Як правильно обрати морозиво

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Дитяче харчування
Smachno.ua за допомогою експертів розібрався, як вибрати справжнє морозиво, що ховається за довгим списком інгредієнтів і чи є альтернатива цьому замороженому калорійного десерту
Зберегти в кулінарну книгу

Яке буває морозиво

Морозиво – це продукт з молочних або фруктово-ягідних сумішей, які збивають з цукром, а потім заморожують. Залежно від основи розрізняють біле морозиво і плодово-ягідне морозиво.

Біле морозиво

Є три види білого морозива, тобто приготованого на основі молочних продуктів – це молочне морозиво, вершкове морозиво і пломбір. Відрізняються вони тільки по своїй жирності й в їх складі не повинно бути рослинних жирів – тільки молочні: наприклад, вершки, цільне або сухе молоко і т.д.

Залежно від жирності, морозиво буває:

  • молочне морозиво – має 0,5-7,5% жирності;
  • вершкове морозиво – 8-11,5% жирності;
  • пломбір – 12-20% жирності

Молочне морозиво – не таке смачне, як вершкове або пломбір, але містить менше калорій

Плодово-ягідне морозиво

Фруктово-ягідне морозиво – це фруктовий лід, заморожений сік і сорбет. Воно менш калорійне, ніж біле, і відрізняється лише за складом ягід і фруктів.

Читайте також: Фруктовий лід (фоторецепт)

Як вибрати морозиво

  • за формою – ріжок повинен бути схожий на ріжок, а не на безформну масу. Те ж стосується інших видів морозива. Обмацайте його перед покупкою – якщо морозиво деформовано, це говорить про те, що морозиво розморожували.
  • морозиво не повинно бути м’яким, а на його поверхні не повинно бути ніяких твердих утворень, крупинок або кристаликів.
  • по упаковці: має бути зазначено, назва продукту і його виробник; склад продукту; дата виготовлення і термін придатності; харчова та енергетична цінність; умови зберігання; маса нетто.
  • в складі натурального морозива не повинно бути рослинних жирів – тільки молочні.

Якщо морозиво без упаковки

В упаковці, як правило, продається загартоване морозиво – продукт в замороженому стані. Вийняток — морозиво в ресторанах і кафе, де загартоване морозиво продається на вагу.

Є ще і просто охолоджене або м’яке морозиво – воно взагалі не заморожується і зазвичай продається на вагу. Таке морозиво завжди йде без упаковки.

З одного боку, упаковка для морозива бажана: на ній вказано склад продукту, термін його придатності. Але в той же час не можна сказати, що упаковка здатна на всі 100% уберегти морозиво. Наприклад, магазинне морозиво – в упаковках, але й в цих випадках трапляються проблеми з санітарією. Але ще важливіше дотримання санумов в разі, коли ви купуєте морозиво на вагу або замовляєте його в ресторані.

Морозиво без упаковки повинно зберігатися в умовах, де немає доступу мікроорганізмів і брудних рук. На таке морозиво має бути загальний сертифікат: коли воно виготовлено, з чого складається, ким зроблено, термін придатності, умови зберігання. Температура холодильника, в якому зберігається таке морозиво, повинна бути видна покупцю і відповідати температурі зберігання, зазначеної в сертифікаті. Не соромтеся просити цей сертифікат при покупці морозива. При дотриманні санітарних умов і присутності необхідних документів, можна купувати морозиво як в упаковці, так і без нього.

Знак якості: ГОСТ і ДСТУ

Радянських ГОСТів – державних стандартів, які в Радянському Союзі можна було знайти на етикетці продуктів і які тим самим гарантували якість продукції – нині немає. Їх замінили ДСТУ – Державні стандарти України.

Для морозива використовують три ДСТУ: ДСТУ 4733: 2007 та ДСТУ 4735: 2007 – для морозива на молочній основі, і ДСТУ 4734: 2007 – для плодово-ягідного морозива. Втім, запам’ятовувати всі ці цифри не потрібно – щоб розуміти, що в складі морозива, досить орієнтуватися на перші чотири: 4733, 4735 або 4734. Ось що вони означають:

  • ДСТУ 4733:2007

Молочне, вершкове морозиво і пломбір об’єднує ДСТУ 4733: 2007. Всі три названих категорії представляють собою морозиво на основі молока, тобто в їх складі немає жодних рослинних жирів у складі (пальмового, кокосового масла, маргаринів, кулінарних жирів і т.д.).

Це морозиво зроблено на основі молока без замінників, а, значить, несе в собі всі його корисні компоненти – повноцінний білок, легкозасвоюваний жир, вітаміни та мінерали.

  • ДСТУ 4735:2007

Другий стандарт ДСТУ 4735: 2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини. Саме так має називатися морозиво, до складу якого доданий рослинний жир або будь-який інший замінник молочного жиру. Такого морозива в магазинах багато, зазвичай на лицьовій стороні етикетки воно називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини».

Морозиво з рослинними й іншими замінниками молочних жирів, небезпечно для здоров’я – воно погано впливає на печінку.

  • ДСТУ 4734:2007

Окремий стандарт ДСТУ 4734: 2007 об’єднує плодово-ягідне морозиво, заморожений сік і ароматичне морозиво.

Плодово-ягідне морозиво, воно ж фруктовий лід, – морозиво на основі плодово-ягідної сировини.

Заморожений сік – морозиво з використанням соку фруктів, ягід або натуральних й ідентичних натуральним ароматизаторів і барвників.

Ароматичне морозиво – це продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, ароматизаторів.

Заморожений сік і фруктовий лід

Калорійність морозива залежить від його складу – якщо морозиво натуральне, то це жирний і калорійний продукт. У 100 грамах морозива міститься близько 600 ккал. Є морозиво «без цукру» – в ньому використовують цукрозамінники, які шкодять навіть більше, ніж цукор.

Але у жирного морозива все ж є некалорійна альтернатива – це заморожений сік, фруктовий лід, сорбет.

Якщо в складі фруктового льоду вказана натуральна основа – сік, концентрований сік, плодове або ягідне пюре – це корисніше, аніж якщо продукт зроблений тільки на основі цукру і харчових добавок. Важливо розуміти, що ароматизатори теж будуть в такому морозиві, адже смак фруктового соку втрачає яскравість під час заморозки.

Скільки можна їсти морозива

Їжте морозиво в першій половині дня не частіше, ніж 3 рази на тиждень і не більше, ніж 100 г для здорової людини – це приблизно один вафельний стаканчик десерту.

Морозиво не можна: людям з хворобами зору, атеросклерозом, цукровим діабетом, непереносимістю молочних продуктів, з алергією на продукти з курячих яєць.

Дітям морозиво можна з 6-річного віку – починати з порції в 1 чайну ложечку, адже морозиво – жирний продукт і підшлункова залоза у дитини не справляється з такого роду жирами. Після порції морозива у дитини може підвищитися в крові ацетон або з’явиться ацетонемічний синдром. Ознаками того, що організм дитини не впорався з жирової навантаженням, стане отруєння і блювота.

Замість магазинного, дітям краще давати морозиво домашнього приготування – в такому продукті ви будете точно впевнені. При цьому слід пам’ятати, що домашнє морозиво зберігається не більше тижня. Магазинне морозиво може зберігатися в спеціальних умовах близько півроку.

Читайте также: Фруктове морозиво «Як у дитинстві» (фоторецепт)

Поділитися рецептом
Спробуй ще
10 несподіваних порад приготування курки
Зимове меню: 5 рецептів страв, що зігрівають
Як прикрасити новорічний стіл 2019 — кращі ідеї
Як вибрати м’ясо індички: 7 правил
Кекси, мафіни, капкейки — у чому різниця?
Все про бісквіт: секрети приготування та оригінальні рецепти
10 хитрощів від шеф-кухарів
Як приготувати зефір: 3 рецепти
Що приготувати з кисломолочного сиру: 5 смачних варіацій
Як заготовити гриби на зиму: 4 популярних способи
Осінні рецепти: 5 незабутніх страв
Горіховий Спас 2018: що потрібно і не можна робити, щоб рік був хорошим
Латте і капучино: 5 відмінностей
Скільки випікати бісквіт в духовці?
5 неочевидних способів приготування риби, про які ви можете не знати

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт волшебного чая, рецепт приготовления волшебного чая, как приготовить волшебный чай, состав волшебного чая, как приготовить волшебный чай
Рецепт чарівного чаю
рецепты канапе на новый год, как приготовить канапе на новый год, новогодние рецепты канапе, канапе с ананасом курицей и апельсинами, блинные канапе с муссом из семги, канапе с брынзой и огурцом, канапе с креветками, канапе с яйцом и семгой
Канапе — рецепти на Новий рік