Як приготувати домашній квас

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Напої
У спекотну погоду квас не замінить ніщо: ні розрекламовані «газовані», ні соки, ні чай. Слов'яни пили, п'ють, і будуть пити квас! І тому Smachno.ua вирішив присвятити квасу окреме меню
Зберегти в кулінарну книгу

Домашній квас

Складові

  • вода – 8-10 л
  • житній хліб – 1 кг
  • цукор – 200-250
  • свіжі дріжджі – 25 г
  • чорнослив або родзинки – 50 г

КРОК 1
Житній хліб нарізати скибочками, викласти на сухий лист і сильно підсушити в нагрітій до 180 градусів духовці.

КРОК 2
Потім перекласти у велику каструлю, залити окропом і залишити не менше ніж на 3 години. Після закінчення часу хлібний настій процідити і додати цукор, дріжджі. Накрити марлею і поставити в тепле темне місце на 5-6 годин для процесу бродіння.

КРОК 3
Як тільки квас стане пінитися, його процідити, перелити в чисті сухі пляшки. У кожну пляшку додати по 2-4 родзинки або чорнослив. Пляшки з квасом закупорити і прибрати в холодильник. Квас готовий. Смачного!

ГОТУЄМО З НАМИ
Окрошка на квасі з кефіром і гірчицею (фоторецепт)

Квас житній

СКЛАДОВІ

  • Житній хліб – 1 кг
  • Вода – 5 л
  • Дріжджі – 12г
  • Цукор – 200 г

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Хліб нарізаємо дрібними кубиками, насипаємо тонким шаром на деко і ставимо в нежарким духовку. Сушимо 20-30 хвилин, потім вимикаємо вогонь, але деко не виймати, а залишаємо сухарики в теплі ще на 30 хвилин. Потім заливаємо їх окропом і даємо настоятися протягом 8 годин в теплому місці.

Далі настій обережно зливаємо і додаємо до нього розведені дріжджі і цукор. Ми залишаємо в теплому місці на 4 години, а коли почне з’являтися піна, проціджуємо, розливаємо в пляшки і ставимо в холодильник.

Квас буде готовий через 3 дня. У готовий квас можна покласти по шматочку апельсинової або лимонної скоринки, або гілочку м’яти.


Російський квас за старовинним рецептом

СКЛАДОВІ

  • Житній подрібнений солод – 1 кг
  • Ячмінний подрібнений солод – 300 г
  • Борошно житнє – 600 г
  • Сухарі житні – 130 г
  • Житній хліб (черствий) – 80 г
  • Патока біла – 2 кг
  • М’ята – 30 г
  • Вода – 35 л

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

З солоду, борошна і гарячої води (3 л) замішуємо однорідне, без грудок тісто. Накриваємо посуд чистою тканиною і даємо настоятися протягом години.

Потім перекладаємо тісто у вогнетривкий посуд і ставимо в гарячу духовку, щоб воно упарити. Потім тісто ретельно перемішуємо, доливаємо в нього окропу (0,5 – 1 л) і залишаємо на добу настоюватися.

Після перекладаємо тісто в посуд, де буде настоюватися квас, заливаємо гарячою водою (16 л) і додаємо подрібнені сухарі і хліб. Все добре перемішуємо і залишаємо на 6-10 годин настоюватися.

Коли гуща осяде, а сусло почне бродити, обережно зливаємо сусло в пропарений і промитий чистий бочонок. Частину, що залишилася гущу вдруге заливаємо гарячою водою (15 л) і наполягаємо протягом 2-3 годин. Після і це сусло зливаємо в бочонок.

Тепер додаємо в сусло настій м’яти, патоку (1 кг) і залишаємо на добу бродити. Після цього бочонок переносимо в холодне місце. Коли бродіння стане менш інтенсивним, додаємо в квас патоку (1 кг на 30 л) і герметизируем бочонок кришкою.

Квас буде готовий через 3-4 дні.

Квас з дріжджового тіста

СКЛАДОВІ

  • Хліб (житній) – 1 буханець
  • Дріжджове тісто – 0,5 кг
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Вода – 8 л

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Хліб нарізаємо великими кубиками, викладаємо на деко і ставимо його в сильно розігріту духовку. До речі кажучи, від того, як засмажити сухарики, залежить і смак і колір квасу: сильна прожарка хліба людина напій насичено темним, а ось якщо перепалити сухарі, то квас буде гірчити.

Заливаємо сухарі окропом і кладемо цукор. Коли вода охолоне, додаємо дріжджове тісто і залишаємо бродити.

Якщо квас бродить при кімнатній температурі, то він буде готовий через 2-3 дня. Готовність квасу визначаємо за смаком. Готовий квас проціджують і розливають в пляшки. При необхідності можна додати цукор.

Примітка: в холоді квас буде дозрівати довше.

ГОТУЄМО З НАМИ
Окрошка на квасі по-татарськи (фоторецепт)

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Цікаві страви на Старий Новий рік
Меню на Старий Новий рік
Тісто для вареників на кефірі
Щедра кутя: 3 рецепти
5 ситних і корисних сніданків для всієї родини
Страви на Старий Новий рік
Стіл на Старий Новий рік
Післясвяткове розвантаження: ТОП-5 легких страв
Обряди та ворожіння по їжі на Старий Новий рік
Вареники з сюрпризом — традиційне ворожіння на Старий Новий рік
Ворожіння на судженого на Різдво 2019
Що повинно бути на столі на Різдво 2019
Рецепти від Джеймі Олівера
Що приготувати на Святвечір 2019
Як приготувати кутю: 3 рецепти

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
выпечка на старый новый год, что приготовить на старый новый год, рецепты выпечки на старый новый год, отрывной пирог с яблоками, кекс с изюмом на сметане, львовский сырник, печенье с изюмом
Випічка на Старий Новий рік
что приготовить на старый новый год, меню на старый новый год, блюда на старый новый год, щедрая кутья, узвар, вареники с сюрпризом, блинчики с курицей и перцем, свинина в медово-имбирном соусе
Стіл на Старий Новий рік