Паска на домашній заквасці без дріжджів

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
ДесертиВеликдень 2018
Ще сто років тому на столах наших предків красувалася саме така паска — на заквашувальному тесті. Її смак набагато краще вже звичної для нас дріжджової, а мінусів немає, хіба що доведеться витратити трохи більше часу на приготування домашньої закваски
Зберегти в кулінарну книгу
Складові
Для освіження стартера
Мука (для освежения стартера)1 ст.л.
Вода (для освежения стартера)1,5 ст.л.
Стартер (пшеничный или ржаной)1 ч.л.
Для закваски
Мука (для закваски)150 г
Вода (для закваски)150 мл
Освеженный стартер (для закваски)2 ст.л.
Для тіста
Закваска (для теста)150 г
Мука (для теста)200 г
Яйца (для теста)1,50 шт.
Молоко (для теста)25 мл
Масло сливочное (для теста)40 г
Сахар (для теста)100 г
Ванильный сахар (для теста)1 ч.л.
Изюм, цукаты (для теста)50 г
Соль (для теста)0,5 ч.л.
Для прикрашання
Яичный белок (для глазури)1 шт.
Сахарная пудра (для глазури)1 стакан
Лимонный сок по вкусу
Додати в список покупок

Як приготувати паску на домашній заквасці

Ми вже розповідали, як приготувати домашню закваску, тепер же настав час спробувати її в улюбленій випічці — пасці.

Покроковий рецепт паски

Крок 1: освіжаємо стартер

Дістаємо з холодильника стартер і даємо йому нагрітися протягом години. Борошно розводимо з водою. Додаємо стартер. Перемішуємо, накриваємо посуд кришкою і залишаємо в теплому місці на 8 годин.

Крок 2: готуємо закваску

Борошно розводимо з водою, додаємо оновлений стартер. Перемішуємо, накриваємо посуд кришкою (рушником, тарілкою) і залишаємо в теплому місці на 12 годин.

Важливо: закваска готова до використання, коли вона починає підніматися і вибирається з посуду

Крок 3: приготування паски

Для приготування паски беремо 150 г закваски. Іншу закваску викладаємо в скляну ємність і прибираємо в холодильник. У молоці розводимо сіль. Яйця злегка збиваємо. Масло розтоплюємо на водяній бані (або в духовці) і злегка охолоджуємо (масло повинно бути теплим, але не гарячим).

У закваску всипаємо цукор, ванільний цукор. Перемішуємо. Додаємо яйця, молоко і масло. Перемішуємо. Всипаємо просіяне борошно і замішуємо м’яке, липке тісто. Додаємо в тісто промитий і висушений ізюм.

Кондитери радять не додавати в дріжджове/заквасочне тісто сіль в чистому вигляді — краще спочатку розводити її водою

Викладаємо тісто в миску, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин для ферментації. Після тісто добре вимішуємо (10-15 хвилин) і залишаємо на три години для вистоювання. Через кожну годину тісто дістаємо з миски і складаємо конвертиком.

Робимо це таким чином: тісто руками розтягуємо в пласт, загортаємо до центру протилежні кінці і ще раз загинаємо кінці.

В результаті тісто повинно скластися в невеликий «конвертик».

Ця процедура дозволяє насититися тісту повітрям. Всього ми складаємо тісто три рази. Після того, як ми склали тісто в останній раз, надаємо йому красиву форму, згладжуючи шви з боків.

Форму для випічки паски змащуємо вершковим маслом. За бажанням присипаємо форму панірувальними сухарями. Викладаємо у форму тісто швом вниз, накриваємо рушником і даємо тесту збільшитися в об’ємі в два рази.

Духовку розігріваємо до 180° С. Розміщуємо форму з паскою в духовку і випікаємо 60 хвилин. Час випічки паски залежить від її розміру і може коливатися від 30 хвилин до години.

Готовність паски перевіряємо дерев’яною паличкою: якщо паличка виходить з паски сухою, вона готова. Вимикаємо духовку і даємо пасці трохи охолонути, а потім виймаємо її з форми. Якщо боки паски пристали до форми, їх потрібно злегка підрізати ножем.

Крок 4: прикрашання паски

Яєчний білок збиваємо з дрібкою солі в стійку піну. Поступово всипаємо цукрову пудру і збиваємо до моменту, поки глазур буде триматися на віночку. За бажанням додаємо в глазур трохи лимонного соку.

Верхівку паски змащуємо білкової глазур’ю і посипаємо кондитерської посипкою. Даємо глазурі повністю захолонути.

Как розрахувати час для приготування паски?

Якщо ви збираєтеся пекти паски в п’ятницю, то стартер з холодильника краще дістати о 13.00 в четвер. Тоді через годину ви зможете її освіжити, а вже о 22.00 зробити закваску на ніч. У п’ятницю вранці, о 10.00, потрібно буде замішати тісто, а до 17.00 можна спокійно спекти паски.

Ви можете змінювати час, підлаштовуючи його під свій режим. Не біда, якщо між освіженням стартера і приготуванням закваски пройде більше, ніж 8 годин. Головне, щоб сама закваска не надто перекисло.

Читайте також: Паска царська

Великдень 2018 – рецепти

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Мармурова глазур
Як приготувати марципан в домашніх умовах
Глазур для торта: ТОП-3 рецепти
Яблучний кекс
Кращі рецепти бананової випічки
Капкейки: 5 рецептів
Солоні карамельні капкейки від Ектора Хіменес-Браво (Все буде добре)
Улюблені сирники: простий рецепт
Випічка за півгодини: 3 рецепта
Домашні десерти до ранкового чаю
Торт Наполеон (Все буде добре)
Смачно і корисно: рецепти десертів з буряка
Молочна мастика
Глазуровані пончики (Все буде добре)
Пісочне тісто

Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

РЕЄСТРАЦІЯ

Ім'я
e-mail
Пароль

УВІЙТИ ЧЕРЕЗ:

або увійти за допомогою e-mail

Забули пароль?

Забули пароль?

На який e-mail відправити
новий пароль?
Відмінити
яблочный кекс
Яблучний кекс
зеленый суп-пюре, рецепт приготовления зеленого супа-пюре, рецепт зеленого супа-пюре, рецепт супа-пюре из брокколи, рецепт супа-пюре из брокколи и кабачка, рецепт приготовления супа-пюре из кабачка
Зелений суп-пюре (Все буде добре)