Коли з’явився борщ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Борщ — страва української кухні, яке прижилося не тільки у нас, але і в Росії, Білорусі та інших країнах колишнього СНД. Сьогодні розбираємося, як і коли з'явився борщ
Зберегти в кулінарну книгу

Історія страви

Вже не перше сторіччя точиться багато суперечок з приводу того, як і коли з’явився борщ. За однією з версій, борщ був уперше приготовлений на території Київської Русі ще в XIV столітті. Назва супу утворилося за допомогою кореня «бор» і стародавнього «щ»: перший означає «червоний» і відображає колір страви, другий – наявність в рецепті капусти, яку традиційно використовують в щах.

Хтось же вважає, що слово «борщ» походить від рослини борщівник, яке додавали в найперший борщ. Згодом борщ став дуже популярний, його полюбили не тільки прості люди, а й представники царської крові.

ГОТУЄМО З НАМИ
Борщ: філософія користі

У Росії борщ згадується в пам’ятках XVI-XVII століть – нариси про борщ можна зустріти в новгородських ямський книгах 1586-1631 років. Ще Катерина II називала борщ своїм улюбленим блюдом і тримала при дворі окремого кухаря для його приготування. Також борщ дуже любили Катерина II, Олександр II, балерина Анна Павлова.

Походження борщу приписують собі й інші народи: поляки, румуни, молдавани та литовці. За збереженим даними, перші борщі готувалися на буряковому квасі – кухаря розбавляли його водою і доводили до кипіння. Після приготування в печі страву заправляли сіллю і травами.

До цього дня такі традиції збереглися лише в польській кухні. До речі, в Польщі «Борщак» з’явився в XVIII столітті.

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Чи можна їсти свинину на Новий рік 2019?
Моцарелла Ді Буфалло
10 несподіваних порад приготування курки
Зимове меню: 5 рецептів страв, що зігрівають
Як прикрасити новорічний стіл 2019 — кращі ідеї
Як вибрати м’ясо індички: 7 правил
Кекси, мафіни, капкейки — у чому різниця?
Все про бісквіт: секрети приготування та оригінальні рецепти
10 хитрощів від шеф-кухарів
Як приготувати зефір: 3 рецепти
Що приготувати з кисломолочного сиру: 5 смачних варіацій
Як заготовити гриби на зиму: 4 популярних способи
Осінні рецепти: 5 незабутніх страв
Горіховий Спас 2018: що потрібно і не можна робити, щоб рік був хорошим
Латте і капучино: 5 відмінностей

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік