Шашлик з баранини
СКЛАДОВІ
- Баранина – 160 г;
- Цибуля ріпчаста – 60 г;
- Цибуля зелена – 20 г;
- Оцет 3% – 20 г;
- Помідори – 75 г;
- Соус ткемалі – 20 г;
- Барбарис сушений – 2 г;
- Лимон – 0, 5 шт.;
- Сало бараняче топлене – 5 г;
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Готуємо маринад для шашлику: баранину нарізаємо кубиками по 30-40 г, солимо, перчимо, додаємо натертий на тертці (або дрібно нарізаний) цибулю (30 г), подрібнену зелень петрушки, оцет (або лимонний сік), перемішуємо, складаємо в посуд, який не окислюється, і ставимо в холодне місце на 4-6 годин.
- Потім нанизуємо шматки м’яса на шампур, чергуючи їх з кільцями ріпчастої цибулі, змащуємо їх розтопленим курдючним салом і смажимо над вугіллям, що горить до готовності м’яса.
- Готовий шашлик з баранини знімаємо з шампура, викладаємо на тарілку, прикрашаємо зеленою цибулею і помідорами і подаємо з соусом ткемалі і меленим барбарисом.
Шашлик зі свинини
СКЛАДОВІ
- Свинина – 260 г;
- Цибуля ріпчаста – 50 г;
- Картопля – 125 г;
- Вино сухе біле – 30 г;
- Перець червоний мелений – за смаком;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Свинину нарізаємо шматочками по 30-40 г, картопля – кружками, а цибулю – кільцями.
- Всі інгредієнти солимо, перчимо і нанизуємо на шампур, дотримуючись черговості: м’ясо, картопля, цибуля.
- Обертаємо шампур в кілька шарів фольги, з одного боку зав’язуємо, а з іншого – наливаємо вино і також зав’язуємо.
- Обертаємо шашлик зі свинини ще одним шаром фольги, перев’язуємо шпагатом, змочуємо водою і закопуємо в жар.
- Через годину шашлик зі свинини готовий.
Рибний шашлик
СКЛАДОВІ
- Філе рибне – 150 г;
- Вино біле сухе – 75 г;
- Олія – 20 г;
- Лимон -1/4 шт.;
- Перець стручковий солодкий – 30 г;
- Помідори – 50 г;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Лавровий лист – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Готуємо маринад для шашлику: змішуємо вино, рослинне масло, лимонний сік, нарізану цибулю, чорний перець і сіль.
- Заливаємо цією сумішшю рибне філе і витримуємо не менше 1,5-2 годин.
- Потім сік зливаємо, філе нарізаємо кубиками, солодкий перець і помідори – шматочками такого ж розміру.
- Всі інгредієнти нанизуємо на шампур, дотримуючись таку черговість: риба, перець, риба, помідор, лавровий лист, риба і т.д.
- Обсмажуємо рибний шашлик з усіх боків над розжареним вугіллям до готовності.
Курячий шашлик в горіховому маринаді
СКЛАДОВІ
- Філе курки (курячі грудки) – 1000 г;
- Олія – 50 мл;
- Часник, головка – 0,5 шт.;
- Горіхи (будь-які) – 150 г;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Часник – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Цукор – за смаком
Інгредієнти для соусу
- Помідори (для соусу) – 300 г;
- Базилік (для соусу) – 30 г;
- Кінза (для соусу) – 30 г;
- Чилі (для соусу) – 0,5 шт.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Філе курки нарізаємо невеликими порційними шматочками.
- Часник натираємо на дрібній тертці, подрібнюємо цибулю.
- Горіхи обсмажуємо і дрібно товчемо.
- Змішуємо горіхи, часник, цибулю і заливаємо олією.
- Ретельно перемішуємо і додаємо спеції.
- Натираємо куряче філе маринадом, викладаємо в ємність і залишаємо на 30 хвилин.
- Промариноване філе солимо, перчимо, трохи розминаємо руками, щоб воно ввібрало спеції.
- Нанизуємо на шампури і обсмажуємо шашлик з курки над гарячим вугіллям до готовності.
- Для соусу всі інгредієнти перебиваємо в блендері до однорідної маси.
Шашлик з телятини
СКЛАДОВІ
- Червоне вино, столове, напівсухе – 20 г;
- Теляча вирізка – 200 г;
- Перець болгарський – 150 г;
- Олія – за смаком;
- Перець чорний – за смаком;
- Розмарин – за смаком;
- Чебрець – за смаком;
- Сіль за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Нарізаємо телятину брусочками товщиною по 5 см
- Готуємо маринад для шашлику: додаємо до м’яса листочки чебрецю і розмарину. Солимо і перчимо.
- Вливаємо вино і трохи рослинного масла.
- Добре втираємо маринад в м’ясо.
- Болгарський перець нарізаємо скибочками, додаємо до м’яса і перемішуємо.
- Ми залишаємо м’ясо на дві години в прохолодному місці, щоб воно замаринувалося.
- Замариноване м’ясо нанизуємо на шампур, перемежовуючи його шматочками перцю, і обсмажуємо шашлик з телятини над гарячим вугіллям до готовності.