Український національний продукт: 12 доводів на користь сала

Українська кухняЗакуски
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Завантаження...
Сало давно стало українським національним продуктом. Сире і солоне, з проростом і без, запечене, копчене і мариноване, перемелене з часником, у рулеті і навіть у шоколаді – в Україні люблять сало в будь-якому вигляді, і любов ця передається з покоління в покоління. Smachno.ua вирішив з’ясувати, чи є привід для такої «неземної« любові

12 доводів на користь сала

1. Сало зміцнює імунітет

Насамперед, сало багате на селен – власне, саме цей елемент і забезпечив салу його корисну репутацію, – розповідає лікар-дієтолог Наталія Самойленко. – За рахунок селену сало зміцнює імунітет. Тому в холодну пору року корисно щодня з’їдати 1-2 шматочки сала.

Ще краще їсти сало з часником: часник також містить селен, і подвійна доза цього елемента не залишить шансів бактеріям і вірусам.

2. Сало додає енергії

Сало додає енергії та чудово тонізує. Сало – це своєрідний калорійний тонік – джерело енергії, яка поступово витрачається протягом усього дня.

3. Сало протистоїть раку

Сало багате на антиоксиданти, поліненасичені жирні кислоти та селен, тому воно захищає від утворення ракових клітин в організмі. Це пояснює той факт, чому наші предки, які регулярно їли сало, не хворіли на рак.

4. Сало зігріває

Сало – зігрівальний продукт, тому буде дуже доречним у холодну пору.

Коли організм мерзне, сало допомагає краще протистояти вірусам і бактеріям. За рахунок цього воно також підвищує імунітет, про що йшлося вище.

5. Сало покращує обмін речовин

За рахунок жирних кислот – фосфоліпідів – сало покращує обмін речовин і впливає на баланс холестерину в організмі. Також жирні кислоти сала покращують детоксикаційну функцію печінки (допомагають знешкоджувати токсини).

6. Сало – хороший жовчогінний засіб

Сало також має хорошу жовчогінну властивість. Причому, його дія на печінку як жовчогінного ефективніша, ніж маслинової олії, – і той, і інший жир сприяють скороченню жовчного міхура, внаслідок чого жовчний міхур звільняється від застою.

У разі застою жовчі дуже добре їсти сало натщесерце.

7. Сало корисне для травлення

За рахунок свого жовчогінного ефекту і стимуляції травних залоз сало покращує травлення. Це в цілому сприятливо позначається на функції травлення.

8. Сало захищає судини

Арахідонова та лінолева жирні кислоти, які є в салі, захищають судини від відкладень. Тому сало рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу.

9. Сало покращує стан шкіри

Поліненасичені жирні кислоти сала впливають на ліпідну мантію шкіри, покращують місцевий імунітет шкіри; також це необхідний будівельний матеріал для клітинних мембран шкіри.

10. Сало підвищує потенцію

У салі, як уже говорилося раніше, міститься багато селену. За рахунок вмісту селену сало підвищує потенцію.

11. Сало – хороший перекус

Шматочок сала – прекрасний перекус у робочий час. Воно добре засвоюється, і це набагато корисніше, ніж найдорожча ковбаса.

12. Сало допомагає худнути

Також за допомогою сала можна худнути. Якщо з’їдати натщесерце кілька шматочків, то швидко відчуєте ситість. Це вбереже від переїдання і допоможе зберегти гарну фігуру.

Схуднення відбувається за рахунок оптимізації травлення, поліпшення балансу жирів і контролю за апетитом.

Слово експерту
Наталія САМОЙЛЕНКО,
лікар-дієтолог, ендокринолог:

Найкорисніше – несолоне сире сало. Його можна їсти щодня, але зловживати салом не варто: норма сала на день до 20-25 г – це 1-2 прозорих шматочки 5 на 5 см. Замість шматочка сала з хлібом можна приготувати бутерброд із чорного хліба й перемеленого сала з часником.Не слід їсти старе сало – у такому салі (жовтого кольору) можуть міститися канцерогени та токсини. Це окислені жири, які дуже шкідливі для організму.Не можна вживати сало за будь-яких загострень і гострих запалень органонів травлення – панкреатиту, гепатиту, холециститу, жовчнокам’яної хвороби.

Світлана ФУС,
лікар-дієтолог:

У тваринних жирах, зокрема й у салі, містяться насичені жирні кислоти. Безумовно, їх надлишок може стати причиною розвитку атеросклерозу, ожиріння, проблем із печінкою.Водночас нестача жирних кислот призводить до того, що в організм не надходить холестерин тваринного походження. Він, своєю чергою, бере участь у синтезі гормонів, зокрема статевих. І якщо людина повністю позбавляє себе жирів тваринного походження, то може страждати від безпліддя. Можливо, саме любов’ю до сала пояснюється і живучість української нації.

Сало, за словами Світлани Фус, слід врівноважувати з іншими жирами, що надходять в організм. Наприклад, якщо в меню є сало, потрібно виключити вершкове масло або ж жирні молочні продукти.

Певної ширини сало – близько 9 см – містить найбільше селену. Водночас із товщиною сала слід бути пильним: останніми роками в Україні прижилася мода вирощувати свиней на біодобавках. Якщо у звичайних умовах тварину доведеться годувати рік чи півтора, то при годуванні біодобавками за шість місяців виростає 110-125 кілограмів живої ваги. Тому правильним буде обирати не дуже товсте сало – десь 5 сантиметрів, але водночас і не дуже тонке (тонке сало може свідчити про те, що свиня була молодою або про якусь хворобу тварини).

І, звісно, купувати сало слід тільки в місцях, які перебувають під контролем санітарно-ветеринарної служби.

Поділитися рецептом
Залишити відгук
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Заповніть всі поля відмічені *


Спробуй ще
Закуска з буряка

Гаряча закуска з буряка зі спеціями

Квашений буряк

Буряк квашений – рецепт на зиму

Запечене сало

Запечене сало у фользі в духовці

Сало

Рецепт копченого сала

Часникові стрілки смажені

Смажені часникові стрілки

картофельные кексы, рецепт кексов из картофельного пюре, рецепт приготовления кексов из картофельного пюре, как приготовить кексы из картофельного пюре, состав кексов из картофельного пюре, как приготовить кексы из картофельного пюре

Кекси із картопляного пюре з часниковими чипсами

молотое сало на хлеб

Український снікерс: рецепт меленого сала з часником

рецепт пошагово домашний кетчуп с алычой

Домашній кетчуп з аличею – рецепт с фото

Заправка из сливы с чесноком

Заправка из сливы с чесноком

Часник маринований з агрусом

Часник, маринований з аґрусом

рецепт мидий, рецепт мидий в вине пошагово, состав мидий, как готовить мидии, как приготовить мидии пошагово

Мідії в білому вині

мидии в томатном соусе

Мідії в томатному соусі з часником: рецепт швидкий

Рагу з тофу і овочами

Страви з тофу: меню для довгожителів

закуска в ракушках «Моя жемчужина», закуска в ракушках «Моя жемчужина» рецепт, закуска в ракушках «Моя жемчужина» видео рецепт, закуска в ракушках «Моя жемчужина» все буде смачно, как приготовить закуску ракушках «Моя жемчужина»

Закуска у мушлях на Новий рік 2024

Цвіклі

Рецепт цвіклі з бурячків



ВГОРУ
Дитяче меню до Дня святого Миколая
десерты на день святого Николая, рецепты на день святого Николая, что приготовить на день святого Николая
Зустрічаємо святого Миколая: 5 десертів