Інгредієнти для солоних огірків:
- 1,5 кг свіжих огірків засолювальних сортів
- 2 молодих листків хрону
- 5 листів вишні
- 5 листів смородини
- 1 пучок кропу
- 2 лаврових листочка
- 5 кульок запашного перцю
- 2 зубчики часнику
- 100 г морської солі
- 3 л води (бутильованої, джерельної або фільтрованої)
Як приготувати солоні огірки:
1. Замочуємо огірки у воді мінімум на годину. На дно чистої банки без сколів і тріщин кладемо листя хрону, вишні і смородини, гілочку кропу. Щільно кладемо великі огірки. Вони повинні розташовуватися вертикально.
2. Зверху викладаємо огірки поменше. Потім накриваємо їх листочками хрону, вишні і смородини. Додаємо часник, перець, лавровий лист, сіль.
3. Заливаємо холодною очищеною водою. Закриваємо банку капроновою кришкою і гарненько струшуємо щоб сіль розчинилася.
4. Відправляємо на три доби у тепле темне місце, злегка прикривши кришкою.
5. Після чого збираємо піну з банки. Зливаємо розсіл в окремий посуд, додаємо 100 мл води і кип’ятимо близько 5 хвилин. Знімаємо піну.
6. Присипаємо огірки гірчицею або кладемо її, попередньо загорнувши в чисту білу бавовняну тканину.
7. Не поспішаючи заливаємо огірки киплячим розсолом до краю горла банки, загортаємо стерилізованою кришкою. Перевертаємо догори дном і перевіряємо, щоб з-під кришки не текло і не шипіло.
8. Укутуємо банки старим пальто або ковдрою і залишаємо остигати.
9. Зберігаємо консервацію в темному прохолодному місці.