Чим небезпечна фарба для яєць?
Магазинні фарби для крашанок в загальному, кажуть експерти, безпечні. «Для фарбування яєць, – радить лікар-дієтолог Надія Мельничук, – потрібно використовувати тільки барвники, які дозволені для харчових продуктів, для них передбачені і спеціальні інструкції – наприклад, час фарбування, якого обов’язково потрібно дотримуватися. Натуральними барвниками можна користуватися більш тривалий час, вони більш безпечні».
Віддати перевагу натуральним барвникам краще ще з кількох причин. Справа в тому, пояснює київський лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія САМОЙЛЕНКО, що в складі хімічних барвників містяться речовини, які можуть погано вплинути на стан шкіри, слизових оболонок, печінки. Особливо небезпечні в цьому плані помаранчеві і червоні барвники – «хімії» в них з лишком.
Шкідливі речовини проникають крізь пори яєчної шкаралупи і навіть фарбують сам яєчний білок. А для дітей яйця, пофарбовані магазинної фарбою, і зовсім табу – адже малюки обов’язково спробують красиве яєчко на зуб. У особливо у чутливих людей хімічні барвники можуть викликати алергію.
Чим краще фарбувати яйця
Замість харчових барвників з магазину краще використовувати старе-добре лушпиння цибулі, сік буряка, моркви, куркуму. Можна також пофарбувати яйця за допомогою апельсинової цедри, кропиви, щавлю, березового листя.
Яким способом фарбувати – гарячим, в процесі варіння, або холодним – різниці немає. На якості яйця це ніяк не позначається.
Часто при фарбуванні яєць в воду додають трохи оцту – щоб колір вийшов яскравішим. «У цьому немає нічого поганого, – каже Наталя Самойленко, – на якість яйця це ніяк не вплине. Але, знову-таки, якщо воно не потрапить в руки маленьким дітям, які прямо в шкаралупі потягнуть яйце в рот ».
Читайте також:
Як краще варити яйця
«Яйця вкруту засвоюються найгірше, – каже Наталя Самойленко. – Переважно все-таки яйця всмятку – але тільки якщо ви впевнені в якості яєць. Так як яйця всмятку варяться при температурі менше 70 ° С, то інфекції, які можуть бути в яйці, не гинуть. І, якщо яйце, наприклад, було заражено бактерією сальмонели, то можна заробити важке інфекційне захворювання ».
У той же час яйця, зварені круто, довше зберігаються. «Без холодильника яйця можуть зберігатися день-два, – каже Надія Мельничук. – Але краще, який би спосіб варіння яєць ви не вибрали, все-таки їх зберігати в холодильнику.
Також, радять лікарі, не варто яйця варити про запас – краще потім доварити свіжі.
Скільки з’їдати яєць на Великдень
Одне яйце в день – оптимальна кількість, радять дієтологи. Але, як правило, на Великдень яєць ми з’їдаємо не одне яйце. Оскільки вони досить ситні, намагайтеся за святковим столом з’їдати менше інших жирних продуктів, кажуть лікарі.
Читайте також як пофарбувати яйця натуральними фарбниками