Закуска з буряка та яблук
Кухня: російська
СКЛАДОВІ
- Буряк середнього розміру – 1 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Сметана – 100 г
- Цукор – 1 ст.л.
- Борошно – 1 ст.л.
- Масло вершкове – 1 ст.л.
- Оцет столовий – за смаком
- Сіль – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Буряк очищаємо від шкірки, споліскуємо, розрізаємо на чотири частини і відварюємо в невеликій кількості води з додаванням столового оцту. Коли буряк стане м’яким, виймаємо його і нарізаємо кубиками.
- Яблука очищаємо від шкірки, виймаємо насіннєву частиуа і теж нарізаємо кубиком. Складаємо буряк і яблука в невелику каструлю, додаємо сметану, цукор і тушкуємо протягом 10-15 хвилин.
- Потім кладемо пасероване на вершковому маслі борошно, солимо, перемішуємо і залишаємо на вогні ще на кілька хвилин.
- Готову закуску охолоджуємо і подаємо.
Котлетки овочеві з моркви і яблук
Кухня: українська
СКЛАДОВІ
- Морква – 500 г
- Яблука – 4 шт.
- Манна крупа – 2 ст.л.
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 50 г
- Молоко – 1 стакан
- Сухарі мелені – за смаком
- Сіль – за смаком
- Цукор – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Моркву очищаємо, натираємо на крупній тертушці, кладемо в каструлю, заливаємо молоком, додаємо масло і тушкуємо до готовності.
- Яблука споліскуємо, натираємо на крупній тертушці і додаємо до моркви. Тушкуємо протягом 5-7 хвилин, потім солимо, додаємо цукор, манну крупу, проварюємо, знімаємо з вогню і трохи охолоджуємо. Далі в суміш додаємо яйця і ретельно перемішуємо.
- З отриманого фаршу формуємо котлетки, обвалюємо їх у мелених сухарях і обсмажуємо з обох боків на вершковому маслі.
- Готові котлетки подаємо до столу зі сметаною.
Салат «Паличка-виручалочка»
Кухня: домашня
СКЛАДОВІ
- М’ясо (варене) – 250 г
- Картопля (варена) – 3 шт.
- Яйце (варене круто) – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Огірок солоний – 1 шт.
- Яблуко – 1 шт.
- Яйце (варений жовток) – 1 шт.
- Гірчиця (готова) – 0,25 ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сметана – 250 г
- Сіль – за смаком
- Мелений перець – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Картоплю, яйця, яблуко і цибулю очищаємо. У яблук виймаємо насіннєву частину.
- М’ясо, картоплю, яйцю, цибулю, огірок і яблуко нарізаємо кубиком і змішуємо. У великій чашці (що за об’ємом дорівнює одній склянці) розтираємо один крутий жовток, додаємо гірчицю, цукор, сіль і перець.
- Все ретельно перемішуємо і додаємо сметану.
- Салат заправляємо соусом і подаємо.
Вареники з начинкою з яблук
Кухня: українська
СКЛАДОВІ
- Борошно – 2 склянки
- Вода – 200 мл
- Яйця – 2 шт.
- Сіль – 1 ч.л.
- Яблука – 600 г
- Цукор – 3 ст.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Борошно просіюємо на дошку. У верхній частині робимо поглиблення і швидко вливаємо туди воду, додаємо яйця, сіль і замішуємо тісто.
- Вимішуємо його протягом п’яти хвилин, щоб тісто вийшло гладким і пластичним, а потім накриваємо і залишаємо на півгодини. Яблука очищаємо від шкірки, насіння, натираємо на крупній тертушці і змішуємо їх з цукром.
- Тісто розгортаємо і розрізаємо його вздовж і впоперек на квадрати по 6-8 см. На кожен квадрат кладемо по 1 чайній ложці фаршу, складаємо тісто навпіл трикутником і защипуємо краї.
- Поки ліпимо вареники, ставимо на вогонь велику каструлю, наливаємо в неї воду і підсолюємо. До того часу, коли вареники будуть зліплені, вода повинна закипіти.
- Кидаємо в неї вареники (по одній штуці) і хвилини через дві помішуємо, слідкуючи за тим, щоб вареники не злиплися. Після того, як вареники спливуть, варимо їх ще протягом 2-3 хвилин.
- Потім виймаємо вареники шумівкою, даючи стекти воді, і складаємо в миску, пересипаючи з цукром.
- Подаємо холодними зі сметаною.
Компот з яблук «Літній запас»
Кухня: російська
СКЛАДОВІ
- Яблука – 0,5 кг
- Цукор – 450 г
- Сіль – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Яблука ретельно миємо, розрізаємо навпіл, виймаємо сердцевинки, заливаємо злегка підсоленій водою і залишаємо на 20 хвилин. Потім складаємо їх в друшляк і опускаємо в окріп на 3 хвилини (якщо яблука м’які, то цю процедуру можна пропустити).
- У каструлю наливаємо літр води, засипаємо цукор, доводимо до кипіння і варимо до повного розчинення цукру. Яблука складаємо в підготовлену (вимиту і прокип’ячену) скляну банку (об’єм 1 л) зрізаною стороною вниз, заливаємо гарячим сиропом, накриваємо кришкою і стерилізуємо протягом 20 хвилин.
- Закручуємо банку кришкою і перевертаємо догори дном. Накриваємо рушником і залишаємо в такому положенні до тих пір, поки вони повністю не охолонуть.
Пиріг «Сила традиції»
Кухня: домашня
СКЛАДОВІ
- Цукор – 1 склянка
- Борошно – 1 склянка
- Яйце – 3 шт.
- Яблука (кислих сортів) – 0,5 кг
- Масло вершкове – за смаком
- Сухарі мелені – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо білки з цукром (0,5 склянки) до утворення густої піни. Окремо збиваємо жовтки з цукром, що залишився.
- Змішуємо обидві маси, додаємо в них борошно і перемішуємо. Тісто має мати консистенцію густої сметани.
- Яблука ретельно миємо, видаляємо серцевину і нарізаємо великими шматками. Викладаємо їх на змащену маслом і обсипану сухарями форму, заливаємо тістом і ставимо в попередньо розігріту духовку.
- Випікаємо до готовності.
Дивіться також як приготувати шарлотку.