Домашня паска: класичний рецепт від Євгена Клопотенка

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Великдень 2022
Рецепт приготування паски завжди викликає величезний інтерес. Щороку ми намагаємося знайти якийсь новий цікавий рецепт цієї великодньої випічки, але класичний рецепт завжди був і залишається незамінним.
Зберегти в кулінарну книгу
Складові
Пшеничне борошно800 г
Тепле молоко220 мл
Живі дріжджі25 г
Яйце1 шт
Яєчний жовток1 шт
Сметана2 с.л.
Цукор225 г
Ванільний цукор10 г
Апельсин (сік та цедра)1 шт
Вершкове масло100 г
Соняшникова олія2 с. л.
Коньяк25 г
Ізюм100 г
Цукрова пудра200 г
Дрібка солі1 г
Додати в список покупок

Рецепт приготування класичної домашньої пасхи від Євгена Клопотенка

1. Вершкове масло має бути кімнатної температури. Родзинки мають бути повністю сухими. Приготуйте опару. Нагрійте в сотейнику 220 мл молока 2,5% до 30-35 градусів і покришіть у нього 25 г живих дріжджів. Можна використовувати сухі дріжджі, але почитайте інформацію про пропорції на етикетці. Добре перемішайте до розчинення. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок. За бажанням беріть молоко 3,2%.

2. Додати 1 ст. л. цукру та ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.

3. Опара повинна збільшитися вдвічі, потім додайте до неї одне яйце та один жовток.

4. Всипте 225 г. цукру, 10 г ванільного цукру і дрібку солі.

5. Додайте 100 г. розм’якшеного вершкового масла|мастила| 82,5% і 2 ст. л. сметани 20%. Добре перемішайте все віночком. Можете використовувати кухонну машину з насадкою Віночок на середніх оборотах.

6. Натріть апельсинову цедру на дрібній тертці, не торкаючись білої частини, і додайте до суміші з опарою.

7. Витисніть сік половини апельсина і додайте в опару. Другу половину апельсина відкладіть, вам знадобиться сік для помаранчевої глазурі.

8. Добре перемішайте віночком, щоб сік та цедра рівномірно розподілилися.

9. Додайте 750-800 г борошна і розмішайте тісто лопаткою до однорідності. Кількість борошна залежить від того, якого розміру ви використовували яйця. Для випікання краще брати з позначкою С1.

10. За бажанням додайте до великодньої випічки міцний алкоголь: коньяк, ром або віскі (25 мл). Це надасть їй особливого аромату.

11. Вимісіть м’яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно 10 хвилин. Тісто не повинне липнути до рук. Сформуйте з нього кулю і викладіть у велику глибоку миску, змащену олією. Накрийте рушником та залиште у теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися обсягом у 2-3 разу. Обомніть його і знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряні та легкі паски.

12. Потім знову обімніть тісто і додайте в нього 100 г. ізюму.

13. Робіть це так, щоб його не було на поверхні тіста, і він не пригорів під час приготування Великодня. Увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів у режимі конвекції.

14. Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об’єму. Якщо ви використовуєте металеві форми, застеліть дно форми пергаментом, а потім змастіть його і стінки вершковим маслом.

15. Залиште форми у теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-35 хвилин, залежно від розміру форм. Використовуйте режим конвекції або верхнього та нижнього нагрівання. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою.

16. Готові паски повністю остудіть, і прикрасьте апельсиновою глазур’ю. Для цього в сотейник всипте 200 г цукрової пудри, додайте половий сік апельсина і добре перемішайте. Цукрову масу, що вийшла, нанесіть на паски і прикрасьте декоративним посипанням.

Класична пасха готова!

Як приготувати класичну домашню пасху — відеорецепт від Євгена Клопотенка

Читайте також:

Шоколадна паска з цукамати – рецепт Євгена Клопотенко

Всі рецепти на Великдень 2022

Поділитися рецептом
Спробуй ще
Бюджетна паска на смальці
Дарницька паска на згущеному молоці
Грузинська паска
Паска, що довго не черствіє
Апельсинова паска від Михальченко Марії
Паска з нутеллою від Лізи Глинської
Бабусина паска від Лізи Глинської
Закарпатська паска від Лілії Цвіт
Сирна паска на заварному кремі від Марії Михальченко
Італійська паска панеттоне від Євгена Клопотенка
Сирна паска від Ярославського Володимира
Шоколадна паска з цукатами від Євгена Клопотенка
Веганська паска без глютену
Паска з цукатами
Глазур для паски – простий рецепт


Додавання в кулінарну книгу
Відправити рецепт на пошту

ВГОРУ
ІСПАНСЬКІ БУЛОЧКИ “ENSAIMADAS”
рецепт шарлотки с яблоками в мультиварке, рецепт приготовления шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке, состав шарлотки с яблоками в мультиварке, как приготовить шарлотку с яблоками в мультиварке
Шарлотка з яблуками в мультиварці