12 страв на Різдво 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Рецепти на Різдво 2019
Трапеза на Святвечір — це святкова вечеря напередодні Різдва Христового із пісних страв
Зберегти в кулінарну книгу

Вечір напередодні Різдва — останній вечір Різдвяного посту. У день перед Різдвом нічого не їли до самого вечора — поки на небі не з’являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, що несе благу вість, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона із пісних страв, називалася багатою вечерею, бо на столі було 12 страв

12 страв на Святий вечір

Кутя

Це одна із головних страв на Різдво, господиня Різдвяної вечері. Готують кутю на Різдво та Хрещення (в деяких районах України ще й на Новий рік). З куті починали багату вечерю і Різдвяне гуляння наступного дня. Після Святвечора кутю залишали на ніч на столі — щоб душі померлих предків теж спробували частування.

Основа куті — пшениця, ячмінь або ж рис. Заправляють злаки тертим маком, горіхами, медом і узваром.

Наша кутя приготовлена ​​на основі пророщеної пшениці. У ній міститься комплекс вітамінів В і білок (під час посту організм недоотримує білки тваринного походження, тому їх дефіцит слід компенсувати рослинними білками). Заправляємо кутю товченими горіхами, курагою, родзинками та медом. Ці продукти багаті бета-каротином, вітамінами (В, С, Е, К, РР та іншими) та мікроелементи (калій, магній, кальцій, залізо, марганець).

Узвар

Узвар на Різдво традиційно готували до куті. Якщо кутя — господиня Різдвяної вечері, то узвар — господар. Власне, узвар (компот із сухофруктів) раніше був одним із найпоширеніших традиційних напоїв. Але якщо влітку його готували зі свіжих ягід, то восени, взимку та навесні — із сушених (вишні, яблук, груш, абрикосів та інших).

У нашому різдвяному узварі теж є сушені яблука, груші, сливи, а також ягоди глоду та сушені абрикоси з кісточкою. У сушених фруктах і ягодах зберігаються вітаміни, нестачу яких ми особливо починаємо відчувати взимку (адже не дарма узвар був постійним напоєм під час Великого православного посту, коли вітамінів особливо мало). Напій багатий на вітаміни А, В, С, у ньому є кальцій, залізо, фосфор, калій та інші корисні речовини.

Крім того, узвар регулює роботу шлунку та кишечнику, а також позитивно впливає на роботу судин.

Вінегрет

Традиційно вінегрет готується із варених (картопля, буряк, морква, квасоля), сирих (цибуля і петрушка) і маринованих або солоних (огірки) овочів. У такому наборі є всі мінеральні речовини та вітаміни, необхідні людині: С, В, РР, Е, К, бета-каротин, калій, залізо.

Овочі для салату нарізаємо кубиками, а заправляємо вінегрет як зазвичай — рослинною олією. Вона допомагає краще засвоюватися бета-каротину, яким багата морква і є основним джерелом вітаміну Е.

Вареники з картоплею

Тісто для вареників готуємо із пшеничного борошна грубого помелу. Воно багате на вітаміни В і Е і краще  засвоюється організмом, ніж борошно вищого гатунку. Крім того, в борошні грубого помелу міститься пектин і клітковина. Начинка для вареників — картопля, зварена в мундирі.

Саме в неочищеній картоплі під шкіркою зберігаються корисні речовини, зокрема, шар калію, який ми зазвичай при чищенні сирої картоплі зрізаємо. У картоплю додаємо смажені білі гриби та цибулю.

Овочеве рагу

Для овочевого рагу беремо пастернак, моркву, селеру і цибулю. Пастернак — ліки для кишечнику. Завдяки вмісту вітамінів і мінералів, пастернак у давнину вважався одним із кращих коренеплодів для людини.

Селера — корисний овоч для судин і крові, допомагає позбутися від газів і покращує колір обличчя. За бажанням в рагу можна додати сушені гриби.

Капусняк

Оскільки вечір напередодні Різдва ще пісний, то капусняк готуємо не на м’ясній юшці, а на воді. Для капусняка беремо квашену або сиру капусту. Вона допомагає очистити кишечник. Готуємо капусняк із пшоном.

Пшоно, до речі, необхідно для гладкої шкіри та красивого волосся; воно містить вітаміни А, В, С. Замість картоплі в капусняк кладемо пастернак.

Моркву натираємо на тертці і разом з нарізаною кубиками цибулею обсмажуємо в рослинній олії.

Голубці

З огляду на те що ще піст, голубці готуємо не з м’ясом, а з грибами та пшоном. До них додаємо тушковані морквину та цибулю. Далі готуємо як зазвичай. Про корисні властивості інгредієнтів, з яких готуємо голубці, ми говорили трохи раніше.

 

 

Смажена риба

Рибу беремо суто слов’янську — короп. Його смажимо на олії — без борошна і без кляру. Велику рибу ріжемо на шматки.

Риба особливо корисна тому, що в ній міститься багато фосфору, який бере активну участь в обміні речовин.

Асорті із солень

Для асорті беремо квашені овочі (капусту та помідори) та заморожену журавлину. Завдяки ягодам журавлини, квашена капуста залишається хрусткою. Журавлина та капуста доповнюють один одного — в поєднанні виходить хороший набір вітамінів і мікроелементів (вітамін С, залізо, кальцій, білок та інші корисні речовини)

Салат із червонокочанної капусти та ячменю

Червонокачанна капуста містить велику кількість (набагато більше, ніж білокачанна) вітаміну К, цинку, а вітаміну С у ній у 10 разів більше, ніж у лимоні.

Пророщений ячмінь багатий вітамінами В, Е і білком. Прикрасити салат можна замороженою вишнею — вона корисна для кровотворення, особливо взимку.

Болгарське лечо

Болгарське лечо було приготовлено влітку. Для цього перець і помідори запікалися в духовці. Потім з них знімалася шкірка, овочі збризкували олією, додавався оцет (можна лимонний сік) і пропущений через прес часник.

Овочі розкладалися у банки та закочувалися. Оскільки запечені овочі взимку — свого роду розкіш, та й вітамінів у «пласмасових» помідорах і перцю дуже мало, то цей консервований салат — оптимальне рішення.

Яблука, запечені з медом і горіхами

Печені яблука з горіхами та медом — не тільки пісна та корисна страва, але ще і дуже смачна. У печених яблуках міститься багато пектинів — речовин, які поглинають холестерин і таким чином знижують ризик виникнення атеросклерозу.

Ферменти, що містяться у меді, сприяють кращому травленню, покращують засвоєння їжі. Горіхи зміцнюють імунітет, що взимку дуже доречно, знижують рівень холестерину та рівень цукру в крові, покращують обмін речовин, травлення і апетит.

ГОТУЄМО З НАМИ
Меню на Різдво 2019
 

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Олів’є по-новому: як зробити салат корисним
Білокачанна капуста, запечена з сиром
Як харчуватися під час і після посту: 5 правил
Броколі з морквою
Домашні цукерки без цукру: 5 простих рецептів
Томатний сік зі шпинатом
Смачно та корисно: 3 заготовки на зиму
Як харчуватися влітку: 7 порад для здоров’я та краси
Який обід взяти на роботу влітку: меню на тиждень
Дієта №5
5 причин полюбити кабачок
Швидкий суп-пюре з кабачків
Як схуднути влітку: 5 порад
Веселка здоров’я: як за кольором визначити користь овочів і фруктів
Вівсянка, сер: чим корисна вівсяна каша

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік