Рис для суші
Інгредієнти:
- Круглозернистий рис – 1 кг
- Рисовий або винний оцет – 180 мл
- Цукор – 145 г
- Сіль – 45 г
- Мірін або херес – 20 мл (або цукор – 10 г)
Як приготувати суші: рецепт
- Промиваємо 7 разів рис для суші та замочуємо його в холодній воді в пропорції 1:1 на 15-20 хвилин.
- Рис з водою виливаємо в каструлю з щільною кришкою. Дно каструлі попередньо застилаємо листом фольги. Варимо рис на сильному вогні 15-20 хвилин до повного випаровування рідини. Даємо рису після варіння настоятися під кришкою ще 10-15 хвилин. Після цього відправляємо рис у широкий дерев’яний посуд.
- Для рисової заправки змішуємо рисовий або винний оцет, цукор, сіль, мірін або білий херес і ставимо на вогонь. Якщо міріну та хересу немає, то збільшуємо кількість цукру в заправці. Доводимо до кипіння. Після повного розчинення цукру знімаємо з вогню і даємо охолонути.
- Рисову заправку додаємо поступово до гарячого рису і перемішуємо дерев’яною лопаткою знизу-вгору. Робимо з рису гірку і накриваємо вологим вафельним рушником на 10-15 хвилин. Після цього знімаємо рушник, перемішуємо рис ще раз і даємо йому охолонути до кімнатної температури.
Суші нігірі (для 1 шт.)
Інгредієнти:
- Заправлений рис для суші – 20 г
- Червона риба – 15 г
Як приготувати суші нігірі: рецепт
- Червону рибу нарізаємо на тонкі діагональні слайси.
- Для пасти васабі: змішуємо порошок васабі з кип’яченою водою в пропорції 1:1.
- Щоб рис не прилипав до рук, розводимо у воді трохи рисового оцту та лимонний сік. Змочуємо в цьому розчині пальці за необхідністю.
- Для формування суші нігірі беремо шматочок червоної риби, злегка змащуємо її пастою васабі. Рукою надаємо кульці теплого рису довгасту форму та викладаємо зверху.
- Перевертаємо нігірі та пальцями злегка притискаємо рибу до рису.
Суші нігірі можна також прикрасити смужками водорості норі та смаженим кунжутом
Маки-суші
Інгредієнти (1 рол, 6-8 шматочків):
- Заправлений рис для суші – 80-90 г
- Червона риба – 30 г
- Водорості норі – 0,5 листа
Як приготувати маки-суші: рецепт
- Варимо та змішуємо круглозернистий рис з рисовою заправкою так само, як робили для нігірі суші.
- Червону рибу нарізаємо довгими брусочками.
- Беремо загорнуту в харчову плівку циновку для скручування суші — макісу — і викладаємо на неї половину листа водорості норі глянцевою стороною вниз. Рукою викладаємо шар із рису на ліву сторону норі, і рівномірно розподіляємо рис по всьому листу.
- Один горизонтальний край залишаємо порожнім на 1,5 см, а бічні — на 0,5 см. Викладаємо начинку на середину рису.
- Скручуємо рол, з’єднавши верхній край норі з нижнім в тому місці, де починається порожня смуга. Рівномірно натискаючи на килимок, склеюємо рол. Розрізаємо на 6-8 порцій ножем, змоченим у воді.
Роли Філадельфія
Інгредієнти (1 рол, 6-8 шматочків):
- Заправлений рис для суші – 120 г
- Лосось – 30-50 г
- Вершковий сир – 30 г
- Огірок – 10 г
Як приготувати роли Філадельфія: рецепт
- Варимо і змішуємо круглозернистий рис з рисовою заправкою так само, як робили для попередніх видів суші.
- Для начинки видаляємо з огірка насіння і нарізаємо тонкою соломкою. Авокадо — тонкими скибочками.
- Червону рибу нарізаємо діагональними слайсами, як для нігірі суші.
Формуємо роли двома способами
1. З червоною рибою всередині:
- На макісу викладаємо половину листа норі гладкою стороною вниз.
- Розподіляємо рис для суші рівним шаром.
- Зверху гарненько присипаємо кунжутом. Перевертаємо норі з рисом.
- Викладаємо на центр норі вершковий сир, огірок, авокадо і червону рибу. Звертаємо рол руками або за допомогою макісу.
2. З червоною рибою зовні:
- На макісу викладаємо половину листа норі гладкою стороною вниз.
- Розподіляємо рис для суші рівним шаром.
- Перевертаємо норі з рисом. Викладаємо на центр норі вершковий сир, огірок і авокадо. Звертаємо рол руками або за допомогою макісу.
- Шматочки червоної риби викладаємо зверху та накриваємо харчовою плівкою. За допомогою макісу формуємо роли. Розрізаємо рол Філадельфія навпіл, і потім ще на три частини.
- Готові суші подаємо з васабі, соєвим соусом і маринованим імбиром.
Маринований імбир
Інгредієнти:
- Корінь молодого імбиру – 200 г
- Рисовий або винний оцет – 50 мл
- Світлий херес – 20 мл
- Саке – 20 мл (або пшенична горілка – 10 мл)
- Сіль – 3 г
- Цукор – 25 г
Як приготувати маринований імбир: рецепт
- Миємо та чистимо корінь імбиру. Заливаємо окропом на пару хвилин, витягуємо, обсушуємо та нарізаємо тонкими скибочками.
- Для маринаду змішуємо рисовий оцет, херес, саке або горілку з водою і цукор. Доводимо до кипіння. Охолоджуємо.
- Скляну банку ошпарюємо окропом, додаємо імбир і заливаємо охолодженим маринадом. Закриваємо кришкою і залишаємо мінімум на 4-5 годин.