Як стерилізувати банки: 6 найкращих способів

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Стерилизація банок - крок, без якого виготувати якісну консервацію практично неможливо. Ми відшукали 6 найкращих способів стерилізації в домашніх умовах - обирайте, який більше до вподоби.
Зберегти в кулінарну книгу

Якщо ви збираєтеся робити консервацію на зиму, слід пам’ятати про важливий етап, який допоможе надовго зберегти ваші заготовки – стерилізацію банок. Це – ніщо інше, як термічна обробка посуду, у якому ви будете зберігати консервацію. Якщо пропустити цей крок, через бактерії заготовка може заграти і зіпсуватися, а всі зусилля – змарнуватися. Редакція Smachno.ua підібрала для вас 6 найкращих способів стерилізації банок, що збережуть ваші заготовки у прекрасному стані.

Перш, ніж стерилізувати банки, слід пам’ятати:

  • Для стерилізації потрібно обирати банки без пошкоджень – будь-яких відколів, тріщин або іржі. Кришки теж повинні бути без дефектів.
  • Перед стерилізацією посуд варто промити содою, гірчичним порошком або господарським милом. Краще не використовувати магазинні миючі засоби.

1.Як стерилізувати банки у духовій печі

  1. Ставимо банки на деко або ришітку у холодну духову піч (можна відразу ж після миття). За бажанням туди можна також помістити кришки, що закручуються.

    Кришки з гумою в духовій печі краще не стерилізувати – вони можуть розплавитися. Їх ліпше прокип’ятити 10-15 хвилин.

  2. Закриваємо духову піч і виставляємо температуру на 100-110 ° C. Чекаємо, доки духовка нагріється, і тримаємо банки у ній приблизно 20 хвилин.
  3. Вимикаємо духову піч, але банки відразу не дістаємо – їх краще залишити всередині, поки злегка не охолонуть.Дістаємо банки з печі за допомогою сухого рушника.

    Якщо використовувати вологий рушник, банки можуть лопнути через перепад температур.

2. Як стерилізувати банки у каструлі

  1. Беремо каструлю і наливаємо у неї воду – приблизно до половини. Чекаємо, доки вода закипить, після чого кладемо в каструлю кришки для закочування, а зверху над посудиною ставимо друшляк, сито або ришітку.
  2. Виставляємо сухі банки шийкою вниз. Для цього способу можна скористатися стерилізатором – це прилад з одним або декількома отворами, куди вставляються банки
  3. Маленькі банки тримаємо над парою приблизно 6-8 хвилин, середні – об’ємом 1-2 л – 10-15 хвилин, а ємності на 3 л і більше – 20-25 хвилин.

    Стерилізацію можна припиняти, щойно на внутрішніх стінках банок з’являться великі краплі води

  4. Простерилізовані банки ставимо на сухий рушник шийкою вниз. Кришки виймаємо і кладемо на рушник до банок  внутрішньою стороною вниз. Перш, ніж консервувати заготовки, чекаємо, доки банки з кришками повністю висохнуть.

3. Як стерилізувати банки за допомогою чайника

  1. Заповнюємо чайник наполовину водою і кип’ятимо. Якщо чайник досить великий, кладемо всередину нього кришки і стерилізуємо. Якщо ж ні – стерилізуємо їх в каструлі.
    В отвір чайника ставимо суху банку – шийкою вниз.
    Якщо банка маленька, її можна помістити на носик чайника.
  2. Тримаємо банки над парою стільки ж, скільки і в попередньому способі стерилізації – маленькі 6-8 хвилин, середні 10-15 хвилин, а трилітрові банки і ємності ще більшого об’єму – 20-25 хвилин.
  3. Ставимо банки сушитися на рушник.

4. Як стерилізувати банки в мультиварці або пароварці

  1. У чашу пароварки або мультиварки наливаємо воду і кладемо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування їжі на пару і ставимо на неї зверху сухі банки денцем догори.
  2. Вмикаємо пароварку (якщо стерилізуємо в мультиварці, то обираємо режим «Варка на пару»)

    Якщо банки невеликого розміру, можна накрити пристрій кришкою, але це не надто важливо

  3. Чекаємо, доки вода закипить, і стерилізуємо все стільки ж часу, скільки і в попередніх двох способах: маленькі банки – 6-8 хвилин, середні – 10-15 хвилин, а трилітрові банки і ємності більшого об’єму – 20-25 хвилин
  4. Виставляємо банки і кришки на чистий сухий рушник і чекаємо, доки вони висохнуть.
    ГОТУЄМО З НАМИ
    Як приготувати томатний сік без солі на зиму?

5. Як стерилізувати банки у мікрохвильовій печі

  1. Наливаємо в банки трошки води (1,5-2 см) і ставимо їх в мікрохвильову піч. Вмикаємо пристрій на максимальну потужність і ставимо таймер на 3-5 хвилин.
  2. Чекаємо, доки вода закипить, а на стінках самих банок всередині з’являться великі краплі.
  3. Виливаємо з банок воду і ставимо посуд на сухий рушник шийкою вниз, щоб сохнув.

    Кришки в мікрохвильовій печі стерилізувати не можна

6. Як стерилізувати банки в окропі

  1. Ставимо банки у велику каструлю шийкою вгору. Туди ж кладемо кришки. Наливаємо в каструлю і банки холодну воду так, щоб вона покривала горлечка.

    Якщо банки не поміщаються у каструлі, їх можна розмістити горизонтально.

  2. Доводимо воду до кипіння і стерилізуємо банки протягом 15-20 хвилин.
  3. Ставимо банки на чистий рушник шийкою вниз, щоб вони висохли.
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Цікаві страви на Старий Новий рік
Тісто для вареників на кефірі
Щедра кутя: 3 рецепти
Страви на Старий Новий рік
Післясвяткове розвантаження: ТОП-5 легких страв
Обряди та ворожіння по їжі на Старий Новий рік
Вареники з сюрпризом — традиційне ворожіння на Старий Новий рік
Ворожіння на судженого на Різдво 2019
Новорічні страви з ананасом: 5 рецептів
Як приготувати крабові палички в домашніх умовах
Прикрашаємо ялинку: смачні ідеї
Як прикрасити торт: 5 оригінальних ідей
Як варити перлову кашу
Масляний крем для торта: 5 рецептів
Піта для шаурми

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік