Все про абрикос: найкращі рецепти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Абрикоси не тільки неймовірно смачні, але і дуже корисні. Золотисті плоди використовуються в приготуванні багатьох страв - десертів, напоїв, заготовок і навіть супів

До абрикоса можна застосувати масу епітетів, але всі вони будуть схожі в одному – в описі його аромату та соковитості. З цілого ряду своїх родичів, золотисті плоди абрикоса відрізняються багатим вмістом корисних речовин і здатністю чудово тамувати спрагу. Додайте ще те, що фрукт цей має високий показник кулінарної валентності – і стане зрозуміло, що для втілення кулінарних фантазій краще плода, мабуть, не знайти.

ГОТУЄМО З НАМИ
Абрикоси у власному соку

Китайська слива

Перші згадки про абрикос містяться в китайській літературі, що датується 4-м тисячоліттям до н.е. Однак, незважаючи на те, що історична батьківщина абрикоса – Країна Вранішнього сонця, поширення в Європі він отримав завдяки Вірменії. Саме завдяки вірменським торговцям, які подали жителям Стародавнього Риму (I ст. Н.е.) дивовижні золотисті плоди, і почалася тріумфальна хода абрикоса по Європі. Римляни, до речі кажучи, стали називати фрукт Prunus armeniaca, що в перекладі з латині означає “вірменська слива”.

Абрикос: видове багатство

Всього в світі налічується близько 20 сортів абрикосів, чиї плоди різняться за кольором, розміром і смаковими характеристиками. Так, плоди середньоазіатських сортів абрикосів найсолодші. Однак на наших просторах вони не приживаються через невідповідний клімату. Одними з найбільш солодких вважаються таджицькі абрикоси – в плодах деяких видів міститься більше 80% цукру. Сьогодні абрикоси вирощуються у багатьох країнах світу: Італії, США, Туреччини, Росії, Україні.

Сонце на допомогу: урюк, кайса і курага

Особливою популярністю користуються плоди абрикоса в сушеному вигляді. Залежно від способу сушіння і підготовки плодів сухофрукти поділяються на три види: сухий абрикос з кісточкою – урюк; сухий плід без кісточки – кайса; абрикос, висушений половинками – курага. Перевага цього способу заготівлі в тому, що в плодах залишається безліч корисних речовин, які при інтенсивній тепловій обробці (варіння, запікання) руйнуються. Саме тому найкращою альтернативою свіжим абрикосам вважаються курага, урюк, кайса, а так само свіжозаморожені плоди.

ГОТУЄМО З НАМИ
Курага: рецепт приготування в домашніх умовах

Абрикос: чим корисний

В абрикосовій м’якоті міститься багато клітковини, органічних кислот, мінеральних речовин (калій, магній, фосфор). Цінними є золотисті плоди з їх кослотами – яблучною, лимонною, винною та саліциловою. А ось вітаміну С в цьому фрукті практично немає, але його відсутність компенсується вітамінами Р, В1 і РР.

Постійне вживання абрикосів знижує ризик серцево-судинних захворювань і є прекрасною профілактикою багатьох хвороб очей і печінки, а все це завдяки природному антиоксиданту – бета-каротину. Абрикоси просто необхідно тим людям, які часто відчувають інтелектуальні та емоційні перевантаження: речовини, що містяться в абрикосах, благотворно впливають на судини головного мозку і підвищують працездатність.

Абрикос: маски для обличчя

Маска з абрикосового пюре, нанесена на обличчя і шию після трудового дня, миттєво зніме сліди втоми, а послідовне її застосування значно поліпшить якість шкіри в цілому. Бета-каротин, який міститься у фрукті, відновлює суху, втомлену шкіру і робить її свіжою і підтягнутою.

Абрикос: що приготувати

Незважаючи на те, що абрикоси найбільш корисні свіжими, їх часто використовують в приготуванні всіляких страв. Шалено смачні вони в молочних супах – покуштувавши раз, вже не зможете відмовитися ніколи, повірте! Поєднання молока, ванілі і золотистої м’якоті абрикоса – неповторне. До речі, на основі цих же компонентів частенько готується багато десертів і напоїв. Чудово проявили себе абрикоси і в соусах, і в других стравах, ну і, звичайно ж, в вареннях, джемах, компотах, які заготовлюються на зиму.


ГОТУЄМО РАЗОМ


Напій «Пікантність»

На 4 порції

Інгредієнти: 

  • Молоко – 1 л;
  • Какао порошок – 100 г;
  • Вершки (збиті) – 300 г;
  • Цукор – 0,5 склянки;
  • Абрикоси (без шкірки) – 200 г;
  • Лікер – за смаком;
  • Ваніль – за смаком

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Молоко виливаємо в ємність, додаємо какао, цукор, ваніль, нарізані великими кубиками абрикоси, трохи лікеру. Варимо до тих пір, поки абрикоси не стануть м’якими.
  2. Через сито проціджуємо напій, абрикоси, що залишилися, заливаємо лікером і даємо трохи настоятися.
  3. Потім в кожну піалу кладемо трохи абрикосів, заливаємо їх напоєм, а зверху викладаємо вершки.
  4. При подачі вершки можна посипати шоколадом.

Абрикосовий суп на молоці

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 300 г;
  • Молоко – 1 л;
  • Рис – 50 г;
  • Цукор – за смаком;
  • Ваніль – за смаком

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Абрикоси ретельно промиваємо, видаляємо кісточки, закладаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо до тих пір, поки вони не стануть м’якими. Потім перетираємо їх через сито в невелику ємність. Декілька частинок можна залишити для прикраси.

Молоко кип’ятимо разом з цукром і ваніллю. Рис відварюємо окремо. Молоко доводимо до кипіння, даємо йому злегка охолонути , заливаємо ним абрикосове пюре та рис, перемішуємо.

Подаємо суп охолодженим


Абрикосове варення

Інгредієнти:

  • Абрикоси – 1,5 кг;
  • Цукор – 800 г (чим солодший абрикоси, тим менше цукру)

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Абрикоси промиваємо в теплій воді, дістаємо з них кісточки, поміщаємо в ємність і засипаємо цукром. Коли вони пустять сік, ставимо на слабкий вогонь і, періодично помішуючи (щоб не підгоріло), варимо до готовності.
  2. Якщо капнув ложку варення на блюдце, воно не розтікається – готово.
  3. Варення охолоджуємо, розливають у стерилізовані банки і закриваємо кришкою.

Запіканка з м’ясом, абрикосами і овочами

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 0,5 кг;
  • Рис – 250 г;
  • Курага – 300 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Солодкий перець – 1 шт.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Кабачки – 1 шт.;
  • Абрикосовий сік – 0,5 склянки;
  • Борошно – 1,5 ст.л.;
  • Вершки – 150 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – за смаком

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Відварюємо рис. Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками, посипаємо сіллю, перцем і обсмажуємо на оливковій олії до утворення рум’яної скоринки. М’ясо перекладаємо в тарілку.
  2. У пательню з оілєю закладаємо овочі, нарізані кубиками. Як тільки овочі стануть м’якими, кладемо нарізану шматочками курагу, додаємо борошно і спеції, вливаємо вершки і абрикосовий сік, перемішуємо і тушкуємо до тих пір, поки рідина не випарується.
  3. Форму змащуємо оливковою олією, викладаємо в неї рис, зверху – м’ясо, а на нього – суміш з овочів і кураги. Відправляємо страву на 20 хвилин в духовку, прогріту до 180-200 ° С.
Поділитися рецептом
Спробуй ще
Як вибрати якісну згущенку?
Не для льоду: ТОП-7 варіантів використання формочок для льоду
Пряный кофе: как сделать напиток полезнее и вкуснее
Как выбирать помидоры для консервации: 3 правила («Все буде добре») (видео)
Сладкий перец: сага про овощ
Арбуз: круглое удовольствие
Баклажан: чудо-ягода
Как эффектно оформить блюдо: 7 способов
Смородина: мисс совершенство
Клубника: дамочка в красном
Вся правда о капусте («Все буде добре»)
Пасха: как выбирать яйца на рынке
Новая закваска, или секреты пасхального кулича
Блинный ликбез: ТОП-5 экзотических видов блинов
Сельдерей всемогущий: чем полезен, рецепты

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт салата гнездо глухаря, рецепт приготовления салата гнездо глухаря, как приготовить салат гнездо глухаря, состав салата гнездо глухаря, как приготовить салат гнездо глухаря
Салат Гніздо глухаря: рецепт класичний
рецепт гранатового браслета с говядиной, рецепт приготовления гранатового браслета с говядиной, как приготовить гранатовый браслет с говядиной, состав гранатового браслета с говядиной, как приготовить гранатовый браслет с говядиной
Гранатовий браслет: 5 варіацій салату