Як вибрати яйця на Великдень: практичні поради

Українська кухняЗакускиВеликдень 2024Здорове харчування
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Завантаження...
Готуємося до Великодня 2023 — вибираємо яйця і розбираємося, як варити і фарбувати їх так, щоб вони не полопалися і вийшли гарними
Time cooking
Загальний час: < 30 хв.

ГОТУЙМО З НАМИ
Паска-крафін: 5 найкращих рецептів

Як вибрати яйця на Великдень

  1. У магазині вибирайте яйця у фірмовій упаковці перевіреного бренду зі штампом заводу.
  2. На ринку питайте у продавця висновок лабораторного аналізу — на великих ринках щоранку завжди є перевірка санепідемстанції.
  3. Просвічуйте яйця на світлі: вибирайте тільки ті, де немає мікротріщин. Сальмонела не знаходиться у яйці спочатку, вона потрапляє туди зі шкаралупи. Чим більше на яйці тріщин, тим більша ймовірність, що воно заражене небезпечним паразитом.
  4. Дивіться на маркування: якщо написано Д — це дієтичне яйце, воно найсвіжіше, йому не більше семи днів. Якщо вказано С — це столове яйце, йому до 25 днів.
  5. Вибирайте матові яйця — якщо шкаралупа блищить, немов намазана маслом, це яйце несвіже.
  6. Звертайте увагу на запах яєць. У свіжих — запаху немає, тому якщо щось відчули в яйці, можливо, воно вже зіпсоване.

Як зберігати яйця

  • Яйця потрібно зберігати в холодильнику, на полиці біля морозильника — вона найхолодніша.
  • Не можна залишати яйця у дверцятах холодильника. Через те, що ми постійно відкриваємо і закриваємо холодильник, температура на полицях стрибає, а яйця вбирають сторонні запахи.
  • Яйця краще зберігати в закритому лотку, гострим кінцем вниз — так вуглекислий газ, який є в тупому кінці яйця, не підійматиметься через все яйце і не зіпсує його завчасно.
  • Якщо яйця не поміщаються в холодильнику, їх можна зберігати в підвалі або темному прохолодному місці. Для цього натріть їх олією та пересипте сіллю, піском або соломою.

Читайте: Рецепт швидкої паски на Великдень

Як правильно варити яйця

  • Перед тим, як варити яйця, нагрійте їх кілька хвилин в кімнатній температурі — так, потрапивши в холодну воду, вони не потріскаються
  • Якщо вже після покупки ви помітили мікротріщини й не хочете, щоб яйце витекло при варінні, змастіть його лимонним соком, а холодну воду перед варінням додайте чайну ложку солі
  • Краще класти яйця в холодну воду, поступово підігріваючи її, а не заливати окропом
  • Якщо є сумніви в якості яєць, помийте їх прямо перед приготуванням в розчині соди — вона знищить сальмонелу. Мити яйця потрібно безпосередньо перед приготуванням: якщо помити їх і відкласти на пару днів, яйця стухнуть
  • Перевірити свіжість яєць можна, опустивши їх у воду. Свіжі завжди опускаються на дно, а тухлі — спливають.

Як правильно фарбувати яйця

  1. Для крашанок беріть тільки свіжі яйця — у полежалих під шкарлупою оболонка відстала більше, тому вони можуть тріснути на будь-якому етапі фарбування.
  2. Фарбуйте маленькі яйця — вони міцніші. Краще, щоб їм було від 6 до 15 днів. Щоб яйця добре чистилися після фарбування, після варіння і перед фарбуванням опустіть їх в холодну воду.
  3. Якщо у вас багато коричневих яєць, просто пофарбуйте їх в темні кольори. На якість яєць їх колір ніяк не впливає.
  4. Для крашанок можна взяти й перепелині яйця — варити їх потрібно всього 3 хвилини, а ще від них неможливо заразитися сальмонельозом. Через різницю в температурі перепелів і курей, на перепелиних яйцях збудники сальмонельозу не живуть.

Після того, як ви брали в руки свіжі яйця, обов’язково мийте руки з милом, щоб сальмонела не потрапила на інші продукти або в ваш організм.

Читайте також: 

Царська паска

Коли печуть паски та фарбують яйця на Великдень 2023

Поділитися рецептом
Залишити відгук
Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Заповніть всі поля відмічені *


Спробуй ще
рецепт мидий, рецепт мидий в вине пошагово, состав мидий, как готовить мидии, как приготовить мидии пошагово

Мідії в білому вині

мидии в томатном соусе

Мідії в томатному соусі з часником: рецепт швидкий

Рагу з тофу і овочами

Страви з тофу: меню для довгожителів

закуска в ракушках «Моя жемчужина», закуска в ракушках «Моя жемчужина» рецепт, закуска в ракушках «Моя жемчужина» видео рецепт, закуска в ракушках «Моя жемчужина» все буде смачно, как приготовить закуску ракушках «Моя жемчужина»

Закуска у мушлях на Новий рік 2024

Цвіклі

Рецепт цвіклі з бурячків

Вегетаріанський стір-фрай з тофу

Вегетаріанський стір-фрай від Ірени Карпи: смачно, корисно, швидко

Домашня ковбаса

Домашня ковбаса на Різдво 2024

новогодние закуски 2018, закуски на новый год 2018, закуски к новогоднему столу 2018, закуски на новогодний стол 2018, закуски к новому году 2018

Новорічні закуски 2024: що приготувати на свято

как приготовить маринованные грибы

Мариновані печериці нашвидкоруч: покроковий рецепт

закуски и салаты на новый год

Новорічні закуски та салати: топ-5 ідей

Паштет на Новий рік 2024: 5 рецептів на будь-який смак

тарталетки 5 рецептов

Тарталетки – 5 простих рецептів на Новий рік 2024

тарталетки с начинкой, рецепт приготовления тарталеток с начинкой, рецепты тарталеток с начинкой, тарталетки с сыром и зеленью, тарталетки с тунцом, тарталетки с яичной начинкой, тарталетки с ананасами и сыром, тарталетки с семгой

Тарталетки з начинкою на Новий рік 2024 – 5 рецептів

быстрые закуски на новый год 2019, рецепты быстрых закусок на новый год, рецепты быстрых закусок, новогодние быстрые закуски,тарталетки с ананасами и сыром, канапе с брынзой, жареные креветки по чесночным соусом, рулетики из лаваша и крекеры с авокадо и помидорами

Швидкі закуски на Новий рік 2024

как приготовить закусочный торт, рецепты закусочных тортов, закусочные торты на новый год, рецепт вкусных закусочных тортов

Новорічні закусочні торти: 4 рецепти



ВГОРУ
Дитяче меню до Дня святого Миколая
десерты на день святого Николая, рецепты на день святого Николая, что приготовить на день святого Николая
Зустрічаємо святого Миколая: 5 десертів