Читайте також: Холодник на мінеральній воді (фоторецепт)
Як приготувати журек
1. Щоб приготувати закваску, знадобиться вівсяне борошно, житній хліб, часник, перець горошком і вода. Для самого супу потрібні ковбаски, копчена свинина, картопля, цибуля, морква, курячі яйця, часник, сметана, зелень, трави, рослинна олія (інгредієнти вказані на трилітрову каструлю).
2. Головне для журеком – закваска. Її готують з вівсяного або житнього борошна. В даному випадку використовується вівсяне. Висипаємо його в теплу воду і перемішуємо, розбиваємо грудочки. Додаємо перець, розрізані навпіл зубчики часнику, розламану на шматочки скибочку хліба. Все перемішуємо, переливаємо в банку. Накриваємо її марлею або нещільно кришкою. Основа для закваски готова. Тепер ставимо банку в тепле місце на 5 днів. Кожен день перемішуємо вміст.
3. Готову закваску потрібно процідити. Далі знадобиться тільки рідина, все інше викидаємо.
4. Для бульйону викладаємо в холодну воду очищену цілу цибулину, моркву і ковбасу. Варимо 30 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування додаємо лавровий лист, потім відразу його дістаємо – якщо лавровий лист буде довго перебувати в супі, той почне гірчити.
5. Цибулину нарізаємо кубиками. Обсмажуємо до напівпрозорості.
6. Додаємо нарізану моркву і обсмажуємо 5 хвилин. Додаємо нарізані копченості, обсмажуємо ще 5 хвилин.
7. З готового бульйону дістаємо цибулю, моркву і ковбасу. Овочі викидаємо, ковбасу залишаємо. Викладаємо в бульйон нарізану картоплю, варимо її до напівготовності, приблизно 5-7 хвилин.
8. Додаємо зажарку і проварюємо ще 5 хвилин.
9. Тепер додаємо проціджену закваску і варимо ще 5 хвилин. Викладаємо в суп товчений часник, трави, сіль, нарізану варену ковбасу і варимо 2-3 хвилини.
10. Яйця відварюємо круто і розрізаємо навпіл. При подачі в кожну тарілку потрібно покласти половинку вареного яйця, сметану і зелень.
Читайте також: Суп з галушками