ГОТУЄМО З НАМИ
Малиново-сирний торт від Лізи Глинської (фоторецепт)
Шоколадний фондан з вишневим соусом і кремом «Шанталь»
Інгредієнти:
- Шоколад чорний — плитка
- Шоколад молочний — плитка
- Вершкове масло — 100 г
- Яйця — 3 шт.
- Яєчні жовтки — 2 шт.
- Цукор (звичайний або тростинний) — за смаком
- Борошно — 1 ст. л. без гірки
Для вишневого соусу:
- Напівсолодке вино — 200 мл
- Вишня без кісточки — за смаком
Для крему «Шанталь» :
- Вершки — 33%
- Цукрова пудра — за смаком
- «Нутелла» — 1 ч. л.
Спосіб приготування
Беремо шоколад двох видів — чорний та молочний (таким чином вдається витримати баланс гіркоти та солодості), змішуємо з вершковим маслом і ставимо на водяну баню на середній вогонь. Залишаємо і не чіпаємо. Коли помічаємо, що вершкове масло вже розчинилося, тоді змішуємо все в одну масу.
Окремо збиваємо 3 яйця, 2 жовтки, перетираємо з цукром. Можна використовувати тростинний або звичайний цукор, коли смак шоколаду насичений, це не настільки важливо. Кількість цукру контролюємо самостійно, виходячи зі свого смаку. Перетираємо до стану білої маси. У цю яєчну масу додаємо борошно.
До цього часу вже розтопився шоколад. Звертаємо увагу, щоб шоколад не був гарячим, а теплим, щоб жовтки трохи заварилися. Далі шоколад додаємо до жовтків з борошном, перемішуємо.
Духовка до цього часу повинна бути вже розігріта до 180 градусів. Змащуємо маслом формочки (краще брати не силіконові, а керамічні), можна притрусити какао або борошном. Заливаємо в них масу (вона підніметься приблизно на 1,5-2 см, тому заливаємо практично до кінця). І ставимо в духовку на 7-10 хв.
Фондан пропікається з країв, зверху утворюється шапочка, коли не буде сирої блискучої плівки, тоді він готовий. Дістаємо, даємо охолонути, обережно виймаємо з форми.
Готуємо вишневий соус. У сотейник наливаємо вино, випаровуємо половину, додаємо вишні без кісточок. Варимо близько 10-15 хвилин на середньому вогні. Перебиваємо блендером, протираємо через сито. При бажанні можна зварити його до стану соусу.
Готуємо крем «Шанталь» з «Нутеллою»: збиваємо вершки, додаємо цукрову пудру і «Нутеллу». Крем готовий.
Подаємо фондан, як годиться, теплим. Можна притрусити зверху цукровою пудрою, покласти м’яту і якусь ягідку.
Смачного!