Паска
Складові:
- Борошно — 400-600 г
- Молоко — 250 мл
- Дріжджі — 35 г
- Цукор — 1 стакан
- Ванільний цукор
- Вершкове масло — 125 г
- Яйця — 4 шт.
- Сіль
- Ізюм — 30 г
- Цукати — 30 г
Спосіб приготування
Робимо опару для тіста:
Молоко підігріваємо до 36 ° C. Розчиняємо в молоці пресовані дріжджі та додаємо цукор і борошно. Замішуємо опару, накриваємо її рушником і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин.
Робимо перший заміс тіста для паски
Розтоплюємо вершкове масло та охолоджуємо його. Яйця поділяємо на білки та жовтки. Жовтки збиваємо з цукром, а білки до щільної піни.
Коли опара збільшиться вдвічі, додайте в неї ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно та білки. Замісіть тісто. В кінці додайте розтоплене вершкове масло і вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не почне легко відлипати від рук. Накрийте тісто рушником і залиште в теплому місці на 1 годину. Тісто має зрости в 2-3 рази.
Ізюм та цукати для паски замочуємо на 5-10 хвилин в теплій воді. Обсушуємо їх на паперовому рушнику.
Робимо другий заміс тіста для паски
У тісто, яке підійшло, додаємо ізюм, цукати і ретельно перемішуємо, щоб вони розподілилися по всьому тесту. Змащуємо форми для випікання маслом і викладаємо в них тісто, заповнюючи форми на третину. Ставимо форми з тістом в тепле місце на 30 хвилин.
Коли тісто заповнить практично всю форму, змащуємо його зверху збитим жовтком для глянцевого блиску. Прикрашаємо традиційну паску виробами з тіста у вигляді троянд і листя.
Прикраси з тіста змащуємо збитим білком. Ставимо паски в духовку і випікайте 40 хвилин при температурі 180 ° C.
Читайте також: Паска від Лізи Глинської
Прикраса з тіста
Складові:
- Борошно — 0,5 склянки
- Вода — 50 мл
- Сіль — дрібка
Спосіб приготування
Змішуємо борошно з водою та дрібкою солі. Замішуємо не дуже туге тісто. З готового тіста можна зробити будь-які прикраси, якими потім прикрашаємо паску.
Робимо прикраси у вигляді троянд
Розкачуємо тісто на пласт і видавлюємо склянкою 5 кружечків. Викладаємо кружечки один на один і скручуємо з них рулет. Розрізаємо рулет навпіл. Притискаємо один край, а інший – розрівнюємо, формуючи пелюстки троянди.
Формуємо листочки з тіста. Розкачуємо тісто на пласт і видавлюємо з нього склянкою 3 кружечка. Поверхню кружечка добре присипаємо борошном і звертаємо вздовж навпіл. Вирізаємо ножицями зубчики листочка.
Акуратно розгортаємо лист і відкриваємо зубчики. Ножем робимо на листку прожилки.
Великодні зайці
З дріжджового тіста формуємо довгий джгутик і звертаємо його в спіраль. З кульок тіста робимо хвостик. Формуємо овальну голову зайця. Прорізаємо біля основи кульки ножицями і формуємо вушка.
З родзинок робимо очі зайця. Випікаємо при температурі 180 ° C протягом 20 хвилин.
Куличи в яичной скорлупе
Складові
- Тісто для паски
- Яйця
Спосіб приготування
Ретельно миєму яйця. Обережно розбиваємо їх гострі кінці. Робимо невеликий отвір і обережно виливаємо яйця в миску. Робимо такий отвір в шкаралупі, щоб зручно було накладати тісто – діаметром близько 2 см.
Моєму шкаралупу зсередини і ще раз зовні, потім просушують. Змащуємо шкаралупу всередині маслом і наповнюємо її тістом наполовину. Випікаємо при температурі 180 ° C протягом 20 хвилин.
Бананова паска
Складові
Для теста:
- Банани — 2 шт.
- Вершкове масло — 75 г
- Цукор — 1 стакан
- Ванільний цукор — 1 ч. л.
- Яйця — 2 шт.
- Вода — 50 мл
- Борошно — 1,5 стакана
- Сода — 1 ч. л.
- Розпушувач — дрібка
- Сіль — дрібка
- Ізюм — 30 г
Для глазурі:
- Яйчні білки — 2 шт.
- Цукрова пудра — 1 стакан
- Лимонний сік — 2 ст. л.
Спосіб приготування
Вершкове масло кімнатної температури збиваємо з цукром і ванільним цукром. Додаємо яйця і продовжуємо збивати. Банан мнем в пюре, додаємо воду і перемішуємо. Бананову масу додаємо до суміші масла і яйця і перетираємо все вінчком.
Поступово додаємо борошно, соду, розпушувач і замішуємо тісто. В кінці додаємо ізюм і замішуємо густе тягуче тісто. Наповнюємо форму тістом приблизно на 3/4 висоти і випікаємо протягом 40 хвилин при температурі 180 ° C. Готові паски виймаємо спочатку з духовки, а потім – з форми.
Робимо гразур для пасок
Охолоджені білки збиваємо. Поступово додаємо до них цукрову пудру і сік лимона. Збиваємо білки до щільної піни. Якщо потрібно зробити кольорову білкову глазур, додаємо до збитих білків сік буряка, шпинату або щіпку куркуми.
Гарячий паска змащуємо білою глазур’ю, а потім малюємо візерунки за допомогою зубочистки.
Читайте також: Паска: тонкощі приготування