ГОТУЙМО З НАМИ
Паска-крафін: 5 найкращих рецептів
Як вибрати яйця на Великдень
- У магазині вибирайте яйця у фірмовій упаковці перевіреного бренду зі штампом заводу.
- На ринку питайте у продавця висновок лабораторного аналізу — на великих ринках щоранку завжди є перевірка санепідемстанції.
- Просвічуйте яйця на світлі: вибирайте тільки ті, де немає мікротріщин. Сальмонела не знаходиться у яйці спочатку, вона потрапляє туди зі шкаралупи. Чим більше на яйці тріщин, тим більша ймовірність, що воно заражене небезпечним паразитом.
- Дивіться на маркування: якщо написано Д — це дієтичне яйце, воно найсвіжіше, йому не більше семи днів. Якщо вказано С — це столове яйце, йому до 25 днів.
- Вибирайте матові яйця — якщо шкаралупа блищить, немов намазана маслом, це яйце несвіже.
- Звертайте увагу на запах яєць. У свіжих — запаху немає, тому якщо щось відчули в яйці, можливо, воно вже зіпсоване.
Як зберігати яйця
- Яйця потрібно зберігати в холодильнику, на полиці біля морозильника — вона найхолодніша.
- Не можна залишати яйця у дверцятах холодильника. Через те, що ми постійно відкриваємо і закриваємо холодильник, температура на полицях стрибає, а яйця вбирають сторонні запахи.
- Яйця краще зберігати в закритому лотку, гострим кінцем вниз — так вуглекислий газ, який є в тупому кінці яйця, не підійматиметься через все яйце і не зіпсує його завчасно.
- Якщо яйця не поміщаються в холодильнику, їх можна зберігати в підвалі або темному прохолодному місці. Для цього натріть їх олією та пересипте сіллю, піском або соломою.
Читайте: Рецепт швидкої паски на Великдень
Як правильно варити яйця
- Перед тим, як варити яйця, нагрійте їх кілька хвилин в кімнатній температурі — так, потрапивши в холодну воду, вони не потріскаються
- Якщо вже після покупки ви помітили мікротріщини й не хочете, щоб яйце витекло при варінні, змастіть його лимонним соком, а холодну воду перед варінням додайте чайну ложку солі
- Краще класти яйця в холодну воду, поступово підігріваючи її, а не заливати окропом
- Якщо є сумніви в якості яєць, помийте їх прямо перед приготуванням в розчині соди — вона знищить сальмонелу. Мити яйця потрібно безпосередньо перед приготуванням: якщо помити їх і відкласти на пару днів, яйця стухнуть
- Перевірити свіжість яєць можна, опустивши їх у воду. Свіжі завжди опускаються на дно, а тухлі — спливають.
Як правильно фарбувати яйця
- Для крашанок беріть тільки свіжі яйця — у полежалих під шкарлупою оболонка відстала більше, тому вони можуть тріснути на будь-якому етапі фарбування.
- Фарбуйте маленькі яйця — вони міцніші. Краще, щоб їм було від 6 до 15 днів. Щоб яйця добре чистилися після фарбування, після варіння і перед фарбуванням опустіть їх в холодну воду.
- Якщо у вас багато коричневих яєць, просто пофарбуйте їх в темні кольори. На якість яєць їх колір ніяк не впливає.
- Для крашанок можна взяти й перепелині яйця — варити їх потрібно всього 3 хвилини, а ще від них неможливо заразитися сальмонельозом. Через різницю в температурі перепелів і курей, на перепелиних яйцях збудники сальмонельозу не живуть.
Після того, як ви брали в руки свіжі яйця, обов’язково мийте руки з милом, щоб сальмонела не потрапила на інші продукти або в ваш організм.
Читайте також:








