Паска на домашній заквасці без дріжджів

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
ДесертиВеликдень 2018
Ще сто років тому на столах наших предків красувалася саме така паска — на заквашувальному тесті. Її смак набагато краще вже звичної для нас дріжджової, а мінусів немає, хіба що доведеться витратити трохи більше часу на приготування домашньої закваски
Зберегти в кулінарну книгу
Складові
Для освіження стартера
Мука (для освежения стартера)1 ст.л.
Вода (для освежения стартера)1,5 ст.л.
Стартер (пшеничный или ржаной)1 ч.л.
Для закваски
Мука (для закваски)150 г
Вода (для закваски)150 мл
Освеженный стартер (для закваски)2 ст.л.
Для тіста
Закваска (для теста)150 г
Мука (для теста)200 г
Яйца (для теста)1,50 шт.
Молоко (для теста)25 мл
Масло сливочное (для теста)40 г
Сахар (для теста)100 г
Ванильный сахар (для теста)1 ч.л.
Изюм, цукаты (для теста)50 г
Соль (для теста)0,5 ч.л.
Для прикрашання
Яичный белок (для глазури)1 шт.
Сахарная пудра (для глазури)1 стакан
Лимонный сок по вкусу
Додати в список покупок

Як приготувати паску на домашній заквасці

Ми вже розповідали, як приготувати домашню закваску, тепер же настав час спробувати її в улюбленій випічці — пасці.

Покроковий рецепт паски

Крок 1: освіжаємо стартер

Дістаємо з холодильника стартер і даємо йому нагрітися протягом години. Борошно розводимо з водою. Додаємо стартер. Перемішуємо, накриваємо посуд кришкою і залишаємо в теплому місці на 8 годин.

Крок 2: готуємо закваску

Борошно розводимо з водою, додаємо оновлений стартер. Перемішуємо, накриваємо посуд кришкою (рушником, тарілкою) і залишаємо в теплому місці на 12 годин.

Важливо: закваска готова до використання, коли вона починає підніматися і вибирається з посуду

Крок 3: приготування паски

Для приготування паски беремо 150 г закваски. Іншу закваску викладаємо в скляну ємність і прибираємо в холодильник. У молоці розводимо сіль. Яйця злегка збиваємо. Масло розтоплюємо на водяній бані (або в духовці) і злегка охолоджуємо (масло повинно бути теплим, але не гарячим).

У закваску всипаємо цукор, ванільний цукор. Перемішуємо. Додаємо яйця, молоко і масло. Перемішуємо. Всипаємо просіяне борошно і замішуємо м’яке, липке тісто. Додаємо в тісто промитий і висушений ізюм.

Кондитери радять не додавати в дріжджове/заквасочне тісто сіль в чистому вигляді — краще спочатку розводити її водою

Викладаємо тісто в миску, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин для ферментації. Після тісто добре вимішуємо (10-15 хвилин) і залишаємо на три години для вистоювання. Через кожну годину тісто дістаємо з миски і складаємо конвертиком.

Робимо це таким чином: тісто руками розтягуємо в пласт, загортаємо до центру протилежні кінці і ще раз загинаємо кінці.

В результаті тісто повинно скластися в невеликий «конвертик».

Ця процедура дозволяє насититися тісту повітрям. Всього ми складаємо тісто три рази. Після того, як ми склали тісто в останній раз, надаємо йому красиву форму, згладжуючи шви з боків.

Форму для випічки паски змащуємо вершковим маслом. За бажанням присипаємо форму панірувальними сухарями. Викладаємо у форму тісто швом вниз, накриваємо рушником і даємо тесту збільшитися в об’ємі в два рази.

Духовку розігріваємо до 180° С. Розміщуємо форму з паскою в духовку і випікаємо 60 хвилин. Час випічки паски залежить від її розміру і може коливатися від 30 хвилин до години.

Готовність паски перевіряємо дерев’яною паличкою: якщо паличка виходить з паски сухою, вона готова. Вимикаємо духовку і даємо пасці трохи охолонути, а потім виймаємо її з форми. Якщо боки паски пристали до форми, їх потрібно злегка підрізати ножем.

Крок 4: прикрашання паски

Яєчний білок збиваємо з дрібкою солі в стійку піну. Поступово всипаємо цукрову пудру і збиваємо до моменту, поки глазур буде триматися на віночку. За бажанням додаємо в глазур трохи лимонного соку.

Верхівку паски змащуємо білкової глазур’ю і посипаємо кондитерської посипкою. Даємо глазурі повністю захолонути.

Как розрахувати час для приготування паски?

Якщо ви збираєтеся пекти паски в п’ятницю, то стартер з холодильника краще дістати о 13.00 в четвер. Тоді через годину ви зможете її освіжити, а вже о 22.00 зробити закваску на ніч. У п’ятницю вранці, о 10.00, потрібно буде замішати тісто, а до 17.00 можна спокійно спекти паски.

Ви можете змінювати час, підлаштовуючи його під свій режим. Не біда, якщо між освіженням стартера і приготуванням закваски пройде більше, ніж 8 годин. Головне, щоб сама закваска не надто перекисло.

Читайте також: Паска царська

Великдень 2018 – рецепти

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Млинці по-ірландськи
Рецепти десертів на католицьке Різдво
Торт Мікадо — рецепт
Празький торт без згущеного молока
Рогалики на пиві
Домашні пиріжки із солодкою начинкою: прості рецепти
Рецепт Тірамісу
Калачі: 3 рецепти
Цвєтаєвський пиріг з яблуками: рецепт
Прокинься і їж: 5 десертів з кавою, що бадьорять
5 корисних десертів без грама цукру
Домашні рогалики: 5 простих рецептів
Зефір зі сметани
Вафельні трубочки зі згущеним молоком
Рецепт булочок Сіннабон з шоколадом

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
рецепт глинтвейна от простуды, рецепт приготовления глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды, состав глинтвейна от простуды, как приготовить глинтвейн от простуды
Глінтвейн від застуди — рецепт
рецепт гаспачо с авокадо, рецепт приготовления гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо, состав гаспачо с авокадо, как приготовить гаспачо с авокадо
Гаспачо з авокадо