Як приготувати паску на домашній заквасці
Ми вже розповідали, як приготувати домашню закваску, тепер же настав час спробувати її в улюбленій випічці — пасці.
Покроковий рецепт паски
Крок 1: освіжаємо стартер
Дістаємо з холодильника стартер і даємо йому нагрітися протягом години. Борошно розводимо з водою. Додаємо стартер. Перемішуємо, накриваємо посуд кришкою і залишаємо в теплому місці на 8 годин.
Крок 2: готуємо закваску
Борошно розводимо з водою, додаємо оновлений стартер. Перемішуємо, накриваємо посуд кришкою (рушником, тарілкою) і залишаємо в теплому місці на 12 годин.
Важливо: закваска готова до використання, коли вона починає підніматися і вибирається з посуду
Крок 3: приготування паски
Для приготування паски беремо 150 г закваски. Іншу закваску викладаємо в скляну ємність і прибираємо в холодильник. У молоці розводимо сіль. Яйця злегка збиваємо. Масло розтоплюємо на водяній бані (або в духовці) і злегка охолоджуємо (масло повинно бути теплим, але не гарячим).
У закваску всипаємо цукор, ванільний цукор. Перемішуємо. Додаємо яйця, молоко і масло. Перемішуємо. Всипаємо просіяне борошно і замішуємо м’яке, липке тісто. Додаємо в тісто промитий і висушений ізюм.
Кондитери радять не додавати в дріжджове/заквасочне тісто сіль в чистому вигляді — краще спочатку розводити її водою
Викладаємо тісто в миску, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин для ферментації. Після тісто добре вимішуємо (10-15 хвилин) і залишаємо на три години для вистоювання. Через кожну годину тісто дістаємо з миски і складаємо конвертиком.
Робимо це таким чином: тісто руками розтягуємо в пласт, загортаємо до центру протилежні кінці і ще раз загинаємо кінці.
В результаті тісто повинно скластися в невеликий «конвертик».
Ця процедура дозволяє насититися тісту повітрям. Всього ми складаємо тісто три рази. Після того, як ми склали тісто в останній раз, надаємо йому красиву форму, згладжуючи шви з боків.
Форму для випічки паски змащуємо вершковим маслом. За бажанням присипаємо форму панірувальними сухарями. Викладаємо у форму тісто швом вниз, накриваємо рушником і даємо тесту збільшитися в об’ємі в два рази.
Духовку розігріваємо до 180° С. Розміщуємо форму з паскою в духовку і випікаємо 60 хвилин. Час випічки паски залежить від її розміру і може коливатися від 30 хвилин до години.
Готовність паски перевіряємо дерев’яною паличкою: якщо паличка виходить з паски сухою, вона готова. Вимикаємо духовку і даємо пасці трохи охолонути, а потім виймаємо її з форми. Якщо боки паски пристали до форми, їх потрібно злегка підрізати ножем.
Крок 4: прикрашання паски
Яєчний білок збиваємо з дрібкою солі в стійку піну. Поступово всипаємо цукрову пудру і збиваємо до моменту, поки глазур буде триматися на віночку. За бажанням додаємо в глазур трохи лимонного соку.
Верхівку паски змащуємо білкової глазур’ю і посипаємо кондитерської посипкою. Даємо глазурі повністю захолонути.
Как розрахувати час для приготування паски?
Якщо ви збираєтеся пекти паски в п’ятницю, то стартер з холодильника краще дістати о 13.00 в четвер. Тоді через годину ви зможете її освіжити, а вже о 22.00 зробити закваску на ніч. У п’ятницю вранці, о 10.00, потрібно буде замішати тісто, а до 17.00 можна спокійно спекти паски.
Ви можете змінювати час, підлаштовуючи його під свій режим. Не біда, якщо між освіженням стартера і приготуванням закваски пройде більше, ніж 8 годин. Головне, щоб сама закваска не надто перекисло.
Читайте також: Паска царська