувати з іншими жирами, що надходять в організм. Наприклад, якщо в меню є сало, потрібно виключити вершкове масло або ж жирні молочні продукти.
Певної ширини сало – близько 9 см – містить найбільше селену. Водночас із товщиною сала слід бути пильним: останніми роками в Україні прижилася мода вирощувати свиней на біодобавках. Якщо у звичайних умовах тварину доведеться годувати рік чи півтора, то при годуванні біодобавками за шість місяців виростає 110-125 кілограмів живої ваги. Тому правильним буде обирати не дуже товсте сало – десь 5 сантиметрів, але водночас і не дуже тонке (тонке сало може свідчити про те, що свиня була молодою або про якусь хворобу тварини).
І, звісно, купувати сало слід тільки в місцях, які перебувають під контролем санітарно-ветеринарної служби.








