Бастурма із яловичини
Інгредієнти:
- яловичина (вирізка) – 700 г;
- сіль морська – 100 г;
- перець чорний – 30 г;
- спеції (куркума, базилік, розмарин, коріандр мелений і чебрець) – 15 г.
Спосіб приготування:
- На чистій дошці добре вимитим ножем очищуємо яловиче філе від жилок, обрізаємо зайвий жир.
- Ретельно промиваємо яловичину під проточною водою і обсушуємо її вафельним рушником або серветками.
- Змішуємо морську сіль з перцем грубого помелу.
- Обтираємо яловичину спеціями і залишаємо на 12 годин у холодильнику.
- Промиваємо яловичину від солі і перцю та обсушуємо.
- Викладаємо м’ясо на марлю, складену в два рази. Обсипаємо з обох боків спеціями.
- Щільно загортаємо заготовку в марлю і зав’язуємо з обох сторін.
- Підвішуємо в холодильнику і залишаємо на 19 діб за сталої температури +2 … + 4 градуси.
М’ясо можна й не підвішувати, але тоді його потрібно перевертати щодня на інший бік.
- Очищуємо бастурму від спецій.
Бастурма з яловичини готова!
Бастурма із курки
Інгредієнти:
- курячі грудки – 3 шт.;
- крупна морська сіль – 3 ст. л.;
- горілка – 3 ст. л.;
- суміш перців – 1 ст. л.;
- сушений часник – 1 ст. л.;
- солодка мелена паприка – 0,5 ст. л.
Спосіб приготування
- Курячі грудки щедро посипаємо морською сіллю, після чого на 24 години залишаємо в холодильнику. Час від часу періодично струшуємо закриту ємність з м’ясом і перевертаємо шматочки на інший бік.
- У маленькій мисці змішуємо сухий часник і спеції.
- Грудки відмиваємо від зайвої солі і промокуємо їх паперовими рушниками.
- Ретельно натираємо курку горілкою, а зверху — спеціями та часником. На кілька годин її можна залишити просто на тарілці, а потім помістити під гніт (шматочки повинні сплюснутися).
- Загортаємо курку в окремі шматочки марлі і робимо петельки.
- Підвішуємо бастурму в добре провітрюваному місці (наприклад, літня тераса або балкон).
Сонячні промені на м’ясо падати не повинні.
- У підвішеному вигляді залишаємо бастурму на 3-5 діб. Наскільки швидко м’ясо приготується залежить рівня вологості повітря.
Бастурма із курки готова!
Бастурма зі свинини
Інгредієнти:
- свиняча вирізка – 1,5-2 кг;
- сіль – 6 ст. л.;
- лавровий лист – 5 шт.;
- чорний мелений перець – 1 ст. л.;
- приправа «Аджика» – 3 ст. л.;
- червоний мелений перець – 1 ст. л.;
- мелена паприка – 2 ст. л.;
- базилік – 1 ст. л.;
- розмарин – 1 ст. л.;
- коріандр – 1 ст. л;
Спосіб приготування
- М’ясо очищуємо від плівки і жиру.
Якщо потрібно, щоб делікатес був готовий якомога швидше, слід робити шматочки приблизно по 600 грам.
- Перемішуємо чорний мелений перець з сіллю (краще крупною), лаврові листи розламуємо. Цієї суміші має вистачити на весь шматок свинини. Ретельно змащуємо його.
- Одну частину готової суміші висипаємо на дно довгастої ємності.
Вирізку обвалюємо у суміші (сіль, перець, лавровий лист), залишаємо в ній і засипаємо рештою спецій. - Накриваємо ємність кришкою і на 3 доби ставимо в холодильник.
Протягом дня м’ясо потрібно час від часу перевертати.
- Через 3 дні дістаємо вирізку з холодильника і змиваємо сіль водою.
- Добре промокуємо бастурму паперовими серветками. Обертаємо в бавовняну тканину і ставимо на 12 годин в холодильник, щоб м’ясо повністю просохло.
- Поки свинина стоїть у холодильнику, готуємо три суміші, щоб надати страві пікантності. Перша суміш — базилік, розмарин і мелений коріандр. Друга суміш — паприка та червоний гострий перець. Третя суміш — приправа «Аджика», змішана з невеликою кількістю води (це має бути гелеподібний маринад густої консистенції).
- Сухе м’ясо ретельно обвалюємо по черзі у різних сумішах.
- Добре обмотуємо шматок марлею або тканиною з бавовни.
- Щільно стягуємо нитками.
- Вішаємо свинину для в’яління у вентильованому місці і залишаємо там на 1-2 тижня.
Потрібно стежити, щоб марля (або тканина) була повністю сухою, якщо вона промокла, її слід замінити.
- Перед вживанням делікатесу знімаємо з нього кірку з суміші, а потім нарізаємо тонкими прозорими скибочками.
Бастурма зі свинини готова!
ГОТУЄМО З НАМИ
Суджук — домашня ковбаса (Все буде добре, відео)