Все про абрикос: найкращі рецепти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Абрикоси не тільки неймовірно смачні, але і дуже корисні. Золотисті плоди використовуються в приготуванні багатьох страв - десертів, напоїв, заготовок і навіть супів

До абрикоса можна застосувати масу епітетів, але всі вони будуть схожі в одному – в описі його аромату та соковитості. З цілого ряду своїх родичів, золотисті плоди абрикоса відрізняються багатим вмістом корисних речовин і здатністю чудово тамувати спрагу. Додайте ще те, що фрукт цей має високий показник кулінарної валентності – і стане зрозуміло, що для втілення кулінарних фантазій краще плода, мабуть, не знайти.

ГОТУЄМО З НАМИ
Абрикоси у власному соку

Китайська слива

Перші згадки про абрикос містяться в китайській літературі, що датується 4-м тисячоліттям до н.е. Однак, незважаючи на те, що історична батьківщина абрикоса – Країна Вранішнього сонця, поширення в Європі він отримав завдяки Вірменії. Саме завдяки вірменським торговцям, які подали жителям Стародавнього Риму (I ст. Н.е.) дивовижні золотисті плоди, і почалася тріумфальна хода абрикоса по Європі. Римляни, до речі кажучи, стали називати фрукт Prunus armeniaca, що в перекладі з латині означає “вірменська слива”.

Абрикос: видове багатство

Всього в світі налічується близько 20 сортів абрикосів, чиї плоди різняться за кольором, розміром і смаковими характеристиками. Так, плоди середньоазіатських сортів абрикосів найсолодші. Однак на наших просторах вони не приживаються через невідповідний клімату. Одними з найбільш солодких вважаються таджицькі абрикоси – в плодах деяких видів міститься більше 80% цукру. Сьогодні абрикоси вирощуються у багатьох країнах світу: Італії, США, Туреччини, Росії, Україні.

Сонце на допомогу: урюк, кайса і курага

Особливою популярністю користуються плоди абрикоса в сушеному вигляді. Залежно від способу сушіння і підготовки плодів сухофрукти поділяються на три види: сухий абрикос з кісточкою – урюк; сухий плід без кісточки – кайса; абрикос, висушений половинками – курага. Перевага цього способу заготівлі в тому, що в плодах залишається безліч корисних речовин, які при інтенсивній тепловій обробці (варіння, запікання) руйнуються. Саме тому найкращою альтернативою свіжим абрикосам вважаються курага, урюк, кайса, а так само свіжозаморожені плоди.

ГОТУЄМО З НАМИ
Курага: рецепт приготування в домашніх умовах

Абрикос: чим корисний

В абрикосовій м’якоті міститься багато клітковини, органічних кислот, мінеральних речовин (калій, магній, фосфор). Цінними є золотисті плоди з їх кослотами – яблучною, лимонною, винною та саліциловою. А ось вітаміну С в цьому фрукті практично немає, але його відсутність компенсується вітамінами Р, В1 і РР.

Постійне вживання абрикосів знижує ризик серцево-судинних захворювань і є прекрасною профілактикою багатьох хвороб очей і печінки, а все це завдяки природному антиоксиданту – бета-каротину. Абрикоси просто необхідно тим людям, які часто відчувають інтелектуальні та емоційні перевантаження: речовини, що містяться в абрикосах, благотворно впливають на судини головного мозку і підвищують працездатність.

Абрикос: маски для обличчя

Маска з абрикосового пюре, нанесена на обличчя і шию після трудового дня, миттєво зніме сліди втоми, а послідовне її застосування значно поліпшить якість шкіри в цілому. Бета-каротин, який міститься у фрукті, відновлює суху, втомлену шкіру і робить її свіжою і підтягнутою.

Абрикос: що приготувати

Незважаючи на те, що абрикоси найбільш корисні свіжими, їх часто використовують в приготуванні всіляких страв. Шалено смачні вони в молочних супах – покуштувавши раз, вже не зможете відмовитися ніколи, повірте! Поєднання молока, ванілі і золотистої м’якоті абрикоса – неповторне. До речі, на основі цих же компонентів частенько готується багато десертів і напоїв. Чудово проявили себе абрикоси і в соусах, і в других стравах, ну і, звичайно ж, в вареннях, джемах, компотах, які заготовлюються на зиму.


ГОТУЄМО РАЗОМ


Напій «Пікантність»

На 4 порції

Інгредієнти: 

  • Молоко – 1 л;
  • Какао порошок – 100 г;
  • Вершки (збиті) – 300 г;
  • Цукор – 0,5 склянки;
  • Абрикоси (без шкірки) – 200 г;
  • Лікер – за смаком;
  • Ваніль – за смаком

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Молоко виливаємо в ємність, додаємо какао, цукор, ваніль, нарізані великими кубиками абрикоси, трохи лікеру. Варимо до тих пір, поки абрикоси не стануть м’якими.
  2. Через сито проціджуємо напій, абрикоси, що залишилися, заливаємо лікером і даємо трохи настоятися.
  3. Потім в кожну піалу кладемо трохи абрикосів, заливаємо їх напоєм, а зверху викладаємо вершки.
  4. При подачі вершки можна посипати шоколадом.

Абрикосовий суп на молоці

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 300 г;
  • Молоко – 1 л;
  • Рис – 50 г;
  • Цукор – за смаком;
  • Ваніль – за смаком

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Абрикоси ретельно промиваємо, видаляємо кісточки, закладаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо до тих пір, поки вони не стануть м’якими. Потім перетираємо їх через сито в невелику ємність. Декілька частинок можна залишити для прикраси.

Молоко кип’ятимо разом з цукром і ваніллю. Рис відварюємо окремо. Молоко доводимо до кипіння, даємо йому злегка охолонути , заливаємо ним абрикосове пюре та рис, перемішуємо.

Подаємо суп охолодженим


Абрикосове варення

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1,5 кг;
  • Цукор – 800 г (чим солодший абрикоси, тим менше цукру)

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Абрикоси промиваємо в теплій воді, дістаємо з них кісточки, поміщаємо в ємність і засипаємо цукром. Коли вони пустять сік, ставимо на слабкий вогонь і, періодично помішуючи (щоб не підгоріло), варимо до готовності.
  2. Якщо капнув ложку варення на блюдце, воно не розтікається – готово.
  3. Варення охолоджуємо, розливають у стерилізовані банки і закриваємо кришкою.

Запіканка з м’ясом, абрикосами і овочами

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 0,5 кг;
  • Рис – 250 г;
  • Курага – 300 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Солодкий перець – 1 шт.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Кабачки – 1 шт.;
  • Абрикосовий сік – 0,5 склянки;
  • Борошно – 1,5 ст.л.;
  • Вершки – 150 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Відварюємо рис. Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками, посипаємо сіллю, перцем і обсмажуємо на оливковій олії до утворення рум’яної скоринки. М’ясо перекладаємо в тарілку.
  2. У пательню з оілєю закладаємо овочі, нарізані кубиками. Як тільки овочі стануть м’якими, кладемо нарізану шматочками курагу, додаємо борошно і спеції, вливаємо вершки і абрикосовий сік, перемішуємо і тушкуємо до тих пір, поки рідина не випарується.
  3. Форму змащуємо оливковою олією, викладаємо в неї рис, зверху – м’ясо, а на нього – суміш з овочів і кураги. Відправляємо страву на 20 хвилин в духовку, прогріту до 180-200 ° С.
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Як вибрати якісну згущенку?
Не для льоду: ТОП-7 варіантів використання формочок для льоду
Пряный кофе: как сделать напиток полезнее и вкуснее
Как выбирать помидоры для консервации: 3 правила («Все буде добре») (видео)
Сладкий перец: сага про овощ
Арбуз: круглое удовольствие
Баклажан: чудо-ягода
Как эффектно оформить блюдо: 7 способов
Смородина: мисс совершенство
Клубника: дамочка в красном
Вся правда о капусте («Все буде добре»)
Пасха: как выбирать яйца на рынке
Новая закваска, или секреты пасхального кулича
Блинный ликбез: ТОП-5 экзотических видов блинов
Сельдерей всемогущий: чем полезен, рецепты

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт быстрой шарлотки с яблоками и корицей, рецепт приготовления быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей, состав быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей
Швидка шарлотка з яблуками та корицею
домашние десерты, рецепты приготовления домашних десертов, рецепты домашних десертов, рецепты десертов, десерт в домашних условиях, яблочный штрудель с корицей, халва из тыквы, десерт из айвы, блинчики с грецкими орехами, тарт груша в хрустале
Домашні десерти осені: 5 смачних рецептів