Інгредієнти для бріоша
Для тіста:
- Борошно — 500 г
- Цукор — 60 г
- М’яке масло — 60 г
- Яйце — 1 шт.
- Тепле молоко — 250 мл
- Сіль — 0,5 ч. л.
- Свіжі дріжджи — 21 г або 1 пачка сухих (7-9 г)
Для крема:
- Молоко — 250 мл
- Жовток — 2 шт.
- Крохмаль — 20 г
- Цукор — 40 г
- Ванільний цукор — 1 пачка (або ванілін на кінчику ножа)
- Жовток — 1 шт.
Як приготувати бріош
Просіваємо 500 г борошна, висипаємо його в глибоку миску гіркою, продавлюючи ямку вгорі. Паралельно робимо опару – розчиняємо 9 грамів сухих дріжджів в 250-ти мілілітрах теплого молока, чекаємо 10-15 хвилин, щоб дріжджі активувалися. Вливаємо опару в «воронку» в борошні.
Беремо 250 теплого розтертого дочиста масла, поділяємо його на дві рівні частини. Додаємо половину масла в борошно і вимішуємо тісто.
Далі збиваємо 5 яєць в середню піну. У яйця всипаємо дві столові ложки цукру, яйця також вливаємо в борошно, вимішуючи тісто силіконової лопаткою. Така лопатка потрібна для того, щоб тісто, яке буде нагадувати дуже м’яку жуйку, що не приставало до рук і стінок посуду.
Як тільки тісто знайде однорідну текстуру і почне відлипати від стінок посуду, викладаємо його на злегка присипану борошном дошку. Додаємо в тісто решту збитого до білого масла і вимішуємо наступним чином: спочатку наче скручуємо тісто, а потім, не шкодуючи сил, б’ємо його про дошку.
Вимішати тісто слід загорнути в харчову плівку, відправивши в холодильник мінімум на 4 години. Після холодильника даємо тесту расстояться 1 годину, акуратно обминали, розгортаємо до товщини в півсантиметра і промазуємо кремом «Патісьер».
Скручуємо тісто в рулет, ріжемо його на рівні шматочки і, щільно уклавши на листи, вкриваємо рушником і даємо расстояться ще 30-40 хвилин, щоб всі частини булки бриош «схопилися».
Підрослу булку змащуємо жовтком, розмішати з молоком. Випікаємо при температурі 160 градусів 30-40 хвилин. Зверху поливаємо цукровою глазур’ю.
Для приготування крему «Патісьер» два жовтки розтираємо з 20 грамами крохмалю, додаємо 2-3 столових ложки теплого молока, щоб яєчна маса стала рідкою. Паралельно нагріваємо 250 мл молока, тонкою цівкою вводимо в нього жовтки з крохмалем і протягом 2-3 хвилин, активно помішуючи, чекаємо загустіння і появи бульбашок, але не кип’ятимо наш крем. Готовий крем закриваємо харчовою плівкою, щоб зверху він не покрився скоринкою. Охолоджуємо.