Великий піст 2018: що можна і не можна їсти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Великий піст
19 лютого розпочинається Великий піст 2018, який триватиме 48 днів - до 7 квітня. А вже 8 квітня християни відзначатимуть свято Великодня
Зберегти в кулінарну книгу

Великий пост 2018, який продовжиться 48 днів, складається з Чеотиридесятниці – 40 днів на згадку про період, проведений Христом в пустелі. Останній тиждень Великого посту називається Страсним тижнем (седмицею) і символізує останні дні земного життя Христа.

Великий піст: що можна їсти

Крупи

Каші повинні стати важливою складовою раціону. Тим, хто дотримується поста, слід готувати каші тільки на воді і без додавання масла.

Бобові

М’ясо, молоко і яйця варто замінити рослинним білком. Він міститься в квасолі, сочевиці, сої і усіх рослинах сімейства бобових. Їх можна додати в рагу, відварити і приготувати з них пюре або лобіо.

Овочі

У пост можна їсти капусту (білокачанну, пекінську, цвітну, брюссельську, брокколі), селеру, стручкову квасолю, моркву, картоплю, гарбуз, солодкий перець, помідори, а також свіжу зелень – петрушку, зелену цибулю, кріп, листові салати, шпинат, щавель, петрушку, кінзу, базилік.

Фрукти

Яблука, виноград, гранати, цитруси (мандарини, грейпфрути, апельсини, лимони) можна вживати в сирому вигляді, або додавати в салати, другі блюда, або готувати десерти.

Гриби

Під час Великого посту гриби можуть стати рівноцінною заміною м’ясу або рибі. Можна готувати блюда з печерицями, шиітаке, лисичками, гливами та іншими грибами.

Риба

По строгому канону, упродовж Великого Посту рибу можна вживати тільки 2 дні: на Благовіщення (7 квітня) і Вербну Неділю (9 квітня). А ось в Лазарєву суботу (8 квітня) можна їсти рибну ікру.

Заготівлі

Можна їсти консервовані овочі, такі, як кукурудза, горошок, овочеві суміші, квасоля у власному соку або в томаті й  так далі

Що не можна їсти під час Великого посту

Під час Великого посту слід відмовитися від таких продуктів:

  • м’ясо і м’ясопродукти
  • риба і рибні продукти (окрім нестрогих днів)
  • яйця
  • молоко і молочні продукти
  • солодощі
  • випічка
  • фаст-фуд
  • алкоголь

Читайте також: Великий піст 2018 – меню на кожен день

Поділитися рецептом
Рекомендуємо
Як правильно приготувати український борщ?
Як греки називають грецький салат?
Скільки випікати бісквіт в духовці?
Як правильно посмажити курячу грудку для салату Цезар?
Літо з морозилки: запасаємося на зиму
Коли з’явився борщ?
Хто придумав рецепт солянки?
Який сир додати в салат Цезар?
Як заморозити полуницю
Як приготувати окрошку
Як вибрати кабачки, цукіні і патисони — відеопорада
Як вибрати м’ясо для шашлику: 10 правил
Як смажити зефір на багатті
Домашня лазанья: секрети приготування
Як приготувати м’який і соковитий шашлик зі свинини?
Новини партнерів
ВГОРУ

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт икры из кабачков, рецепт приготовления кабачковой икры, как приготовить кабачковую икру рецепт, состав кабачковой икры, как приготовить кабачковую икру
Кабачкова ікра як у магазині
маффины с черешней, рецепт маффинов с черешней пошагово, состав маффинов с черешней, как готовить маффины с черешней, как приготовить маффины с черешней пошагово, маффины с черешней рецепт
Апетитні мафіни з черешнею