Як стерилізувати банки: 6 найкращих способів

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Стерилизація банок - крок, без якого виготувати якісну консервацію практично неможливо. Ми відшукали 6 найкращих способів стерилізації в домашніх умовах - обирайте, який більше до вподоби.
Зберегти в кулінарну книгу

Якщо ви збираєтеся робити консервацію на зиму, слід пам’ятати про важливий етап, який допоможе надовго зберегти ваші заготовки – стерилізацію банок. Це – ніщо інше, як термічна обробка посуду, у якому ви будете зберігати консервацію. Якщо пропустити цей крок, через бактерії заготовка може заграти і зіпсуватися, а всі зусилля – змарнуватися. Редакція Smachno.ua підібрала для вас 6 найкращих способів стерилізації банок, що збережуть ваші заготовки у прекрасному стані.

Перш, ніж стерилізувати банки, слід пам’ятати:

  • Для стерилізації потрібно обирати банки без пошкоджень – будь-яких відколів, тріщин або іржі. Кришки теж повинні бути без дефектів.
  • Перед стерилізацією посуд варто промити содою, гірчичним порошком або господарським милом. Краще не використовувати магазинні миючі засоби.

1.Як стерилізувати банки у духовій печі

  1. Ставимо банки на деко або ришітку у холодну духову піч (можна відразу ж після миття). За бажанням туди можна також помістити кришки, що закручуються.

    Кришки з гумою в духовій печі краще не стерилізувати – вони можуть розплавитися. Їх ліпше прокип’ятити 10-15 хвилин.

  2. Закриваємо духову піч і виставляємо температуру на 100-110 ° C. Чекаємо, доки духовка нагріється, і тримаємо банки у ній приблизно 20 хвилин.
  3. Вимикаємо духову піч, але банки відразу не дістаємо – їх краще залишити всередині, поки злегка не охолонуть.Дістаємо банки з печі за допомогою сухого рушника.

    Якщо використовувати вологий рушник, банки можуть лопнути через перепад температур.

2. Як стерилізувати банки у каструлі

  1. Беремо каструлю і наливаємо у неї воду – приблизно до половини. Чекаємо, доки вода закипить, після чого кладемо в каструлю кришки для закочування, а зверху над посудиною ставимо друшляк, сито або ришітку.
  2. Виставляємо сухі банки шийкою вниз. Для цього способу можна скористатися стерилізатором – це прилад з одним або декількома отворами, куди вставляються банки
  3. Маленькі банки тримаємо над парою приблизно 6-8 хвилин, середні – об’ємом 1-2 л – 10-15 хвилин, а ємності на 3 л і більше – 20-25 хвилин.

    Стерилізацію можна припиняти, щойно на внутрішніх стінках банок з’являться великі краплі води

  4. Простерилізовані банки ставимо на сухий рушник шийкою вниз. Кришки виймаємо і кладемо на рушник до банок  внутрішньою стороною вниз. Перш, ніж консервувати заготовки, чекаємо, доки банки з кришками повністю висохнуть.

3. Як стерилізувати банки за допомогою чайника

  1. Заповнюємо чайник наполовину водою і кип’ятимо. Якщо чайник досить великий, кладемо всередину нього кришки і стерилізуємо. Якщо ж ні – стерилізуємо їх в каструлі.
    В отвір чайника ставимо суху банку – шийкою вниз.
    Якщо банка маленька, її можна помістити на носик чайника.
  2. Тримаємо банки над парою стільки ж, скільки і в попередньому способі стерилізації – маленькі 6-8 хвилин, середні 10-15 хвилин, а трилітрові банки і ємності ще більшого об’єму – 20-25 хвилин.
  3. Ставимо банки сушитися на рушник.

4. Як стерилізувати банки в мультиварці або пароварці

  1. У чашу пароварки або мультиварки наливаємо воду і кладемо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування їжі на пару і ставимо на неї зверху сухі банки денцем догори.
  2. Вмикаємо пароварку (якщо стерилізуємо в мультиварці, то обираємо режим «Варка на пару»)

    Якщо банки невеликого розміру, можна накрити пристрій кришкою, але це не надто важливо

  3. Чекаємо, доки вода закипить, і стерилізуємо все стільки ж часу, скільки і в попередніх двох способах: маленькі банки – 6-8 хвилин, середні – 10-15 хвилин, а трилітрові банки і ємності більшого об’єму – 20-25 хвилин
  4. Виставляємо банки і кришки на чистий сухий рушник і чекаємо, доки вони висохнуть.
    ГОТУЄМО З НАМИ
    Як приготувати томатний сік без солі на зиму?

5. Як стерилізувати банки у мікрохвильовій печі

  1. Наливаємо в банки трошки води (1,5-2 см) і ставимо їх в мікрохвильову піч. Вмикаємо пристрій на максимальну потужність і ставимо таймер на 3-5 хвилин.
  2. Чекаємо, доки вода закипить, а на стінках самих банок всередині з’являться великі краплі.
  3. Виливаємо з банок воду і ставимо посуд на сухий рушник шийкою вниз, щоб сохнув.

    Кришки в мікрохвильовій печі стерилізувати не можна

6. Як стерилізувати банки в окропі

  1. Ставимо банки у велику каструлю шийкою вгору. Туди ж кладемо кришки. Наливаємо в каструлю і банки холодну воду так, щоб вона покривала горлечка.

    Якщо банки не поміщаються у каструлі, їх можна розмістити горизонтально.

  2. Доводимо воду до кипіння і стерилізуємо банки протягом 15-20 хвилин.
  3. Ставимо банки на чистий рушник шийкою вниз, щоб вони висохли.
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Рецепти млинців на Масляну
Млинці без яєць
Тісто для млинців на молоці
Цікаві страви на Старий Новий рік
Тісто для вареників на кефірі
Щедра кутя: 3 рецепти
Страви на Старий Новий рік
Післясвяткове розвантаження: ТОП-5 легких страв
Обряди та ворожіння по їжі на Старий Новий рік
Вареники з сюрпризом — традиційне ворожіння на Старий Новий рік
Ворожіння на судженого на Різдво 2019
Новорічні страви з ананасом: 5 рецептів
Як приготувати крабові палички в домашніх умовах
Прикрашаємо ялинку: смачні ідеї
Як прикрасити торт: 5 оригінальних ідей

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік