Як приготувати домашній квас

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Напої
У спекотну погоду квас не замінить ніщо: ні розрекламовані «газовані», ні соки, ні чай. Слов'яни пили, п'ють, і будуть пити квас! І тому Smachno.ua вирішив присвятити квасу окреме меню
Зберегти в кулінарну книгу

Домашній квас

Складові

  • вода – 8-10 л
  • житній хліб – 1 кг
  • цукор – 200-250
  • свіжі дріжджі – 25 г
  • чорнослив або родзинки – 50 г

КРОК 1
Житній хліб нарізати скибочками, викласти на сухий лист і сильно підсушити в нагрітій до 180 градусів духовці.

КРОК 2
Потім перекласти у велику каструлю, залити окропом і залишити не менше ніж на 3 години. Після закінчення часу хлібний настій процідити і додати цукор, дріжджі. Накрити марлею і поставити в тепле темне місце на 5-6 годин для процесу бродіння.

КРОК 3
Як тільки квас стане пінитися, його процідити, перелити в чисті сухі пляшки. У кожну пляшку додати по 2-4 родзинки або чорнослив. Пляшки з квасом закупорити і прибрати в холодильник. Квас готовий. Смачного!

ГОТУЄМО З НАМИ
Окрошка на квасі з кефіром і гірчицею (фоторецепт)

Квас житній

СКЛАДОВІ

  • Житній хліб – 1 кг
  • Вода – 5 л
  • Дріжджі – 12г
  • Цукор – 200 г

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Хліб нарізаємо дрібними кубиками, насипаємо тонким шаром на деко і ставимо в нежарким духовку. Сушимо 20-30 хвилин, потім вимикаємо вогонь, але деко не виймати, а залишаємо сухарики в теплі ще на 30 хвилин. Потім заливаємо їх окропом і даємо настоятися протягом 8 годин в теплому місці.

Далі настій обережно зливаємо і додаємо до нього розведені дріжджі і цукор. Ми залишаємо в теплому місці на 4 години, а коли почне з’являтися піна, проціджуємо, розливаємо в пляшки і ставимо в холодильник.

Квас буде готовий через 3 дня. У готовий квас можна покласти по шматочку апельсинової або лимонної скоринки, або гілочку м’яти.


Російський квас за старовинним рецептом

СКЛАДОВІ

  • Житній подрібнений солод – 1 кг
  • Ячмінний подрібнений солод – 300 г
  • Борошно житнє – 600 г
  • Сухарі житні – 130 г
  • Житній хліб (черствий) – 80 г
  • Патока біла – 2 кг
  • М’ята – 30 г
  • Вода – 35 л

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

З солоду, борошна і гарячої води (3 л) замішуємо однорідне, без грудок тісто. Накриваємо посуд чистою тканиною і даємо настоятися протягом години.

Потім перекладаємо тісто у вогнетривкий посуд і ставимо в гарячу духовку, щоб воно упарити. Потім тісто ретельно перемішуємо, доливаємо в нього окропу (0,5 – 1 л) і залишаємо на добу настоюватися.

Після перекладаємо тісто в посуд, де буде настоюватися квас, заливаємо гарячою водою (16 л) і додаємо подрібнені сухарі і хліб. Все добре перемішуємо і залишаємо на 6-10 годин настоюватися.

Коли гуща осяде, а сусло почне бродити, обережно зливаємо сусло в пропарений і промитий чистий бочонок. Частину, що залишилася гущу вдруге заливаємо гарячою водою (15 л) і наполягаємо протягом 2-3 годин. Після і це сусло зливаємо в бочонок.

Тепер додаємо в сусло настій м’яти, патоку (1 кг) і залишаємо на добу бродити. Після цього бочонок переносимо в холодне місце. Коли бродіння стане менш інтенсивним, додаємо в квас патоку (1 кг на 30 л) і герметизируем бочонок кришкою.

Квас буде готовий через 3-4 дні.

Квас з дріжджового тіста

СКЛАДОВІ

  • Хліб (житній) – 1 буханець
  • Дріжджове тісто – 0,5 кг
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Вода – 8 л

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Хліб нарізаємо великими кубиками, викладаємо на деко і ставимо його в сильно розігріту духовку. До речі кажучи, від того, як засмажити сухарики, залежить і смак і колір квасу: сильна прожарка хліба людина напій насичено темним, а ось якщо перепалити сухарі, то квас буде гірчити.

Заливаємо сухарі окропом і кладемо цукор. Коли вода охолоне, додаємо дріжджове тісто і залишаємо бродити.

Якщо квас бродить при кімнатній температурі, то він буде готовий через 2-3 дня. Готовність квасу визначаємо за смаком. Готовий квас проціджують і розливають в пляшки. При необхідності можна додати цукор.

Примітка: в холоді квас буде дозрівати довше.

ГОТУЄМО З НАМИ
Окрошка на квасі по-татарськи (фоторецепт)

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Рагу з грибами
Їжа в школу
Що приготувати школяреві в школу на обід
Перекуси в школу
Ланч-бокс: ідеї
Що готувати на Горіховий Спас
Горіховий Спас – рецепти
Маковей рецепти – що приготувати
Коржі на Маковея – кращі рецепти
Що приготувати на Медовий Спас
7 смачних історій для пікніка з гірчицею Торчин
Як приготувати морозиво вдома
Харчування у Петрів піст 2019
Що можна і що заборонено їсти в Петрів піст
Сніданок на День матері

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці
рецепт постного пирога с яблоками, рецепт приготовления постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками, состав постного пирога с яблоками, как приготовить постный пирог с яблоками
Пісний пиріг з яблуками