Рецепт приготування класичної домашньої пасхи від Євгена Клопотенка
1. Вершкове масло має бути кімнатної температури. Родзинки мають бути повністю сухими. Приготуйте опару. Нагрійте в сотейнику 220 мл молока 2,5% до 30-35 градусів і покришіть у нього 25 г живих дріжджів. Можна використовувати сухі дріжджі, але почитайте інформацію про пропорції на етикетці. Добре перемішайте до розчинення. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок. За бажанням беріть молоко 3,2%.
2. Додати 1 ст. л. цукру та ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.
3. Опара повинна збільшитися вдвічі, потім додайте до неї одне яйце та один жовток.
4. Всипте 225 г. цукру, 10 г ванільного цукру і дрібку солі.
5. Додайте 100 г. розм’якшеного вершкового масла|мастила| 82,5% і 2 ст. л. сметани 20%. Добре перемішайте все віночком. Можете використовувати кухонну машину з насадкою Віночок на середніх оборотах.
6. Натріть апельсинову цедру на дрібній тертці, не торкаючись білої частини, і додайте до суміші з опарою.
7. Витисніть сік половини апельсина і додайте в опару. Другу половину апельсина відкладіть, вам знадобиться сік для помаранчевої глазурі.
8. Добре перемішайте віночком, щоб сік та цедра рівномірно розподілилися.
9. Додайте 750-800 г борошна і розмішайте тісто лопаткою до однорідності. Кількість борошна залежить від того, якого розміру ви використовували яйця. Для випікання краще брати з позначкою С1.
10. За бажанням додайте до великодньої випічки міцний алкоголь: коньяк, ром або віскі (25 мл). Це надасть їй особливого аромату.
11. Вимісіть м’яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно 10 хвилин. Тісто не повинне липнути до рук. Сформуйте з нього кулю і викладіть у велику глибоку миску, змащену олією. Накрийте рушником та залиште у теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися обсягом у 2-3 разу. Обомніть його і знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряні та легкі паски.
12. Потім знову обімніть тісто і додайте в нього 100 г. ізюму.
13. Робіть це так, щоб його не було на поверхні тіста, і він не пригорів під час приготування Великодня. Увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів у режимі конвекції.
14. Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об’єму. Якщо ви використовуєте металеві форми, застеліть дно форми пергаментом, а потім змастіть його і стінки вершковим маслом.
15. Залиште форми у теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-35 хвилин, залежно від розміру форм. Використовуйте режим конвекції або верхнього та нижнього нагрівання. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою.
16. Готові паски повністю остудіть, і прикрасьте апельсиновою глазур’ю. Для цього в сотейник всипте 200 г цукрової пудри, додайте половий сік апельсина і добре перемішайте. Цукрову масу, що вийшла, нанесіть на паски і прикрасьте декоративним посипанням.
Класична пасха готова!
Як приготувати класичну домашню пасху — відеорецепт від Євгена Клопотенка
Читайте також: