Великдень 2018: рецепти традиційних українських страв

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Великдень 2018
На Великдень український святковий стіл складно уявити без ритуальних великодніх страв: паски, паски та яєць. Що ще приготувати на Великдень 2018 читайте в нашому матеріалі
Зберегти в кулінарну книгу

Паска по-церковному

Складові

  • Домашнє молоко – 1 л
  • Дріжджі (свіжі) – 150 г
  • Цукор – 350 г
  • Згущене молоко – 1 банка (420 г)
  • Вершкове масло – 500 г
  • Жовтки – 10 шт.
  • Цукор – 300 г
  • Сметана 500 мл
  • Олія – 50 г
  • Коньяк (ром, горілка) – 70 г
  • Ваніль – 20 г
  • Родзинки, цукати, горіхи – 500 г
  • Цукрова пудра – 500 г
  • Вода – 100 г
  • Лимонний сік – 50 г
  • Борошно – 3,5 кг

Спосіб приготування

Готуємо опару

Молоко підігріваємо до температури 38-40 градусів, додаємо цукор (50 г) і дріжджі. Перемішуємо до повного розчинення інгредієнтів.

Потім просіваємо борошно (1 кг) і додаємо в тісто. Добре розмішуємо, щоб не було грудочок. Повинна вийти однорідна маса. Ставимо в тепле місце (48-50 С) на 40-50 хвилин. За цей час опара повинна збільшитися в обсязі в 3-4 рази. Коли на поверхні опари з’явилися пухирі, і тісто почне відставати від стінок – воно готове.

Готуємо тісто

Після того, як підійшла опара, додаємо в неї збиті до густоти жовтки з цукром і збиті до однорідної маси згущене молоко, вершкове масло та сметану. Потім вливаємо коньяк, додаємо ваніль, родзинки, цукати, борошно (приблизно 2,5 кг-2,8 кг, щоб тісто вийшло густим) і замішуємо тісто.

Вимішуємо його близько 20-25 хвилин, тобто до тих пір, поки тісто не відставатиме від рук. Після накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце на дві години. Тісто має збільшитися в об’ємі в два рази.

Печемо паски

Обминання тіста можна робити навіть два рази, причому другий раз після обминання тісто ділимо на шматки та кладемо в підготовлені форми. Для цього формочки попередньо змащуємо жиром, застилаємо пергаментом і викладаємо тісто, заповнивши їх на третину обсягу.

Даємо піднятися тісту і після відправляємо паски в заздалегідь розігріту духову шафу. Випікаємо паски при температурі 250-280 ° С протягом 40 хвилин. Готовність визначаємо дерев’яною паличкою: якщо тісто до палички не прилипає, тоді паска готова.

Готову паску охолоджуємо, дістаємо з форми і прикрашаємо глазур’ю.

Готуємо глазурь

Для глазурі воду доводимо до кипіння, додаємо цукрову пудру, лимонний сік і кип’ятимо 1-2 хвилини. Коли вийде біла густа маса, її відразу наносимо на поверхню паски і прикрашаємо різним декором.

Паска з сиру Філадельфія

Складові

  • Сир Філадельфія – 800 г
  • Яйця – 15 шт.
  • Цукор – 200 г
  • Мигдальні пластівці – 100 г
  • Вершки 36% – 150 мл
  • Ваніль – 5 г

Спосіб приготування

Сир Філадельфія протираємо через сито. Яйця збиваємо з цукром (як на бісквіт), додаємо підготовлений сир, злегка обсмажені мигдальні пластівці, вершки, ваніль і збиваємо масу до однорідної консистенції.

У формочку з глибоким дном викладаємо поліетиленовий шар і заливаємо сирну масу. Ставимо форму на деко з водою та випікаємо в духовці при температурі 180-200° С протягом години.

Готовність паски визначаємо за кольором: готова сирна паска світло оранжевого кольору і легко відходить від краю форми.

Готову паску дістаємо з духовки і залишаємо у формі, щоб вона охолола.

Сирна пасха з родзинками

Складові

  • Яйця – 10 шт.
  • Сир – 400 г
  • Вершки 36% – 200 г
  • Цукор – 200 г
  • Желатин – 5 г
  • Ваніль – 2 г
  • Ізюм – 100 г

Спосіб приготування

10 круто зварених жовтків протираємо через сито, або перекручуємо через м’ясорубку разом з сиром. Желатин заливаємо холодною водою (50г) для набухання, потім доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.

Вершки збиваємо з цукром до густоти, додаємо ваніль і теплий желатин. Змішуємо сирну масу з вершками, додаємо запарені родзинки, виливаємо в спеціальну форму і ставимо в холодильник на 12 годин при температурі + 5-6 градусів.

Домашня ковбаса

Складові

  • М’якоть свинини (ошийок, тазостегнова частина) – 1 кг
  • Сіль за смаком
  • Перець – за смаком
  • Часник – за смаком
  • Оболонка кишкова – за смаком

Спосіб приготування

Підготовлене м’ясо нарізаємо маленькими кубиками вагою по 7-10 г солимо, перчимо, додаємо подрібнений часник і добре вимішуємо. Кишкову оболонку заздалегідь вимочуємо в соляному розчині близько доби, потім зачищаємо її і добре промиваємо. В м’ясорубку вставляємо спеціальне пристосування для ковбас та начиняємо.

Готові ковбаси ставимо в холодильник на 10-12 годин для маринування. Потім ковбасу проколюємо в декількох місцях і випікаємо при температурі 180-200 ° С до готовності.

Свинину для приготування ковбаси краще взяти парну або ту, що щойно охолола

Холодець з м’яса

Складові

  • Домашня курка – 1 шт.
  • Свиняча голяшка – 1 шт.
  • Яловичий язик – 1 шт.
  • Лук – 3-4 шт.
  • Морква – 3-4 шт.
  • Корінь петрушки – 2-3 шт.
  • Корінь селери – 1 шт.
  • Корінь пастернаку – 2-3шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець – за смаком
  • Лавровий лист – за смаком
  • Часник – за смаком

Спосіб приготування

На 7-8 годин замочуємо в холодній воді все м’ясні продукти, потім ретельно їх зачищаємо і рубаємо на великі порційні шматки. Заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь.

В окрему каструлю кладемо підготовлений язик і доводимо до кипіння. Коли язик закипить, шумівкою безперервно знімаємо піну, і варимо близько 2,5-3 годин на маленькому вогні. Потім додаємо очищені та нарізані овочі й продовжуємо варити близько двох годин. В кінці варіння заправляємо спеціями і подрібненим часником.

Готовий холодець проціджуємо. Язик після варіння замочуємо в холодній воді, потім очищаємо від плівки. М’ясо відокремлюємо від жиру і кісток. На блюдо викладаємо по черзі м’ясо, язик, заливаємо бульйоном і прикрашаємо зеленню.

Ставимо заливне для застигання на 7-8 годин в холодне місце.

Великодня буженина

Складові

  • Свинина (тазостегнова частина або лопатка) – 500 г
  • Сіль
  • Перець запашний
  • Паприка
  • Часник
  • Олія
  • Лавровий лист
  • Куркума
  • Чилі

Спосіб приготування

Свинину ретельно зачищаємо, промиваємо і висушуємо. Після м’ясо солимо, натираємо спеціями, робимо невеликі надрізи і вставляємо в них шматочки часнику.

М’ясо щільно накриваємо і ставимо в холодне місце на 5-6 годин.

Після загортаємо м’ясо у фольгу, ставимо в духовку і готуэмо протягом 1,5 годин. Потім фольгу розкриваємо і даємо буженині трохи підрум’янитися зверху. Готове м’ясо дістаємо з духовки, охолоджуємо, нарізаємо тонкими скибочками і подаємо.

Буженину можна робити і в тісті. Для цього потрібно приготувати вареничне тісто, розкачати і загорнути в нього замариноване м’ясо, в якому є трохи олії. Після тісто з усіх боків защипується і ставиться в духовку

Читайте також: 

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Що приготувати із авокадо: 5 рецептів
Домашній хліб: декілька перевірених рецептів
Крем для торта зі згущеного молока
Англійський сніданок, який можна приготувати вдома
Урожай грибів: як правильно готувати лісові дари
5 домашніх рецептів найпопулярніших тортів
Що приготувати з брокколі: 5 оригінальних рецептів
Пташине молоко: різноманітність рецептів
3 рецепти ідеальної Шуби
Найбільш незвичні страви з макаронів
5 рецептів тортів без борошна
Зрази: 5 рецептів на будь-який смак
Пироги зі шпинатом: 3 кращих рецепта
Печиво: 5 домашніх рецептів
Ніжні панкейки: рецепти на будь-який смак

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
что приготовить из авокадо, рецепт блюд из авокадо, рецепт приготовления блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, состав блюд из авокадо, как приготовить блюда из авокадо, салат с креветками и авокадо, тартар из тунца и авокадо, такос с курицей и авокадо, роллы со скумбрией и авокадо
Що приготувати із авокадо: 5 рецептів
рецепт быстрой шарлотки с яблоками и корицей, рецепт приготовления быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей, состав быстрой шарлотки с яблоками и корицей, как приготовить быструю шарлотку с яблоками и корицей
Швидка шарлотка з яблуками та корицею