Бастурма

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
ЗакускиАзербайджанська кухня
Бастурма — вишуканий делікатес з м`яса, який можна зробити вдома. Як приготувати різні види бастурми (із яловичини, курки та свинини) дивіться у рецепті!
Зберегти в кулінарну книгу

Бастурма із яловичини

Інгредієнти:

  • яловичина (вирізка) – 700 г;
  • сіль морська – 100 г;
  • перець чорний – 30 г;
  • спеції (куркума, базилік, розмарин, коріандр мелений і чебрець) – 15 г.

Спосіб приготування:

  1. На чистій дошці добре вимитим ножем очищуємо яловиче філе від жилок, обрізаємо зайвий жир.
  2. Ретельно промиваємо яловичину під проточною водою і обсушуємо її вафельним рушником або серветками.
  3. Змішуємо морську сіль з перцем грубого помелу.
  4. Обтираємо яловичину спеціями і залишаємо на 12 годин у холодильнику.
  5. Промиваємо яловичину від солі і перцю та обсушуємо.
  6. Викладаємо м’ясо на марлю, складену в два рази. Обсипаємо з обох боків спеціями.
  7. Щільно загортаємо заготовку в марлю і зав’язуємо з обох сторін.
  8. Підвішуємо в холодильнику і залишаємо на 19 діб за сталої температури +2 … + 4 градуси.

    М’ясо можна й не підвішувати, але тоді його потрібно перевертати щодня на інший бік.

  9. Очищуємо бастурму від спецій.

Бастурма з яловичини готова!

Бастурма із курки

Інгредієнти:

  • курячі грудки – 3 шт.;
  • крупна морська сіль – 3 ст. л.;
  • горілка – 3 ст. л.;
  • суміш перців – 1 ст. л.;
  • сушений часник – 1 ст. л.;
  • солодка мелена паприка – 0,5 ст. л.

Спосіб приготування

  1. Курячі грудки щедро посипаємо морською сіллю, після чого на 24 години залишаємо в холодильнику. Час від часу періодично струшуємо закриту ємність з м’ясом і перевертаємо шматочки на інший бік.
  2. У маленькій мисці змішуємо сухий часник і спеції.
  3. Грудки відмиваємо від зайвої солі і промокуємо їх паперовими рушниками.
  4. Ретельно натираємо курку горілкою, а зверху — спеціями та часником. На кілька годин її можна залишити просто на тарілці, а потім помістити під гніт (шматочки повинні сплюснутися).
  5. Загортаємо курку в окремі шматочки марлі і робимо петельки.
  6. Підвішуємо бастурму в добре провітрюваному місці (наприклад, літня тераса або балкон).

    Сонячні промені на м’ясо падати не повинні.

  7. У підвішеному вигляді залишаємо бастурму на 3-5 діб. Наскільки швидко м’ясо приготується залежить рівня вологості повітря.

Бастурма із курки готова!

Бастурма зі свинини

Інгредієнти:

  • свиняча вирізка – 1,5-2 кг;
  • сіль – 6 ст. л.;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • чорний мелений перець – 1 ст. л.;
  • приправа «Аджика» – 3 ст. л.;
  • червоний мелений перець – 1 ст. л.;
  • мелена паприка – 2 ст. л.;
  • базилік – 1 ст. л.;
  • розмарин – 1 ст. л.;
  • коріандр – 1 ст. л;

Спосіб приготування

  1. М’ясо очищуємо від плівки і жиру.

    Якщо потрібно, щоб делікатес був готовий якомога швидше, слід робити шматочки приблизно по 600 грам.

  2. Перемішуємо чорний мелений перець з сіллю (краще крупною), лаврові листи розламуємо. Цієї суміші має вистачити на весь шматок свинини. Ретельно змащуємо його.
  3. Одну частину готової суміші висипаємо на дно довгастої ємності.
    Вирізку обвалюємо у суміші (сіль, перець, лавровий лист),  залишаємо в ній і засипаємо рештою спецій.
  4. Накриваємо ємність кришкою і на 3 доби ставимо в холодильник.

    Протягом дня м’ясо потрібно час від часу перевертати.

  5. Через 3 дні дістаємо вирізку з холодильника і змиваємо сіль водою.
  6. Добре промокуємо бастурму паперовими серветками. Обертаємо в бавовняну тканину і ставимо на 12 годин в холодильник, щоб м’ясо повністю просохло.
  7. Поки свинина стоїть у холодильнику, готуємо три суміші, щоб надати страві пікантності. Перша суміш — базилік, розмарин і мелений коріандр. Друга суміш — паприка та червоний гострий перець. Третя суміш — приправа «Аджика», змішана з невеликою кількістю води (це має бути гелеподібний маринад густої консистенції).
  8. Сухе м’ясо ретельно обвалюємо по черзі у різних сумішах.
  9. Добре обмотуємо шматок марлею або тканиною з бавовни.
  10. Щільно стягуємо нитками.
  11. Вішаємо свинину для в’яління у вентильованому місці і залишаємо там на 1-2 тижня.

    Потрібно стежити, щоб марля (або тканина) була повністю сухою, якщо вона промокла, її слід замінити.

  12. Перед вживанням делікатесу знімаємо з нього кірку з суміші, а потім нарізаємо тонкими прозорими скибочками.

Бастурма зі свинини готова!

ГОТУЄМО З НАМИ
Суджук — домашня ковбаса (Все буде добре, відео)

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Пелюстка — швидкий рецепт маринованої капусти
Квашена капуста: 5 смачних рецептів
Консервовані баклажани з айвою
Варення із айви
Домашние цукаты из айвы: простой рецепт
Як правильно сушити яблука: 3 простих способи
Консервовані яблука
Мариновані маслюки
Яблучне повидло: кращі рецепти на зиму
Маринуємо гриби: печериці, опеньки, білі гриби
Натуральний виноградний оцет: простий рецепт
Мариновані опеньки на зиму: простий рецепт
3 способи приготування цукатів із груш на будь-який смак
Аджика: 5 найкращих рецептів
Варення із нектаринів п’ятихвилинка

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт салата гранатовый браслет с яблоком, рецепт приготовления салата гранатовый браслет с яблоком, как приготовить салат гранатовый браслет с яблоком, состав салата гранатовый браслет с яблоком, как приготовить салат гранатовый браслет с яблоком
Салат Гранатовий браслет з яблуком
рецепт салата оливье, рецепт приготовления салата оливье, как приготовить салат оливье, состав салата оливье, как приготовить салат оливье
Класичний олів’є